Southeast Division preview: Hawks en Heat de grote favoriet

De eerste oefenwedstrijden zijn gespeeld en nog minder dan een week tot de start van het NBA seizoen! In de aankomende previews blikken wij per divisie vooruit en lichten we alle offseason moves van de teams uit. We gaan verder met de Southeast division.


#1 | Atlanta Hawks: 50-32


Veel mensen hadden vorig jaar wel rekening gehouden met een plek in de playoffs voor de Hawks, maar niet veel zullen hebben voorspeld dat ze de conference finals zouden halen. Alleen de Bucks konden ze stoppen, de latere kampioen. Dit jaar is er qua roster niet veel veranderd aan het team in Atlanta. Khris Dunn en Bruno Fernando werden getrade naar Boston, terwijl ook Brandon Goodwin en Tony Snell vertrokken.

Kwam er dan iemand bij? Zeker. Gorgui Dieng, Delon Wright en Timothe Luwawu-Cabarrot kwamen, terwijl Sharife Cooper en Jalen Johnson werden gedraft. Er is dus wel degelijk wat talent in de breedte toegevoegd aan een roster dat al sterk en succesvol was.

VERWACHTE LINE-UP ATLANTA HAWKS

PG: Trae Young | SG: Bogdan Bogdanovic | SF: De’Andre Hunter | PF: John Collins | C: Clint Capela

De basisopstelling zal ten opzichte van vorig jaar niet gaan veranderen. Young, Bogdanovic, Hutner, Collins en Capela zullen de vijf starters zijn en de meeste minuten tot zich nemen. Cam Reddish, Lou Williams, Kevin Huerter, Danilo Gallinari, Solomon Hill, Dieng en Delon Wright (wanneer hij fit is) zullen de rest van de rotatie gaan vormen. Onyeka Okongwu keert in december terug en zal zich daar dan ook bij gaan voegen.

De vraag is dus vooral hoe groot de rol van rookies Cooper en Johnson al gaat zijn dit seizoen. Op het oog lijkt die rol klein, maar met blessures kan er ineens veel veranderen. Voor nu lijken ze echter vooral te moeten genieten van het spelen bij een team dat normaal gesproken favoriet is in deze divisie.


#2 | Miami Heat: 47-35


De Heat eindigde vorig jaar zesde in de Eastern Conference en werden in de eerste ronde van de playoffs gesweept door de Bucks, de latere kampioen. Geen schande, maar er was toch genoeg reden om versterking te halen. Ten eerste Kyle Lowry, die van de Raptors komt en de nodige ervaring met zich mee zal brengen. Daarnaast keert ook Victor Oladipo terug en kwamen P.J. Tucker en Markieff Morris. Veel ervaring dus dat zich bij Miami zal voegen.

Wie gingen er weg? Precious Achuiwa, Trevor Ariza, Nemanja Bjelica, Goran Dragic, Andre Iguodala en Kendrick Nunn. Precies, best wel veel spelers dus. En niet zomaar spelers, want zeker de helft van deze namen had vorig jaar een grote en belangrijke rol.

VERWACHTE LINE-UP MIAMI HEAT

PG: Kyle Lowry | SG: Duncan Robinson | SF: Jimmy Butler | PF: P.J. Tucker | C: Bam Adebayo

De opstelling is op twee plekken gewijzigd. Lowry is nu de point guard, terwijl Tucker op power forward zal beginnen. Vanaf de bank zullen Tyler Herro, Oladipo, Morris en Dewayne Dedmon sowieso een grote rol krijgen. De vraag is: wie worden de overige namen? Max Strus, Gabe Vincent, KZ Okpala en Omar Yurtseven lijken de grootste kanshebbers, maar allemaal hebben ze amper tot geen ervaring in de NBA. Zeker in de breedte zijn er dus zorgen in Miami.

Toch moet dit een team zijn waar de playoffs mee gehaald kunnen worden. De vraag is: kunnen de Atlanta Hawks in deze divisie verslagen worden door de Heat? Miami zal hoe dan ook een poging gaan wagen.


#3 | Charlotte Hornets: 37-45


De strijd om de derde plek is misschien nog wel spannender dan de strijd om de eerste twee plekken. De Hornets deden het vorig jaar meer dan prima, maar raakten net niet in de playoffs. Wel is er wat in Charlotte veranderd. Wesley Iwundu, Kelly Oubre Jr, Ish Smith en Mason Plumlee kwamen naar de Hornets om extra ervaring toe te voegen aan een jong roster. Daar kwamen via de draft nog eens Kai Jones, James Bouknight en J.T. Thor bij.

Ook gingen er spelers weg. Cody Zeller, Brad Wanamaker, Malik Monk, Caleb Martin, Devonta Graham en Bismack Biyombo zijn allemaal geen spelers meer van de Hornets. Een flinke verandering dus op de bank, maar de basis ziet er nog ongeveer hetzelfde uit.

VERWACHTE LINE-UP CHARLOTTE HORNETS

PG: LaMelo Ball | SG: Terry Rozier | SF: Gordon Hayward | PF: PJ Washington/Miles Bridges | C: Mason Plumlee

Alleen Plumlee lijkt een nieuwe naam te gaan zijn. Verder wordt het interessant om te zien of PJ Washington of Miles Bridges in de basis mag beginnen. Vanaf de bank zullen vooral Smith, Martin, Oubre Jr, Iwundu en Jalen McDaniels een grote rol krijgen.

De vraag is ook hier hoe groot de rol voor rookies Jones en Bouknight zullen zijn. Vooral Jones lijkt wel een kans te hebben op minuten. Voor Bouknight lijkt die kans wat minder klein. Zijn de playoffs mogelijk? Ja. Dan moet iedereen echter wel fit blijven en de nieuwe namen zich snel aanpassen. De concurrentie is namelijk hevig. Niet alleen in de conference, maar ook in de divisie.


#4 | Washington Wizards: 36-46


De Wizards hebben dankzij de trade van Russell Westbrook misschien wel de grootste veranderingen van elk team in de NBA doorgemaakt. De namen die kwamen zijn als volgt: Spencer Dinwiddie, Kentavious Caldwell-Pope, Kyle Kuzma, Montrezl Harrell en Aaron Holiday. Via de draft werden daar Corey Kispert en Isaiah Todd aan toegevoegd.

Er gingen ook spelers weg. Naast Westbrook vertrokken ook Isaac Bonga, Chandler Hutchinson, Alex Len, Robin Lopez en Ish Smith. Een flinke verandering van het roster dus, waarmee dit jaar de playoffs wel gehaald moet worden. Of dit kan is de vraag, net zoals het nog de vraag is hoe de basisopstelling eruit gaat zien.

VERWACHTE LINE-UP WASHINGTON WIZARDS

PG: Spencer Dinwiddie | SG: Bradley Beal | SF: Kentavious Caldwell-Pope | PF: Kyle Kuzma/Rui Hachimura | C: Daniel Gafford/Montrezl Harrell

Dinwiddie, Beal en Caldwell-Pope lijken zeker, maar op power forward (Kuzma of Hachimura) en center (Gafford of Harrell) is het kiezen tussen nieuwe spelers en oude bekende. Vanaf de bank gaan vooral Holiday, Neto, Kispert, Bertans, Avdija een grote rol spelen.

De Wizards zullen vooral strijden met de Hornets om de derde plek en moeten hopen dat dit genoeg is voor de playoffs of het play-in toernooi. De vraag is echter vooral hoe snel de nieuwe spelers zich aan het team gaan aanpassen en of het roster, de nieuwe head coach en de line-ups een goede chemie hebben. Zo ja: dan kan het snel gaan.


#5 | Orlando Magic: 23-59


De verwachtingen zullen bij de Orlando Magic dit jaar niet zo hoog zijn. Tijdens de trade deadline van vorig jaar werden alle sterren die de Magic nog enigszins competitief maakten, getrade. Tijdens het offseason kwamen er dan ook niet veel spelers naar Orlando toe. Robin Lopez en Moritz Wagner kwamen om het frontcourt van ervaring te voorzien, maar daar bleef het dan ook bij. De voornaamste aanwinsten kwamen tijdens de draft: Jalen Suggs en Franz Wagner. Wie zijn er dan vertrokken? Dwayne Bacon en James Ennis. Dat is het dan ook wel.

VERWACHTE LINE-UP ORLANDO MAGIC

PG: Cole Anthony| SG: Jalen Suggs /Gary Harris| SF: Terrence Ross | PF: Chuma Okeke | C: Wendell Carter Jr

De Magic zullen begin dit seizoen niet op hun sterkst zijn. Jonathan Isaac is nog herstellende van een blessure, en hetzelfde geldt voor point guard Markelle Fultz. Daardoor staan Cole Anthony en Terrence Ross of Chuma Okeke meteen in de basis. Daarnaast is het interessant om te zien of rookie Suggs op shooting guard gaat starten of Gary Harris daar zal beginnen. Harris zal, samen met R.J. Hampton, Lopez, Wagner, Wagner en Mo Bamba, vanaf de bank sowieso een belangrijke rol gaan krijgen.

Het team is jong. Erg jong. Het belangrijkste is dat de spelers waar de komende jaren op gebouwd dient te worden, fit blijft en zich ontwikkelt. Daarnaast zal de nieuwe coaching staf, onder leiding van Jamahl Mosley, ook moeten wennen aan het coachen in de NBA. Kortom: geduld is het belangrijkste woord in Orlando.


Division awards


Dan de awards. Trae Young is voor ons de overduidelijke MVP van deze divisie, terwijl de coach of the division award gaat naar zijn coach: Nate McMillan. Jalen Suggs heeft als rookie in deze divisie eigenlijk alleen concurrentie van James Bouknight, en dus gaan wij voor Suggs als rookie of the division. Tyler Herro zal net voor Lou Williams/Cam Reddish/Danilo Gallinari de sixth man of the division pakken en Andy Elisburg van de Miami Heat pakt als GM de executive of the division. Hij verslaat Washington Wizards GM Tommy Sheppard.

Most Valuable Player: Trae Young
Rookie of the Year: Jalen Suggs
Defensive Player of the Year: Bam Adebayo
6th Man of the Year: Tyler Herro
Coach of the Year: Nate McMillan
Executive of the Year: Andy Elisburg

Photo: Carmen Mandato/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen