14. Charlotte Hornets: 20-45
  15. Detroit Pistons: 15-49

IN DE SPOTLIGHT

ZESTIEN ZEGES OP RIJ VOOR MILWAUKEE BUCKS

De Milwaukee Bucks hebben een ongekend sterke reeks achter de rug. De ploeg van coach Mike Budenholzer had sinds 22 januari geen wedstrijd meer verloren en de teller stopte pas na zestien zeges op rij. De Bucks deden dit met de beste verdediging uit de NBA, maar scoorden er ook lustig op los.

Over deze reeks hadden de Bucks een defensive rating van 105.8, ruim drie beter dan de eerste achtervolger, de Chicago Bulls. Milwaukee heeft dit seizoen de beste defensive rating van de NBA, maar draaide de laatste anderhalve maand de duimschroeven nog strakker aan. Aanvallend scoorden de Bucks gemiddeld 123.7 punten per wedstrijd, ook het meeste uit de gehele competitie.

Het zal geen verrassing zijn dat Giannis Antetokounmpo de belangrijkste man voor Budenholzer was. De Griek was ouderwets op dreef met gemiddeld 32 punten en 12 rebounds per wedstrijd. Rondom Giannis scoorden nog eens vijf spelers gemiddeld meer dan tien punten per wedstrijd. Jrue Holiday, Brook Lopez, Khris Middleton, Bobby Portis en Grayson Allen scoorde allen in double digits.

GAME-WINNER RANDLE BRENGT KNICKS ACHTSTE ZEGE

De New York Knicks draaien net als de Milwaukee Bucks op volle toeren. Coach Tom Thibodeau heeft met zijn ploeg nu achtmaal op rij gewonnen en hebben zich veilig gesetteld op de vijfde plaats in de Eastern Conference. De achtste zege werd vrijdagavond behaald tegen de Miami Heat, waar Julius Randle met een game-winner een cruciale rol had.

Op bezoek in Miami waren de teams aan elkaar gewaagd in het eerste kwart. Na zeven lead changes namen de Knicks uiteindelijk de touwtjes in handen. In het tweede kwart liepen de Knicks uit naar een voorsprong zeventien punten vlak voor rust. Uiteindelijk gingen de Knicks met een 71-56 voorsprong de rust in.

In de tweede helft vocht Miami zich terug in de wedstrijd. Halverwege het vierde kwart nam Miami kort de leiding over maar bleven de teams binnen schootsafstand van elkaar. Met drieëntwintig seconden te gaan gaf Tyler Herro de thuisploeg de leiding met een lay-up, maar New York kreeg nog één kans op de zege. In een zeer rommelige possession lukte het Julius Randle alsnog om een driepunter te raken, die de Knicks een 122-120 voorsprong gaf met zeven tienden te gaan. Deze voorsprong werd niet meer weggegeven, waardoor de Knicks uiteindelijk zegevierden.

DE TEGENVALLER

JONATHAN ISAAC MOET OPNIEUW ONDER HET MES

De Orlando Magic zullen het voorlopig weer moeten doen zonder Jonathan Isaac. De forward die op 23 januari zijn rentree maakte na ruim tweeënhalf jaar blessureleed, moest opnieuw onder het mes om een scheur in een bovenbeenspier te herstellen.

Isaac speelde dit jaar pas elf wedstrijden. De Minister of Defense, zoals hij liefkozend wordt genoemd in Orlando, scheurde in augustus 2020 zijn voorste kruisband af. Als gevolg daarvan mistte hij ook het gehele 2020-2021 seizoen. Tijdens zijn revalidatie liep Isaac een hamstringblessure op, waardoor hij ook in 2021-2022 niet in actie zou kunnen komen.

In januari 2023 maakte Isaac eindelijk zijn return voor de Magic, maar moest hij duidelijk wennen aan het tempo en het niveau van de NBA. De zesde pick uit de 2017 draft noteerde gemiddeld slechts 5 punten, 1.3 steals en 0.4 blocks per wedstrijd. Ter vergelijking, in zijn laatste seizoen voor zijn blessure was Isaac goed voor 11.9 punten, 1.6 steals en 2.3 blocks per wedstrijd.

Hoe lang Isaac er exact uit ligt is nog niet bekend. In ieder geval zal hij dit seizoen niet meer in actie komen voor de Orlando Magic. Hij heeft voor de komende twee seizoenen nog een contract, maar het komende jaar is de deal gedeeltelijk guaranteed, waardoor de Magic niet het volledige salaris uit hoeven te keren, zou het contract opgezegd worden door tegenvallende prestaties na het blessureleed.

SPELER VAN DE WEEK

Julius Randle is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de New York Knicks kent een enorm sterke reeks met zijn ploeg en was erg belangrijk in de overwinning tegen de Miami Heat. Echter presteert Randle de hele winstreak al sterk met hoge gemiddeldes. Sinds de All-Star Break scoort hij gemiddeld 32.2 punten per wedstrijd, pakt hij 6.6 rebounds en geeft hij 4.4 assists per wedstrijd.

Zijn beste wedstrijd kende hij tegen de Washington Wizards. In 36 minuten scoorde hij 46 punten, waarvan 21 van achter de driepuntslijn. Daarnaast scoorden de Knicks acht punten meer dan Wizards, wanneer Randle op het veld stond. Uiteindelijk won New York met 115-109.

VOORUITBLIK

De komende week zullen de ogen gericht zijn op de Boston Celtics. In de nacht van zondag op maandag, om 1:30 uur Nederlandse tijd, komen de New York Knicks op bezoek in TD Garden. Eén dag later gaan de Celtics op bezoek bij de Cleveland Cavaliers, voor opnieuw een zeer spannende wedstrijd.

Coverfoto: Wilfredo Lee/Associated Press

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.