White Sox bijten (weer) spits af, halen Lance Lynn

Waar de White Sox vorig jaar rond deze tijd als eerste het off-season openden, toen met het vastleggen van Free Agent en All-Star-catcher Yasmani Grandal, is het in 2020 opnieuw de ploeg uit Chicago die het bal opent. Vanmorgen vroeg kwam naar buiten dat de Chicagoans werper Lance Lynn (33) van de Texas Rangers hebben overgenomen in ruil voor Dane Dunning (25) en reliefprospect Avery Weems (23). Lynn, Cy Young Award-kandidaat in 2019 en 2020, heeft nog een contract voor één seizoen, ter waarde van een schamele $8 miljoen ($9.3 inclusief signing bonus, die vermoedelijk door de Rangers wordt betaald).

Het binnenhalen van Lynn geeft de White Sox nu drie van de top 7 in de American League Cy Young-verkiezing van 2020: Dallas Keuchel werd dit jaar vijfde, Lynn zesde, Lucas Giolito zevende.

Het is de tweede trade in een jaar tijd tussen de Rangers en White Sox. Op 10 december 2019 ruilden de twee teams Nomar Mazara (naar Chicago) voor Steele Walker (naar Texas). Mazara werd vorige week door de White Sox aan de straat gezet. Bij de White Sox volgt een reünie tussen Lynn en manager Tony La Russa. De werper debuteerde in 2011 bij de Cardinals onder de Hall of Famer Baseball Person. De club was naar verluidt ook geïnteresseerd in Cincinnati’s Sonny Gray, maar de prijs voor Gray was te hoog.

ROTATIEDIEPTE

Waar Lynn voor de Texas Rangers de ace van de rotation was, halen de White Sox hem voorlopig als rotatiediepte. De bebaarde werper uit Indianapolis bezet voorlopig de derde plek in de vijfkoppige rotatie, achter Lucas Giolito en Dallas Keuchel (maar vóór Dylan Cease en Michael Kopech).

Rondom de trade deadline van 2020 werd er al druk door de beide clubs onderhandeld over Lynn, maar Texas vroeg de absolute hoofdprijs voor de pitcher. Gezien het pakketje dat de White Sox nu naar het zuiden sturen, is het de vraag hoe extreem de prijs een paar maanden geleden dan was. Opzich is het geen gekke move om een werper binnen te halen die over de laatste twee seizoenen in Texas 22-14 met een 3.57 ERA (3.13 FIP) ging. In 2019 gooide Lynn maar liefst 246 strikeouts in 208.1 innings.

STERKE NUMMER DRIE

Hoewel hij in 2020, zeker over de laatste weken van het verkorte seizoen, bij lange na niet de Lance Lynn van de anderhalf jaar ervoor was, waren het vooral de Houston Astros die zijn nummer hadden. Tegen de mede-Texanen gooide Lynn 11.2 innings: 20 hits, 16 runs (15 earned), 5 homeruns en een 11.57 ERA. Tegen de rest van de league deed Lynn het beduidend beter. Met 72.1 innings, 44 hits, 18 runs (16 earned), 8 homeruns en een 1.99 ERA blonk hij uit.

De White Sox hopen nu de ‘rest of the league’-versie van Lynn binnen te halen. In de tussentijd is de club nog niet uitgedeald. Hoewel de Southsiders de prijs voor George Springer te hoog lijken te vinden, wordt er volgens Ken Rosenthal wel onderhandeld (The Athletic, dus abonnement nodig) met zowel Joc Pederson als Michael Brantley. Daarnaast zouden de Sox één van de gegadigden zijn voor Trevor Bauer, met wiens kamp naar verluidt actief wordt gesproken over een meerjarige deal.

DUNNING EN WEEMS

In ruil voor Lynn ontvangen de Rangers Dane Dunning en lefty reliefprospect Avery Weems. De hoofdprijs in de deal is overduidelijk Dunning, die in het verkorte pandemieseizoen zijn Major League-debuut maakte. Dunning veroverde de harten van White Sox-fans door in zeven starts een 3.97 ERA te noteren, met 35 strikeouts en slechts 13 walks in 34 innings. Het feit dat hij dit deed nadat hij in 2019 aan de kant stond door een Tommy John-operatie, was nog indrukwekkender. De 25-jarige rechtshandige werper kwam een aantal seizoenen geleden naar de White Sox als derde onderdeel van de trade Adam Eaton trade met de Washington Nationals. De andere twee werpers in die deal waren Lucas Giolito en Reynaldo Lopez.

Dunning zal in 2021 naar alle waarschijnlijkheid een plekje aan het eind van de rotation van de Rangers krijgen, terwijl de club door een soort-van rebuild gaat.

Weems maakte een aantal weken geleden een enorm verrassende opwachting in de White Sox prospect top 10 van Baseball Prospectus (abonnement nodig). Dit is echter schromelijk overdreven, want andere publicaties hebben hem beduidend lager. MLB.com, Baseball America en FutureSox.com plaatsten Weems allemaal buiten de prospect top 30 van de club. Dat wil overigens niet zeggen dat hij niet kan pitchen. De voormalig zesde ronde draftselectie gooide een goed 2019 in Rookie Ball. Dat gezegd: hij is bijna 24 en moet hij nog in Single-A beginnen. Op korte termijn is er dus niet teveel te verwachten.

Coverfoto: Mike Ehrmann/Getty

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen