Season Preview 2021: Texas Rangers

Spring Training is in volle gang, dus het MLB-seizoen staat weer op het punt van beginnen. De hele maand maart lees je elke dag een seizoensvooruitblik voor één van de 30 Major League-teams, in dezelfde volgorde waarin komende zomer gedraft wordt. We blikken terug op 2020, kijken naar het off-season en doen een gooi naar wat het seizoen 2021 de clubs kan brengen. Vandaag de Texas Rangers Preview.

De Texas Rangers gingen afgelopen seizoen rustig verder met wat ze de afgelopen vier jaar aan het doen zijn: meer wedstrijden verliezen dan winnen. Het team won 22 wedstrijden, waarvan maar zes buitenshuis, en hadden een Run Differential van -88, het slechtste totaal van MLB. De Rangers droegen dan ook aan het einde van het reguliere seizoen de rode lantaarn in de AL West.

Samengevat was het seizoen 2020 voor de Rangers hetzelfde als het jaar 2019. Het begon erg hoopvol met aanwinsten Corey Kluber, Todd Frazier en Robinson Chirinos en eindigde in mineur en teleurstelling, waarbij alle drie de aanwinsten alweer vertrokken waren. Komend seizoen zal het niet veel beter worden. Toch gloort er, tien jaar na de laatste World Series-trip van de Rangers, hoop — maar dan wel in een rebuild.

2020: BAR EN BOOS

Alhoewel het lang niet zeker was of er überhaupt wel een seizoen gespeeld zou worden, waren de verwachtingen hoog voor de Rangers. Naast de nieuwe grote aanwinsten Kluber, Frazier en Chirinos wisten zij ook pitchers Lance Lynn en Mike Minor langer aan zich te binden. Hierdoor stond er een beduidend betere selectie dan in 2019.

Het seizoen liep echter totaal anders dan gepland en behalve Lance Lynn behaalde niemand van de beoogde top pitching rotatie het gewenste niveau. Mike Minor gooide zeven wedstrijden, waarvan hij er nul winnend afsloot. Hij eindigde met een 5.60 ERA, toen besloten werd hem te verschepen naar Oakland in ruil voor twee talenten van de A’s.

Corey Kluber kwam in zijn eerste wedstrijd niet verder dan achttien pitches, waarna hij met een schouderblessure het veld verliet en niet meer terugkeerde. Hij tekende in het off-season bij de Yankees, die hopen dat de ‘Klubot’ weer eens fit blijft. De twee andere plaatsen in de rotatie werden ingenomen door veteranen Kyle Gibson en Jordan Lyles. Zij noteerden ERA’s van 5.35 en 7.02 en wonnen samen drie wedstrijden. Lyles leidde zelfs MLB met de meeste earned runs tegen (45).

SCOREN IS MOEILIJKER DAN HET LIJKT

Op offensief gebied gingen de Rangers perfect mee in het dramatische niveau van de pitching. Het team scoorde een schrale 224 runs en noteerde een negatieve WAR van -8.5. Willie Calhoun behaalde het op één na slechtste oWAR in MLB (-0.9), terwijl vedette Elvis Andrus 80 punten minder sloeg (.209) dan zijn carrière-gemiddelde (.289).

Joey Gallo, eindelijk geheel fit, kon zijn draai niet vinden en kreeg in 41% van zijn slagbeurten een strikeout om zijn oren. ‘Aanwinsten’ Frazier en Chirinos kwamen samen tot welgeteld 8 RBI’s in 150 slagbeurten, waarop de Rangers zich snel bedachten en beide spelers in aparte trades naar de New York Mets stuurden.

Waar de Texanen zelf niet of weinig scoorden, kregen ze vaak een lesje in scoren van hun tegenstanders. Maar liefst acht keer kregen ze meer dan tien runs tegen in een wedstrijd. Eén van de meest memorabele wedstrijden waarin dit gebeurde was tegen de San Diego Padres. De wedstrijd op 18 augustus eindigde in 14-4 in voordeel van de Padres, maar de homerun van Fernando Tatis Jr.was na afloop punt van gesprek. Tatis sloeg op drie wijd van pitcher Juan Nicasio een grand slam, wat volgens de oude garde tegen de ongeschreven regels van honkbal is. De Rangers deden hun beklag door de volgende pitch achter slagman Manny Machado te gooien.

DE POSITIEVE SPOT

Hoewel er heel veel fout ging en vrijwel iedere speler onder zijn niveau presteerde, waren er toch nog wel wat positieve puntjes te vermelden. Waar de startende rotatie het vaak af liet weten, deden de bullpenwerpers het meer dan behoorlijk.

Joely Rodriguez en Jonathan Hernandez noteerde een ERA+ van boven de 100 en closer Rafael Montero eindigde zestien van de zeventien wedstrijden waarin hij gooide. Montero was zelfs goed genoeg om getrade te worden naar de Seatle Mariners voor twee prospects.

Ook op defensief gebied draaiden twee spelers een prima seizoen. Joey Gallo (rechtsvelder) en Isiah Kiner-Falefa (derdehonkman) bekroonden het ongelooflijk slechte seizoen zelfs met een Gold Glove op hun positie. Naast zijn Gold Glove was het seizoen van Kiner-Falefa echt het positieve punt aan het Rangers-jaar. Hij sloeg .280/.329/.370 en was daarmee verreweg de beste speler op het roster van de Rangers.

2021: REBUILDING

Het offseason voor de Rangers begon dit seizoen niet met het aantrekken van nieuwe spelers, maar met de aanstelling van een nieuwe GM. Oud MLB-pitcher Chris Young nam het stokje over van Jon Daniels, die alleen nog de taken als president of baseball operations zal uitvoeren.

Young begon voortvarend in zijn eerste seizoen aan het roer, met deals voor David Dahl, Nate Lowe en pitchers Kohei Arihara en Dane Dunning. Het waren vooral deals waarbij jonge talentvolle spelers een kans gaan krijgen om zich de komende jaren te gaan bewijzen in Texas. De enige naam die niet in dit rijtje past is Arihara. De Japanner, 28 lentes jong, is aangetrokken om het gat op te vangen dat Lance Lynn achter heeft gelaten na zijn trade naar de White Sox voor Dunning. De nieuwe nummer 3 in de rotation moet de jonge pitchers gaan ondersteunen. Verder verlieten Kluber (Yankees), Shin-Soo Choo (SK Wyverns in Korea), Derek Dietrich (Yankees) en zelfs clublegende Elvis Andrus (Athletics) de Rangers in het offseason.

HOE VERDER?

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de Rangers weer een hoge draft pick hebben. Door het beleid van Daniels, die vooral gefocust was op het zo snel mogelijk herbeleven van 2010 en 2011, werden veelal grote talenten en hoge draft picks gebruikt voor oude spelers. Toch lijkt het erop dat er eindelijk een jongere generatie opkomt en met de rebuilding fase in het achterhoofd lijken de Rangers een weloverwogen selectie te gaan maken.

Er is nog keuze genoeg op plek twee in de draft. De Rangers kunnen zowel een veldspeler als een pitcher gebruiken, dus waar gaan ze voor kiezen. Kumar Rocker is bijna gegarandeerd de eerste pick in de draft, maar gaat zijn maatje uit de rotatie van Vanderbilt University Jack Leiter of veldspeler Jud Fabian (University of Florida) naar de Rangers?

Er is tenminste weer licht aan het einde van de tunnel, met jonge jongens die echt wel een balletje kunnen slaan. Door de playofwedstrijden die in het nieuwe Globe Life Field werden gespeeld, zagen de Rangers zelf ook dat er wel degelijk homeruns geslagen kunnen worden. Veel slechter dan vorig seizoen kan het bijna niet, dus op naar verbetering.

Voorspelling: laatste in de AL West.

Coverfoto: Michael Lark/Dallas Sports Fanatic

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen