NBA Analyse: Vooruitblik Free Agency 2016 (2)

Dallas Mavericks v Houston Rockets
Prognoses
Met de ervaringen van vorig seizoen in het achterhoofd hoef je geen geleerde te zijn om te concluderen dat het een perfect moment is om deze zomer uit je contract te lopen. In dat kader ligt het ook in de lijn der verwachtingen dat alle spelers met een spelersoptie (zoals LeBron James, Dwight Howard en Pau Gasol) hun opties niet zullen lichten, omdat ze op de vrije markt normaliter meer aangeboden zullen krijgen. Wanneer zelfs een door blessures geteisterde speler als Chandler Parsons leunt richting het niet lichten van zijn spelersoptie (van ruime zestien miljoen dollar!), weet je genoeg. It’s good to be a free agent!
De vraag voor de echte topspelers, zoals Kevin Durant, Andre Drummond en Al Horford, is dan ook niet of ze een maximum contract krijgen, maar bij wie ze dat krijgen aangeboden. Diezelfde behandeling staat ook te wachten voor spelers die uit kunnen groeien tot all-stars, maar het momenteel nog niet zijn, zoals Harrison Barnes, Bradley Beal en Hassan Whiteside.
De grote vraag die komende zomer beantwoordt zal worden, is wat gemiddelde spelers, zoals Brandon Jennings, Evan Turner en Zaza Pachulia zullen gaan verdienen. Tot voorkort was het ondenkbaar dat dergelijke spelers contracten met een jaarwaarde van meer dan tien miljoen aangeboden kregen, maar er moet niet raar op gekeken worden wanneer daar deze zomer verandering in komt.
Hoewel het idee van een speler als Bismack Biyombo met een jaarsalaris van minstens zeven nullen ridicuul klinkt, is het met alle ontwikkelingen wel uit te leggen. Alle clubs hebben straks een beduidend hoger salarisbudget en zullen in eerste instantie een poging doen (een belangrijk deel van) hun geld te spenderen aan de (sub)toppers. Met echter een relatief kleine lichting aan top free agents (er zijn bijvoorbeeld maar maximaal zeven spelers beschikbaar die afgelopen seizoen all-star waren) zal door het merendeel van de clubs overgegaan moeten worden op plan B.
Bij plan B zijn de basisprincipes uit de economie van toepassing. Met een surplus aan vraag aan de ene kant en een tekort aan degelijke spelers aan de andere kant wordt de prijs automatisch opgedreven. Om niet met lege handen te komen te staan, en aangezien er toch geld zat is om te besteden, zal er uiteindelijk altijd wel een club zijn die de portemonnee trekt en net iets te veel betaald voor die bepaalde speler. Kortom, kan je redelijk basketballen en lig je na dit seizoen niet vast, dan is het alleen kwestie van wachten tot je ergens je miljoenen kan ophalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen