SportAmerika NBA Rookie ladder: Mobley en Barnes beginnen voortvarend

Het NBA-seizoen is alweer in volle gang en we kunnen wel stellen dat sommige teams beter zijn begonnen dan anderen. Ook bij de rookies zijn er dit jaar weer mee- en tegenvallers. Om hier een goed overzicht van te maken nemen we jullie mee in een maandelijkse ranglijst van de rookies. Hoe doet nr.1 pick Cade Cunningham het? Zijn er al 2nd round picks die opvallen? En hoe ziet de top 5 er nu uit?

#1 Evan Mobley / Cleveland Cavaliers

De nummer 3 draftpick van 2021 kent een uitstekende start van zijn NBA-carrière. Zowel de kenners van nba.com en de statistieken site hashtagbasketball.com plaatsen hem dan ook op de eerste plek in de rookie ladder. De 7ft big uit USC is vanaf de start van het seizoen al starter bij de cavs, die op het moment een keurige 9-5 win-loss hebben. Mobley komt tot 15.6 punten en 7.9 rebounds in 34 minuten per wedstrijd. Zijn grootste contributie tot nu toe was ongetwijfeld zijn 26 pts 9 reb game die de Cavs wonnen van de Knicks in Madison Square Garden, waarbij Mobley 73.3% van het veld schoot.

#2 Scottie Barnes / Toronto Raptors

Forward Scottie Barnes uit Florida State belandde met de vierde pick bij de Toronto Raptors en voelt zich al helemaal thuis in het systeem van coach Nick Nurse. De Raptors kiezen ervoor om Barnes op de small forward positie te laten starten, met Siakam en Anunoby als center en power forward. Met al deze bigs en de creatieve VanVleet zijn de Raptors op een 7-7 win-loss rate gekomen. Barnes droeg vooral in het begin van dit seizoen zijn steentje bij. Echter moet hij zijn hoge scoring uit oktober zien terug te vinden, nadat hij een aantal wedstrijden moest missen met een vingerblessure. Barnes moet met de Raptors weer de weg omhoog vinden, nu zij 4 van de laatste 5 wedstrijden verloren hebben. Zijn bijdrage zal dan vooral liggen in zijn 16.2 pts en 8.3 reb per 35 minuten.

#3 Chris Duarte / Indiana Pacers

Ook voor Duarte is er sinds het begin van het seizoen plek in de basis. De nummer 13 pick uit Oregon krijgt genoeg minuten door de blessures van Caris LeVert en T.J. Warren. Duarte begon zeer sterk in oktober met een opener waarin hij 27 pts, waarvan 6 uit 9 van achter de driepuntlijn, scoorden tegen de Charlotte Hornets. Zijn goede start leverde de Pacers niet de gewenste start op, ze kwamen zelfs op 1-6 te staan. Vanaf november gaat het een stuk beter en hebben de Pacers nu een win-loss van 6-8. Met Duarte gaat het sinds november niet bepaald beter. Zijn persoonlijke cijfers namen af met als dieptepunt een pijnlijke nederlaag tegen de Nuggets waarin Duarte 6 punten had en een percentage van 22.2% van the field. Het leven van een rookie gaat niet altijd over rozen en wij zijn dan ook zeer benieuwd hoe Duarte zich verder staande gaat houden, nu LeVert terugkomt van zijn blessure.

#4 Franz Wagner / Orlando Magic

Het steady begin van Franz Wagner beloonde de nummer 8 pick met een 28 punten wedstrijd in de overwinning op de Minnesota Timberwolves. Het was wel pas de 2e van 3 overwinningen die de Magic dit seizoen pas behaalde. Wagner komt uit op 13 punten in 32 minuten voor Orlando. De Duitser die gedraft werd uit Michigan draagt ook defensief zijn steentje bij met gemiddeld 1.5 steals per game. 6 van deze steals kwamen uit de wedstrijd tegen de Brooklyn Nets die verloren ging.

#5 Josh Giddey / Oklahoma City Thunder

De Australiër Josh Giddey vinden we terug op de 5e plek in onze rookie ladder. De point guard van de Thunder vindt zijn naam in meerdere statistieken terug en haalde bijna een triple double in de overwinning op de New Orleans Pelicans (7pts, 9ast, 12reb). Een echte uitschieter qua punten zit er nog niet bij in de gespeelde wedstrijden, daarom is Giddey ook de eerste in deze ladder die niet 10 pts per wedstrijd haalt (9.5). Wel haalt hij 6.1 assists per wedstrijd, waarmee hij op de gedeelde 16e plek staat in de league.

Overige opvallende rookies

Waar zijn de nummer 1 en 2 picks gebleven zou je bijna denken. Nummer 2 Jalen Green zat dicht tegen de top 5 aan, echter kan hij zijn persoonlijke stats nog niet omzetten tot de belangrijkste statistiek van allemaal. De Houston Rockets zijn met maar 1 overwinning en 11 nederlagen het laagst genoteerde team in het westen op dit moment.

Cade Cunningham begon zijn NBA-carrière met een valse start. De nummer 1 pick uit Oklahoma State moest de eerste vier wedstrijden vanaf de zijlijn kijken met een enkelblessure. Wel behaalde hij in zijn derde wedstrijd al een double-double (18pts, 10reb), waarmee hij zich meteen laat gelden voor zijn team. Tot slot valt, gekeken naar de statistieken, Herbert Jones op als second round pick. De nummer 35 pick uit Alabama laat zich in een zeer matig Pelicans team vooral gelden als defensieve plakstift. Ook noteerde hij 17 punten, waarvan 3 driepunters, in de overwinning op de Memphis Grizzlies.

Foto: Ethan Miller / Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen