2022 NBA Draft Prospects: guards

De NBA Draft is in de nacht van donderdag op vrijdag 23 juni het toneel voor de gloednieuwe talenten die vanuit Europa of college richting de NBA gaan. Ook dit jaar maakt SportAmerika weer een prospect watch series, en we beginnen met guards in de 2022 NBA Draft.

JADEN IVEY

Het is niet een fantastische draft class als het gaat om guards, maar er steekt toch wel een speler met kop en schouders boven de andere guards in deze draft uit. Jaden Ivey heeft twee fantastische jaren bij Purdue achter de drug en is de beste guard in deze draft. De kans dat Ivey in de top 5 van deze draft gekozen gaan worden is vrij groot. In 2021-22 noteerde hij 17.3 PPG, 4.9 RPG, 3.1 APG (46% FG, 36% 3PT). Een echte pure playmaker is Ivey niet en zal hij ook nooit worden, maar in alles lijkt hij verder enorm veel op Ja Morant.

Ivey is een explosieve atleet die op zijn best is tijden fastbreak-momenten en in de pick-and-roll. In halfcourt offense komt hij het best tot zijn recht als driver naar de basket, waar hij net zoals Morant enorm goed is in het afronden van schoten en het lang behouden van balans. Zijn midrange is daarnaast ook prima, terwijl zijn balbehandeling ervoor zorgt dat hij gemakkelijk naar de basket kan gaan en daarnaast in de pick-and-roll succesvol kan zijn.

Net zoals bij Morant is het grootste verbeterpunt consistentie als het aankomt op defense, playmaking (waar Morant bijvoorbeeld beter in is) en zijn driepuntschot. In beide is Ivey het afgelopen seizoen beter geworden, maar in de NBA wordt de tegenstand zwaarder. Verwacht dan ook vooral in het tweede of derde NBA-seizoen van Ivey een enorme verbetering qua productie en effectiviteit. Hij zal in de NBA waarschijnlijk een scoring point guard zijn in de rol die Morant nu bij de Grizzlies vervult.

SHARPE EN DANIELS

Daarachter wordt het een stuk lastiger en is de groep enorm groot. We beginnen met twee wildcards: Shaedon Sharpe (Kentucky) en Dyson Daniels (G League). Shaedon Sharpe wordt gezien als een scoring shooting guard in de NBA, maar het is lastig om hem ecth te evalueren. Sharpe speelde afgelopen seizoen niet voor Kentucky, waardoor niemand echt een goed beeld van hem heeft.

Duidelijk is dat Sharpe een enorme atleet is voor de positie met een bizarre wingspan en de kwaliteit om vanaf elke plek te scoren en te produceren. Het team dat een ball handler en scorer nodig heeft in hun backcourt met enorm veel upside zal verliefd raken op Sharpe. Toch is het ook duidelijk dat Sharpe een project is voor de lange termijn. Hij zal moeten wennen aan het niveau, de professionele systemen en de fysieke uitdaging in de NBA. Sharpe zal waarschijnlijk een eerste optie als scorer worden vanaf de shooting guard-positie, met scorend vermogen vanaf alle drie de niveaus. Sharpe is misschien wel de speler in deze draft met de meeste upside. Hij is tevens pas 19 jaar als hij aan zijn eerste seizoen in de NBA gaat beginnen.

DANIELS

Van Daniels is er meer recenter beeld beschikbaar en is het wat makkelijk om hem te evalueren. Het is duidelijk dat Daniels niet per se zo’n atleet is als Sharpe en Ivey. Zijn enorme lengte en wingspan zorgen er echter voor dat hij als point guard een groot voordeel heeft. Hij gebruikt zijn lengte goed om mismatches te creëren in de post. Daarnaast is Daniels waarschijnlijk de beste pure point guard en passer in deze draft. Toch valt er ook voor Daniels nog veel te verbeteren.

Zo schoot hij in de G League maar 25% van achter de driepuntlijn. Hij heeft de range en de kwaliteiten, maar consistentie en schotselectie zal beter moeten. Ook zal zijn consistentie verdedigend gezien nog moeten verbeteren, alhoewel hij wat dat betreft een beetje in dezelfde situatie zit als Sharpe. Daniels zal in de NBA een lange point guard en mogelijk triple double-machine zijn die zowel als basisspeler als als point guard vanaf de bank een belangrijke rol kan spelen. Dit zal wel op lange termijn zijn, en daarnaast zal hij nooit een pure scorer of schutter worden. Ook als secondary ball handler zal hij goed kunnen functioneren.

OVERIGE FIRST ROUND GUARDS

Benedict Mathurin is een lange en atletische shooting guard die in de NBA ook op small forward in actie zou kunnen komen. Mathurin is een pure volume scorer die vanaf elke plek op het veld productief kan zijn. Zijn consistentie zal nog moeten verbeteren, maar qua schotselectie en percentages (45% FG, 37% 3PT) heeft Mathurian allang bewezen dat hij vanaf alle drie de niveaus aanvallend gezien gevaarlijk kan zijn. De grote vraag is vooral of Mathurian verdedigend gezien ook beter en consistenter kan worden. Mathurin zou goed in een rol passen als sixth man voor een team dat scorend vermogen nodig heeft vanaf de bank. Op de lange termijn kan Mathurin een starting shooting guard worden met 3-and-d potentie.

Johnny Davis lijkt veel op Mathurin. Hij zal net zoals Mathurin 20 jaar oud zijn, was BIG Ten player van 2021-22 (Mathurin PAC-12 player van 2021-22) en ook Davis zal in de NBA vooral succesvol zijn als scoring shooting guard. Davis is iets minder lang dan Mathurin en is tevens een mindere schutter van achter de driepuntlijn (31%), maar voor de rest lijkt zijn profiel enorm op dat van Mathurian. Davis is een scorer puur sang en is vooral op zijn best als hij naar de basket kan gaan en zijn werk kan doen in de midrange en in de post.

Verdedigend is Davis echter een veel betere speler dan Mathurin. Aanvallend gezien zal de vraag echter vooral zijn of Davis meer kan zijn dan een sixth man en of hij zijn aanvallende speelstijl consistent kan maken. Zijn schotselectie liet, zeker tijdens de tweede seizoenshelft bij Wisconsin, te wensen over (44% FG). Van zowel Davis als Mathurin hoeft er ook niet veel verwacht te worden als playmakers en passers.

AGBAJI

Er zijn echter nog veel meer guards die de eerste ronde van de 2022 NBA Draft kunnen halen. Ochai Agbaji is waarschijnlijk de meest solide speler in deze draft. De ervaren speler van Kansas kan verdedigen, schieten, cutter zijn en rebounden. Als playmaker is Agbaji niet fantastisch en met zijn 22 jaar oud is hij een stuk ouder dan de andere namen in dit artikel, maar de shooting guard/small forward kan vanuit elke plek op het veld scoren en zal in de NBA vooral een 3-and-D speler zijn met enorm veel atletisch vermogen en niet per se enorm veel upside.

Met TyTy Washington en Kennedy Chandler zijn er ook nog twee interessante point guards en ball handlers/playmakers beschikbaar met flink wat upside. Chandler is vooral klein voor de NBA, terwijl Washington vooral moet werken aan zijn defense en schotselectie. Beide hebben echter laten zien te kunnen scoren vanuit elke positie op het veld en prima schutters te zijn. Beide zullen vanaf de bank van een NBA-team als extra ball handler van de tweede unit kunnen fungeren, en zeker bij Washington is er upside voor meer.

BRANHAM EN BEAUCHAMP

Tot slot ook nog wat aandacht voor Malaki Branham en Marjon Beauchamp. Beide shooting guards zullen niet veel creëren voor andere spelers en creëren ook niet makkelijk schoten voor hunzelf, maar hebben potentie als 3-and-D spelers. Branham schoot rond de 40% van achter de driepuntlijn en beide spelers beschikken over enorm veel lengte en wingspan om als shooting guard of small forward verdedigend gezien ook sterk te zijn in de NBA. Voor Beauchamp zal als schutter wat bter moeten worden. Hun lichamen zullen zich daarnaast nog verder moeten ontwikkelen en er zal meer consistentie in moeten komen, maar al met al hebben beide spelers de potentie om een zeer waardevolle 3-and-D speler te worden in de NBA.

NBA DRAFT 2022 GUARD RANKINGS

Ivey en Sharpe zijn de enige guards die waarschijnlijk in de top tien gekozen worden, met Mathurin die daar als derde bij kan komen vanwege zijn aanvallende kwaliteiten en upside. Washington en Branham hebben van alle guards in deze class de meeste upside om elite spelers te worden, terwijl Agbaji de grootste zekerheid is dankzij zijn complete profiel en zijn ervaring.

Photo: Marc Lebryk-USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen