MLB Rookie Watch 2022: week 3-4

MLB denderde de afgelopen twee weken door en na vier weken spelen beginnen de meeste rookies te wennen aan het hoogste honkbalniveau. Julio Rodriguez liet zijn potentie zien en sloeg zelfs zijn eerste homerun. Joe Ryan gooide twee wedstrijden zonder earned run tegen te krijgen.

JULIO RODRIGUEZ (Seattle Mariners)

Stats: .306 (15-uit-49), HR, 3 2B, 4 BB, 9 RBI, .799 OPS

Hij verscheen nog niet in de eerste editie van de Rookie Watch, maar Julio Rodriguez liet in de afgelopen twee weken zijn kwaliteiten zien. Hij sloeg een .306 slaggemiddelde in 49 slagbeurten. Daarbij sloeg J-Rod, zoals zijn bijnaam luidt, ook nog drie doubles en kwam hij vier keer op de honken met een vrije loop. Hiermee krikte de rechtsvelder/midvelder zijn slaggemiddelde een stuk omhoog na wat opstartproblemen in de eerste twee weken. In 77 slagbeurten heeft hij nu een slaggemiddelde van .234.

Voor de 21-jarige Dominicaan was de laatste wedstrijd van week vier een bijzondere. In de laatste wedstrijd van de series tegen de Miami Marlins sloeg hij in de zesde inning de eerste homerun uit zijn MLB-carrière. Sandy Alcantara gooide een fastball die perfect op zijn knuppel kwam en 450 feet over de hekken verdween.


JOE RYAN (Minnesota Twins)

Stats: 13.0 IP, 14 K’s, 2 BB, 3 H, 0 ER

Joe Ryan zette zijn goede vorm door in week drie en vier. In zijn twee starts van deze week gooide hij 13.0 innings, waarin hij tot veertien strikeouts kwam. Hij kreeg nog wel twee vrije lopen en drie hits tegen, maar geen enkele earned run. Hiermee was hij de enige rookie die deze week twee starts maakte en een ERA had van 0.00.

Zijn beste start van de twee gooide hij tegen de Detroit Tigers. 7.0 innings aan werk, waarin de Tigers maar één hit konden slaan. Daarbij kwam er ook maar één Tiger op de honken met een vrije loop. Zelf stuurde Ryan negen keer een slagman met een K naar de kant voor hij van de heuvel werd gehaald. Na vier gespeelde wedstrijden heeft hij nu een record van drie gewonnen duels en één verloren wedstrijd. Zijn ERA staat op 1.17 na 23.0 gegooide innings met 25 strikeouts. Het is een sterk, Rookie of the Year-achtig begin van Ryan.


ALFONSO RIVAS (Chicago Cubs)

Stats: .412 (7-uit-17), HR, 2B, 4 BB, 5 RBI, 1.171 OPS

Op 10 april maakte Alfonso Rivas zijn eerste start van 2022 op het eerste honk bij de Chicago Cubs. Hij bewees zich zichzelf zeer waardevol, want met zeven hits in zeventien slagbeurten was hij een van de lichtpuntjes in de slechte reeks bij de Cubs. Zo wonnen de Cubs maar vier wedstrijden en verloren er negen.

Hij sloeg zijn eerste homerun van het seizoen tegen de Pittsburgh Pirates. In 2021 speelde hij al achttien wedstrijden voor de Cubs en toen sloeg hij ook één homerun. Verder kwam hij in al die wedstrijden toen tot drie RBI. Dit seizoen sloeg hij dus ook al één homerun en sloeg hij zes RBI over de plaat. Hiervan kwamen vijf in de afgelopen twee weken en dus overtrof hij zijn prestaties van 2021 al.


MACKENZIE GORE (San Diego Padres)

Stats: 10.0 IP, 17 K’s, 4 BB, 9 H, 1 ER

MacKenzie Gore maakte afgelopen twee weken twee starts voor de San Diego Padres. Beide keren gooide hij tegen de Cincinnati Reds en beide keren gooide hij 5.0 innings. De Reds scoorden maar één keer een earned run tegen de 23-jarige werper. Toch kwamen zij dertien keer op de honken, mede door negen hits en vier vrije lopen. Beide wedstrijden werden ook gewonnen door de Padres en daarom kon de derde pick in de eerste draft ronde van 2017 twee overwinningen bijschrijven.

Gore gooide dus twee keer tegen dezelfde tegenstander, maar toch kreeg hij het voor elkaar om zeventien strikeouts te gooien. Nu zijn de Reds dit seizoen veruit de slechtste ploeg in MLB met een record van 3-19. Gore gooide in de tweede wedstrijd echter meer K’s dan in de eerste wedstrijd. In wedstrijd één kwam hij tot zeven strikeouts en in de tweede wedstrijd werden tien Reds naar de kant gestuurd met een K. Hiermee was hij strikeoutleider van alle rookies.


