NBA Analyse: Vooruitblik Free Agency 2016 (1)

Washington Wizards vs Miami Heat
Huidige status
Na de basisbegrippen uitgelegd te hebben, kunnen we een betere inkijk krijgen hoe de (financiële) stand van zaken is voor alle NBA teams komende zomer. In onderstaande grafiek zie je in de linker kolom hoeveel gegarandeerde dollars een club op de payroll  heeft staan voor komend seizoen. Kleine kanttekening: wanneer er trades plaatsvinden, of nog nieuwe contracten worden verstrekt, zal dit beeld in de toekomst uiteraard veranderen.
In de rechter kolom zie je hoeveel geld een team mogelijk kwijt is wanneer alle opties worden gelicht, alle spelers op (deels) ongegarandeerde contracten behouden worden en alle qualifying offers daadwerkelijk worden verstrekt. Hoewel dit lang niet altijd ook echt zal gebeuren, geeft het wel een indicatie van hoeveel een team mogelijk wel of niet heeft.
Nieuwe afbeelding
Cap holds
Een logische, doch enigszins onterechte conclusie bij het kijken naar de grafiek, is dat vrijwel alle clubs (op alleen de Cavaliers na) los kunnen gaan op de transfermarkt. Elke club krijgt namelijk automatisch bij al hun free agents, ongeacht hun status, fictieve bedragen toegerekend die meetellen voor de salary cap, ook wel bekend als de zogenaamde cap holds. Hoewel het als veel extra nerd gedoe klinkt, is de verklaring waarom de NBA dit doet eigenlijk wel heel begrijpelijk. Door dit te doen bant de league de mogelijkheid uit om eerst allerlei dure free agents van buitenaf te halen, om vervolgens middels de Bird rights hun eigen toppers contractverleningen aan te bieden.
De hoogte van de cap holds wordt bepaald op de status van de spelers (Bird, Early Bird of Non-Bird), alsmede het feit of ze wel of niet ze als laatst een rookie contract hadden. Om de cap hold niet meer fictief op de balans te zien staan, kunnen clubs een aantal dingen doen. De eerste optie, die vaker wordt gehanteerd voor onbeduidende spelers, is afstand doen van de opgebouwde rechten (Bird, Early Bird of Non-Bird), waarmee dus ook de mogelijkheid om die speler middens middels hun voormalige rechten te behouden wanneer er geen financiële ruimte meer is onder cap, verliest. Een andere optie is om een eigen free agent daadwerkelijk opnieuw te contracteren, waarmee het nieuwe salaris gaat meetellen in plaats van het fictieve bedrag. Wanneer een free agent bij een andere club zijn heil gaat zoeken, vervalt logischerwijs zijn cap hold bij zijn voormalige ploeg.
Volgende week zullen we verder de diepte in gaan en kijken wat de (financiële) status is van alle teams wanneer de cap holds meeberekend worden. Tevens zullen we op globaal niveau gaan kijken welke effecten de nieuwe televisiegelden gaan hebben voor het algemeen te verwachten beeld komende zomer, waarna we verder in zullen zoomen op een aantal specifieke situaties van clubs en spelers.
Heeft u in de tussentijd vragen? Stel die gerust! Alleen dan kunnen wij u nog meer duidelijkheid geven omtrent dit lastige, doch belangrijke onderwerp!
Foto’s: Getty Images

  1. Interessant artikel! Heb zelfs nog een kleine aanvulling op de luxury tax: dit is geen kattenpis. Cavaliers zitten ruim boven de cap. Per dollar die ze boven de cap zitten betalen ze meer dan 3 dollar belasting. (om en nabij) De owner moest dit seizoen dus rond de 65 miljoen dollar ophoesten aan luxury tax. Volgend jaar gaat de cap omhoog, maar Mozgov en Lebron zullen verbeterde contracten gaan tekenen. Dus de verwachting is dat Gilbert (de 286e rijkste man van de wereld) wederom diep in de buidel moet tasten. Luxury Tax is dus absoluut een uitgave die de franchises willen vermijden.

  2. Mooie aanvulling Martijn. Het is ook exact de reden waarom Miami dit seizoen onder anderen Chris Andersen en Mario Chalmers van de hand deed (huzarenstukje van Riley overigens).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen