Warriors winnen nipt, Heat domineren Sixers

De eerste wedstrijden van de Conference Semifinals zijn gespeeld. De Warriors wonnen een spannende wedstijd. De Bucks domineerde zonder Middleton, de Heat wonnen vrij gemakkelijk tegen een Embiidloos Sixers team, en de Suns overleefde de comeback van de Mavericks.

WESTERN CONFERENCE

WARRIORS – GRIZZLIES: 117-116

De Golden State Warriors hebben een belangrijke zege geboekt in en tegen Memphis. De Grizzlies, tweede in het westen na het reguliere seizoen, hadden het thuisvoordeel omdat ze drie wedstrijden meer wisten te winnen dan de Warriors. In het reguliere seizoen wonnen ze ook nog eens drie van de vier wedstrijden tegen de Warriors, om maar even te schetsen dat de Grizzlies de betere papieren hebben. Daarom is de overwinning van afgelopen nacht belangrijk voor de Warriors. Het begon met een wissel in de startopstelling: Jordan Poole werd naar de bank verwezen en Gary Payton II mocht de wedstrijd beginnen. De Warriors deden dat om verdedigend flexibel te zijn tegen Ja Morant, die gekozen werd als de NBA’s Most Improved Player.

De wijziging voor de Warriors had niet echt het gewenste effect omdat Morant na het eerste kwart al 14 punten scoorde, waardoor de Grizzlies met een 32-24 voorsprong naar het tweede kwart gingen. De voorsprong groeide naar 13 punten in het tweede kwart. Dat kwam vooral door een sterk spelende Jaren Jackson Jr. Triple J was goed voor 12 punten in het kwart. De Warriors bleven toch nog redelijk goed in het spoor door Jordan Poole, die het tegen de bankspelers van de Grizzlies wat makkelijker had. Met rust was de voorsprong van 13 punten geslonken tot een voorsprong van 6 punten.

Toch was het niet allemaal koek en ei voor de Warriors. Na een harde fout van Draymond Green werd er gekeken of het een Flagrant Foul was. Dat duurde zo lang dat de fans van de Grizzlies de herhaling al meerdere keren gezien hadden en hun oordeel klaar hadden: ”Throw him out!”. De fans kregen hun zin en Green werd met een Flagrant 2 weggestuurd.

Doordat Green werd weggestuurd moest de verdediging van de Warriors op de schop. Daardoor werden er opstellingen gebruikt die extreem ‘klein’ waren. Zo stond Wiggins op een gegeven moment op de center-positie. Toch konden de Warriors de punten binnenhalen, mede door second chance points te scoren na aanvallende rebounds te pakken. De Warriors hadden er daar 16 van. Net zoveel als de Grizzlies, maar met een kleinere opstelling. Ook de momenten van die rebounds waren cruciaal. Zo pakte Payton meerdere belangrijke rebounds.

Na een belangrijke driepunter van Thompson (117-116) was het het block van Curry die de wedstrijd met nog 21,4 seconden te gaan leek te beslissen. Toch gaven de Grizzlies nog niet op. Na twee gemiste vrije worpen van Thompson en een jump ball, na een rebound van Payton, hadden de Grizzlies nog één mogelijkheid om de wedstrijd te winnen. Morant miste echter de lay-up.

Voor de Warriors was Jordan Poole van onschatbare waarde. Met een career-high 31 punten, 8 rebounds en 9 assists was hij de belangrijkste man aan de kant van de Warriors. Ook Curry (24), Wiggins (17) en Thompson (15) waren belangrijk. Bij de Grizzlies waren Morant(34/9/10) en Jackson Jr.(33/10) belangrijk, maar trokken dus net aan het kortste eind.

OVERIGE UITSLAG

Mavericks – Suns: 114-121 (Devin Booker: 23PTS, 9REB, 8AST)

PROGRAMMA

Mavericks – Suns: Game 2 op donderdagnacht om 4:00 uur

Warriors – Grizzlies: Game 2 op woensdagnacht om 03:30 uur

EASTERN CONFERENCE

76ERS – HEAT: 92 – 105

Een Sixers team zonder Embiid is het team wat je wilt treffen als je Miami bent. Zo werd er gedacht toen de blessure van Embiid bekend werd. Die gedachte klopt ook. In een weinig spannende wedstrijd wonnen de Heat vrij gemakkelijk van de Sixers met 92-105. Zonder de verdedigende aanwezigheid van Embiid kon Bam Adebayo lekker zijn gang gaan. Met 24 punten en 12 rebounds was hij op dreef. Hij scoorde maar liefst acht van zijn tien pogingen en schoot alle acht zijn vrije worpen raak.

De Sixers waren vrij kansloos in het eerste kwart, maar kwamen aan het eind van de eerste helft terug in de wedstrijd. Dat deden ze met veel dank aan Miami zelf. Die maakten in de laatste zes minuten maar een schot uit negen pogingen, en hadden vier turnovers in diezelfde zes minuten. De Sixers gebruikte die mogelijkheid om tot een 15-4 te komen en zo wonder boven wonder met een punt voorsprong de kleedkamer op te zoeken.

Na rust liepen de mannen van Eric Spoelstra flink uit, door twee runs: een 10-0 run aan het begin van het derde kwart en een 13-2 run, ook aan het begin van het laatste kwart. De Sixers wisten toen ook wel hoe laat het was en de bankspelers mochten nog wat minuten meepikken.

Het verhaal van de wedstrijd waren toch wel de gemiste driepunters. Beide teams schoten gezamenlijk maar 15 keer raak, terwijl ze 70 pogingen deden. De Sixers schoten 6 uit 34. De Sixers kwamen daarmee op 17,6%, het een na laagste percentage dit seizoen. Wat is dan het laagste percentage? 17,1%. Ook tegen de Heat. De Heat schoten 9 van hun 36 pogingen raak. De enige die aan de malaise ontsnapte was Tyler Herro. Hij schoot vier van zijn zes pogingen raak.

Bij de Heat was Tyler Herro de grote man. Hij begon vanaf de bank en was in een kleine 30 minuten goed voor 25 punten. Door die 25 punten scoorde de bank van de Heat 42 punten, tegenover 25 punten die de bank van de Sixers scoorde. Naast Adebayo (24PTS/12REB) was ook Jimmy Butler(15/9) belangrijk. Bij de Sixers deden Tobias Harris, Tyrese Maxi en James Harden er alles aan om nog in de buurt te komen. Harris had 27 punten, Maxi scoorde er 19, en harden deed met 16 punten en 9 rebounds ook goed mee.

Bucks – Celtics: 101- 98. (Giannis Antetokoumnpo: 24PTS, 13REB, 12AST)