C.J. ABRAMS (San Diego Padres)

Stats: .300 (6-uit-20), 2 2B, BB, 2 RBI, .775 OPS

C.J. Abrams is de tweede Padres-speler in de Rookie Watch, maar ook hij verdiende zijn plaats deze week. Hij sloeg slechts zes hits in twintig slagbeurten, maar met zijn .300 slaggemiddelde behoorde hij wel tot een van de bestpresterende rookies deze week in die categorie. Van zijn zes hits, stopte hij twee keer op het tweede honk voor een double. Verder bereikte hij één keer de honken met een vrije loop en sloeg hij twee RBI.


TANNER BANKS (Chicago White Sox)

Stats: 10.0 IP, 6 K’s, 2 BB, 5 H, 2 ER

Een nieuw wapen vanuit de bullpen van de Chicago White Sox is Tanner Banks. Afgelopen twee weken gooide hij 10.0 innings in relief en kreeg daarin maar twee earned runs tegen. Hij gooide in wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays (1.1 IP), Cleveland Guardians (4.0 IP), Minnesota Twins (1.0 IP), Kansas City Royals (2.0 IP) en twee keer tegen de Los Angeles Angels (0.1 IP en 1.1 IP).

Het duurde lang voordat Banks überhaupt zijn ERA zag stijgen boven de 0.00. Hij was namelijk tot aan de tweede wedstrijd met de Los Angeles Angels perfect en kreeg geen enkele earned run tegen. Met zijn goede vorm werkte hij al aardig aan zijn WAR en daarom staat hij tweede onder alle White Sox spelers met 0.7 WAR. Alleen Michael Kopech, een oude bekende van de Rookie Watch, heeft een hoger WAR dan Banks. Oh, en hadden we gemeld dat Tanner Banks al 30 jaar oud is?


LUIS GONZALEZ (San Francisco Giants)

Stats: .276 (8-uit-29), HR, 2B, 3 BB, 7 RBI, .738 OPS

De in Hermosillo, Mexico geboren buitenvelder Luis Gonzalez speelde al twee seizoenen lang honkbal op MLB niveau. Hij speelde toen echter voor de White Sox, maar kwam niet verder dan drie wedstrijden in 2020 en zes in 2021. Op 22 april kreeg hij zijn roster plek bij de Giants toegewezen, nadat de White Sox hem ge-DFA’d hadden. Dit kwam door een schouderblessure die hem op de 60-day IL plaatste. De Giants wilden het risico wel nemen en pikten hem op. Nu in week drie en vier speelde hij zijn eerste wedstrijden en niet onfortuinlijk. Een slaggemiddelde van .276, één homerun, één double, drie vrije lopen en zeven RBI.

Zijn eerste en enige MLB homerun tot nu toe sloeg Gonzalez op een zeer belangrijk moment. In de laatste wedstrijd van de series met de Milwaukee Brewers stond de wedstrijd gelijk toen Jake Cousins een fastball gooide. De 26-jarige Mexicaan raakte hem perfect op zijn knuppel en sloeg de Giants in een klap naar de voorsprong. Achteraf bleek de homerun van Gonzalez ook beslissend, want de Giants wonnen met 4-2.


JOSH WINDER (Minnesota Twins)

Stats: 10.0 IP, 9 K’s, 1 BB, 5 H, 1 ER

De nummer zes prospect van de Minnesota Twins liet afgelopen week zien dat de pitching rotation, naast de eerder genoemde Joe Ryan, een fantastische toekomst tegemoet gaat. Josh Winder startte één wedstrijd en gooide één wedstrijd uit de bullpen. De wedstrijd vanuit de bullpen was tegen de Chicago White Sox (4.0 IP) en één start tegen de Tampa Bay Rays (6.0 IP). Uiteindelijk behaalde hij hierin negen strikeouts en kreeg hij vijf hits, één vrije loop en één earned run tegen.

De eerste start uit de carrière van Winder was tegen de Tampa Bay Rays. Hierin gooide hij ook het grootste gedeelte van zijn strikeouts. De 25-jarige werper stuurde zeven Rays spelers naar de kant met een strikeout. Door zijn prestaties werd Winder de eerste speler in de geschiedenis van de Twins die in zijn eerste start 6.0 innings gooide zonder earned run tegen te krijgen en minder dan twee hits tegen te krijgen. Wanneer zijn volgde start gaat zijn is de vraag, al lijkt het erop dat hij ook op de heuvel gaat staan tegen de Oakland Athletics op 6 mei. De Twins-organisatie en haar fans zullen in ieder geval hopen dat hij dezelfde prestatie kan neerleggen.

Coverart: Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen