MLB Rookie Watch 2021: week 3

Het seizoen dendert door en daarmee is het weer tijd voor de SportAmerika MLB Rookie Watch. In de afgelopen week verlaagde Dane Dunning zijn ERA naar 0.60 en is Jazz Chisholm de rijzende ster bij de Miami Marlins. Verder nog acht andere rookies die opvielen vanwege hun prestaties, in willekeurige volgorde.

YERMIN MERCEDES (CHICAGO WHITE SOX)

Stats: .280 (7-uit-25), 2 HR, 5 RBI’s, .840 OPS

Yermin Mercedes ging na zijn recordbrekende eerste week gewoon verder met waar hij gebleven was. In 25 slagbeurten sloeg hij zeven keer een honkslag, waardoor zijn seizoentotaal op 22 honkslagen kwam. Hiermee voert hij op dit moment de American League aan. Ook waren daar nog de vijf RBI’s en twee homeruns.

Drie van de vijf RBI’s werden binnengeslagen door zijn homerun tegen de Cleveland Indians. In de tweede helft van de eerste inning, met lopers op het eerste en derde honk, eindigde een fastball van Zach Plesac ver over de hekken. Maar liefst 431 feet (131.4 meter) verderop daalde de bal neer. Mercedes droeg met zijn klap bij aan de latere feestvreugde van Carlos Rodon, die diezelfde avond een no-hitter gooide.

Oh ja, en hoewel we de maandag eigenlijk niet meenemen in deze Rookie Watch, is het het vermelden waard dat Mercedes in de Patriots Day-wedstrijd tegen de Red Sox ook op de heuvel verscheen, als werper. Wat kan de Dominicaan niet?


DANE DUNNING (TEXAS RANGERS)

Stats: 10.0 IP, 10 K’s, 2 BB, 7 H, 0 ER

Zoals we in de 2021 preview van de Texas Rangers al schreven, is Dane Dunning een van de spelers om naar uit te kijken dit seizoen bij de Texanen. Ondanks de hoge verwachtingen presteerde Dunning naar behoren in de eerste weken. Zo startte hij afgelopen week twee wedstrijden en gooide hij in totaal tien innings zonder een run tegen te krijgen. Daarmee kwam zijn ERA op 0.60, het laagste in de American League.

In zijn laatste start tegen de Baltimore Orioles stond hij zes innings op de heuvel en kregen vijf O’s een strikeout om de oren. Helaas voor Dunning en de Rangers ging de wedstrijd alsnog met 6-1 verloren.


MICHAEL KOPECH (CHICAGO WHITE SOX)

Stats: 4.1 IP, 6 K’s, 2 BB, 2 H, 2 ER

Michael Kopech gooide in de afgelopen week 4.1 innings, waarvan drie op 18 april tegen de Boston Red Sox. In de tweede wedstrijd van de doubleheader startte hij voor het eerst sinds 2018 een wedstrijd.

Kopech die de afgelopen twee seizoenen miste door Tommy John-operatie (2019) en persoonlijke problemen (2020) liet manager Tony La Russa zien een kandidaat te zijn voor de toekomstige rotatie. Vier strikeouts, één earned run (ook nog inherited) en één vrije loop tegen moeten de hardgooiende Texaan goed hebben gedaan.


TYLER STEPHENSON (CINCINNATI REDS)

Stats: .375 (3-uit-8), 3 RBI’s, .880 OPS

De 24-jarige catcher Tyler Stephenson, die de positie moet delen met Tucker Barnhart, sloeg in de tweede wedstrijd van de serie tegen de Cleveland Indians in de tiende inning een walk-off honkslag. Hiermee wonnen de Reds 3-2.

Het was de eerste walk-off-honkslag in de nog prille carrière van Stephenson. Verder kwam hij in de andere twee wedstrijden ook op de honken en sloeg hij nog twee andere teamgenoten veilig de thuisplaat over. Zijn carrièretotaal aan RBI’s steeg hierdoor van twee naar vijf en hij sloeg .375/.500/.375 in de tweede week van het seizoen.


ZACH MCKINSTRY (LOS ANGELES DODGERS)

Stats: .316 (6-uit-19), 2B, 1 HR, 3 RBI’s, .876 OPS

SportAmerika hoofdredacteur Jasper Roos zei het afgelopen weekend al in onze MLB podcast: “Men was blij dat Enrique Hernández eindelijk vertrok uit de National League, maar nu krijgen ze Zach McKinstry ervoor terug.” McKinstry en Hernández zijn beide spelers die vanuit veelal lage posities in de slagvolgorde belangrijk kunnen zijn en dat bleek afgelopen week ook weer eens.

McKinstry werd geraakt door een pitch van Yu Darvish, waarna hij één van de twee runs binnenliep in de tweede wedstrijd tegen de Padres. In de eerste wedstrijd tegen de Swinging Friars ging hij 3-uit-6 met twee RBI’s. Beide keren werd er gewonnen en beide keren had McKinstry een belangrijk aandeel. Niet gek voor de nummer 1.001 overall Draft pick van de Dodgers uit 2016.


TREVOR ROGERS (MIAMI MARLINS)

Stats: 5.0 IP, 7 K’s, 3 BB, 3 H, 2 ER

Trevor Rogers was in vorm tegen de Atlanta Braves. De ploeg met onder andere de MVP van vorig seizoen, Freddie Freeman, plus Ronald Acuna Jr. en Ozzie Albies kwam in vijf innings niet verder dan een tweepuntenhomerun van Acuna Jr. Verder kregen zeven Braves drie slag en waren er drie hits.

In totaal gooide Rogers in vijftien innings aan werk dit seizoen al 23 strikeouts. Hiermee is hij al over de helft van zijn seizoentotaal van 2020. Toen gooide hij in 28 innings 39 strikeouts. Tevens kreeg de in Carlsbad, New Mexico geboren lefty maar vier earned runs tegen, terwijl hij vorig seizoen bijna het vijfvoudige aantal tegen kreeg (19).


EMMANUEL CLASE (CLEVELAND INDIANS)

Stats: 3.1 IP, 4 K’s, 1 BB, 6 H, 0 ER

Een cutter is al een moeilijke pitch voor een slagman, maar de cutter van Indians werper Emmanuel Clase lijkt bijna unhittable. Meer dan 100 mph zeilt de naar links afwijkende fastballvariant. Met zijn 4-seam fastball haalde de Dominicaan ook al meerdere keren snelheden boven de 100 mph. De Cincinnati Reds en Chicago White Sox scoorden dan gezamenlijk wel drie keer tegen Clase, maar geen enkele run was een earned run. Uiteindelijk hengelde de closer twee saves binnen in de series.


TRISTON MCKENZIE (CLEVELAND INDIANS)

Stats: 9.0 IP, 13 K’s, 6 BB, 7 H, 4 ER

De 23-jarige Triston McKenzie stond afgelopen week twee keer als starter op de heuvel. Hij begon in de openingswedstrijd in de serie tegen de White Sox (4.0 IP, 6 K’s, 3 ER) en acteerde ook in een duel tegen de Cincinnati Reds (5.0 IP, 7 K’s, 1 ER). Beide wedstrijden leverden hem een no-decision op, maar hij heeft zijn niveau weer wat omhoog gekrikt na de teleurstellende eerste start. Tegen de Kansas City Royals kwam hij toen niet verder dan 3.1 innings en vijf strikeouts.


NICK MADRIGAL (CHICAGO WHITE SOX)

Stats: .412 (7-uit-17), 2B, 3 RBI’s, .859 OPS

Weer een White Sox speler op de lijst van deze week, maar ook de laatste. Nick Madrigal, de tweedehonkman, is goed in vorm. Hij sloeg zeven honkslagen (zes singles en een tweehonkslag), waarbij drie teamgenoten over de thuisplaat liepen. Madrigal is geen powerhitter, maar hij maakt contact zoals geen ander. De kleine rookie heeft een waanzinnige 98.2% (!) contact rate in de strikezone, met afstand het hoogste in de Majors. Inclusief de maandagwedstrijd heeft Madrigal dit hele seizoen pas twee swings-and-a-miss. Als hij swingt, maakt hij dus vrijwel altijd contact. Hij kreeg dit seizoen ook pas één keer drie slag en zijn bijnaam in Chicago is inmiddels ‘Nicky Two-Strikes’, omdat hij met twee strikes vrijwel altijd contact maakt. Een unieke speler in deze tijd van homeruns en strikeouts.


JAZZ CHISHOLM (MIAMI MARLINS)

Stats: .450 (9-uit-20), 2 2B, 2 HR, 4 RBI’s, 1.410 OPS

Het lijkt wel alsof er bij de Miami Marlins een sprintende smurf over de honken vliegt, maar het blijkt Jazz Chisholm te zijn. Met zijn blauwe haar is hij een vertoning op zich. De tweedehonkman, die een paar weken geleden nog moest vechten voor zijn plekje in de selectie, is Miami’s rijzende ster.

Chisholm heeft een hitting streak van zeven wedstrijden, sloeg twee tweehonkslagen, twee homeruns, kreeg vier vrije lopen, werd geraakt door een pitch en stal een honk. Al met al een drukke week voor de Bahamaan, maar met zijn plezier en het lef waarmee hij speelt is hij zeker het kijken waard.

Coverfoto: Mary Holt/USA TODAY SPORTS

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen