NBA Analyse: Vooruitblik Free Agency 2016 (2)

Houston Rockets v Portland Trail Blazers - Game Four
Salary Floor
Normaal gesproken kan je elk jaar de globale lijnen van de verhaallijnen in de zomer wel voorspellen. De salary cap stijgt met een paar miljoen, waarna het geringe aantal teams met financiële ruimte (vaak tevergeefs) jaagt op het handjevol contractvrije topspelers, terwijl ploegen die (vrijwel) geen ruimte hebben creatief aan de slag gaan om goedkope routiniers aan zich te binden. Af en toe wordt er een miljoenencontract uitgedeeld die de gehele league de wenkbrauwen doet fronsen, en incidenteel spelen club en speler een kat- en muisspel, om vervolgens vlak voor de start van het seizoen alsnog tot een akkoord te komen.
Deze zomer zal alles anders zijn. De reden? De nieuwe televisiedeal. Als gevolg daarvan stroomt een ongeëvenaard grote lading dollars deze zomer de league binnen, wat er voor zorgt dat de salary cap van 70 naar 89 miljoen dollar stijgt.
Een stijging van de cap resulteert ook automatisch naar een verhoging van de salary floor. Deze tegenhanger van de cap is het opgelegde minimum dat clubs moeten besteden aan hun spelersselectie. Het is ooit bedacht om de gehele league zo competitief mogelijk te maken, maar gold feitelijk al jaren als een overbodige regel. Vrijwel alle teams zaten door de krappe salarisgrens immers toch (ruimschoots) boven de floor, en die paar teams waarbij dat niet het geval was, werden alleen verplicht het (doorgaans minimale) verschil tussen de daadwerkelijke salariskosten en de floor te betalen aan de league.
De salary floor is 90% van de cap en is daarmee voor volgend seizoen geprognosticeerd op 80,1 miljoen dollar. Een optelsom van alle volledig gegarandeerde contracten per franchise voor volgend seizoen (zie onderstaande grafiek) illustreert dat alle dertig teams voor volgend seizoen nog onder de floor zitten. Alle clubs tezamen komen er zelfs bijna achthonderd miljoen dollar (!) onder. Aangezien geen enkele clubeigenaar geld voor niets af wil staan aan de league, betekent dat dus dat minstens achthonderd miljoen (we hebben het immers over de ondergrens) geïnvesteerd zal worden in nieuwe spelerscontracten voor komend seizoen.
1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen