WBC Day 10: veerkracht Mexico is Puerto Rico te machtig

Afgelopen nacht werd de eerste kwartfinale aan de “Amerikaanse” kant van het schema gespeeld. Mexico, de verrassende winnaar van Poule C, nam het in Miami op tegen Puerto Rico. De fans kregen waar voor hun geld en meer dan dat zelfs! Deze kwartfinale had alles in zich wat de sport zo mooi maakt met Mexico als uiteindelijke winnaar. De Mexicanen zijn dinsdag in de halve finale de volgende tegenstander van topfavoriet Japan.

MEXICANEN HERSTELLEN ZICH KNAP

De Mexicanen hadden in hun groep onder meer Team USA achter zich gelaten, dus Puerto Rico was gewaarschuwd. Daar kwam dan nog eens bij dat Julio Urias het bal opende namens Mexico. Hoewel Urias de wedstrijd opende met een strikeout voor Francisco Lindor kende de Dodgers-starter toch een koude start. Vier wijd voor Enrique Hernandez werd door Emmanuel Rivera afgestraft. Zijn sac fly naar het rechtsveld was genoeg om Hernandez vanaf het derde honk te laten scoren.

Urias had op dat moment twee nullen te pakken, maar de grootste problemen moesten voor hem nog komen. Met Nelson Velazquez op de honken dreunde Javier Baez de bal het stadion uit voor een 3-0 voorsprong. Nog altijd was het leed niet geleden voor Mexico, want Eddie Rosario volgde het voorbeeld van Baez. Back-to-back homeruns hielpen Puerto Rico al in de eerste inning aan een comfortabele 4-0 voorsprong. Pas bij Christian Vazquez, de nummer zeven in de batting order, was Urias uit de inning.

STROMAN HEEFT CONTROLE

Marcus Stroman kreeg de bal namens Puerto Rico en had heel wat minder moeite om uit zijn eerste inning te komen. Three up, three down en Stroman zette zijn slagploeg weer aan het werk. Urias bleek over een kort geheugen te beschikken, want van zijn haperende start was in de tweede inning niets meer te merken. Hij kreeg nog een steuntje in de rug toen Isaac Paredes de Mexicanen op het bord zette met een solo homerun.

Urias had de smaak te pakken en hield het 4 innings uit op de heuvel. Stroman daarentegen mocht wel beginnen aan de vijfde inning, maar moest daarin wel een tweede run toestaan. Een RBI-single van Alex Verdugo stuurde Alek Thomas over de thuisplaat voor de 2-4. Na die zo dramatisch verlopen eerste inning keerde het geloof terug bij Mexico. Hun werpers hielden de sterke slagploeg uit Puerto Rico in toom en legden het lot daarmee in handen van de slagploeg.

Die ging aan het werk in de zevende inning. Met Alexis Diaz op de heuvel voor Puerto Rico kwam Austin Barnes door met een double en kregen Randy Arozarena en Alex Verdugo vervolgens vier wijd. Jorge Lopez mocht de puinhoop opruimen en dat leek zowaar te lukken. Joey Meneses en Rowdy Tellez konden snel gaan zitten, maar weer was het Paredes die Puerto Rico pijn deed. Zijn 2-run single liet Barnes en Arozarena scoren. Mexico was uit het diepe dal van die 4-0 achterstand gekropen en had zich weer naast Puerto Rico genesteld.

COMEBACK COMPLETE!

Lopez moest die tegenvaller snel van zich afschudden, want Verdugo stond nog altijd op het derde honk. Eén foutje zou een voorsprong voor de Mexicanen betekenen. Dat foutje kwam en het was Luis Urias die profiteerde met een RBI-single. Alex Verdugo passeerde de thuisplaat en maakte de comeback van de Mexicanen compleet. Van 0-4 was het nu 5-4 en werd Puerto Rico in de achtervolging gedwongen.

Na die moeizame eerste inning hadden de Mexicaanse werpers deze wedstrijd aardig onder controle. Urias gaf 5 hits op en zijn relievers in totaal slechts 3. Veel kansen kreeg Puerto Rico dus niet, maar in de negende inning voerden ze toch nog één keer de druk op. Cristian Vazquez kwam, met 0 uit, door met een single en zag Lindor even later hetzelfde doen. Van paniek was echter geen sprake bij closer Giovanny Gallegos. Met 2 uit en 2 honken bezet zette Gallegos Enrique Hernandez weg met drie slag.

UP NEXT

Voor Mexico kon het feest beginnen, want zij plaatsen zich voor het eerst voor de halve finale. Puerto Rico kan de wonden likken. Zij wisten die ruime voorsprong niet over de streep te trekken en zijn toeschouwer bij de halve finales. Mexico speelt in de nacht van maandag op dinsdag (00.00 uur Nederlandse tijd) tegen Japan. Een dag eerder speelt Cuba tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Team USA en Venezuela. Die wedstrijd wordt zondag (00.00 uur Nederlandse tijd) gespeeld.

Coverfoto: Sam Navarro/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen