2022 NBA Draft: Banchero als eerste gekozen

Paolo Banchero bleek afgelopen nacht de eerste pick van de 2022 NBA Draft te zijn. Na de eerste drie picks gehad te hebben, begon de chaos pas echt. Hieronder een samenvatting van alle picks tijdens de eerste ronde.

1: ORLANDO MAGIC: PAOLO BANCHERO | SF/PF

Niet Jabari Smith of Chet Holmgren was de eerste pick, zoals veel verwacht hadden, maar Paolo Banchero. De elite scorer van Duke zal de PF positie van de Magic gaan invullen en zal samen met Cole Anthony, Markelle Fultz, Jalen Suggs, Franz Wagner en Wendell Carter Jr de core van het nieuwe en jonge Magic-team gaan vormen.

2: OKLAHOMA CITY THUNDER: CHET HOLMGREN | PF/C

Voor de Thunder was het, gezien hun need op center, een vrij logische keuze om Holmgren met de tweede pick in de 2022 NBA Draft te kiezen. Hij zal de center van de Thunder worden die zowel aanvallend als verdedigend gezien van alle spelers in deze draft de meeste upside heeft en nu al een behoorlijk niveau haalt. Zijn lichaamsbouw/gewicht is zijn grootste vraagteken.

3: HOUSTON ROCKETS: JABARI SMITH | SF/PF

De Rockets kozen vervolgens, om de logische top drie vol te maken, voor Smith. Smith zal de logische 3-and-d speler worden die de Rockets gezien hun huidige team zo enorm nodig hebben. Of Smith zelf ook schoten kan creëren en plays voor andere kan maken is afwachten, maar met Jalen Green en Kevin Porter Jr al aanwezig zullen de Rockets dit ook niet veel van hem vragen.

4: SACRAMENTO KINGS: KEEGAN MURRAY | SF/PF

Vanaf pick vier zou de NBA Draft echt interessant worden, want de Kings moesten kiezen tussen een speler voor de toekomst (Shaedon Sharpe, Jaden Ivey, AJ Griffin) of een speler die meer ervaring heeft/ouder is en een need voor hun team (PF) kon invullen. De keuze valt met pick vier uiteindelijk op dat laatste. Keegan Murray naar de Kings om de toekomstige vervanger van Harrison Barnes (na komend seizoen FA) te zijn.

5: DETROIT PISTONS: JADEN IVEY | PG/SG

De Pistons kregen Jaden Ivey vervolgens in hun schoot geworpen. Ivey zal waarschijnlijk shooting guard en secondary ball handler gaan spelen naast Cade Cunningham. Beide spelers lijken qua speelstijl ideaal voor elkaar te zijn, omdat Ivey nu niet per se hoeft te creëren en kan doen waar hij het beste in is. Schoten creëren voor zichzelf, de fast break leiden en zijn atletische vermogen gebruiken om te scoren.

6: INDIANA PACERS: BENNEDICT MATHURIN | SG/SF

De Pacers laten Sharpe en Griffin, twee spelers met veel upside, vervolgens schieten om zich ook te focussen op het nu winnen van basketbalwedstrijden. Bennedict Mathurin zal op shooting guard maar vooral small forward meteen de Pacers van meer atletisch vermogen en shooting voorzien. Mathurin heeft de potentie om een 3-and-d speler te worden op small forward, maar daarvoor zal zijn defense wel moeten verbeteren. Bij de Pacers moet dat lukken.

7: PORTLAND TRAIL BLAZERS: SHAEDON SHARPE | SG/SF

De Blazers profiteren vervolgens van het wegvallen van Murray en Mathurin door Shaedon Sharpe met de zevende pick te kiezen. Sharpe is het grootste vraagteken van deze draft class vanwege zijn gebrek aan ervaring, maar wel iemand met enorm veel upside. Hij kan vanaf shooting guard en small forward naast Damian Lillard en Anfernee Simons de volgende scoring optie worden die vanaf overal kan scoren. Zijn defense, lengte en NBA-ready lichaam zijn ook enorme pluspunten. Ervaring is het enige wat er bij Sharpe aan ontbreekt momenteel. Een pick voor de toekomst van de Blazers, niet per se voor het heden.

8: NEW ORLEANS PELICANS: DYSON DANIELS | PG

De Pelicans zagen hun ideale speler vervolgens in hun schoot geworpen krijgen, want de beste point guard in deze draft class was nog beschikbaar. Dyson Daniels is de beste playmaker en passer van deze draft en heeft tevens veel lengte. Daniels is een goede verdediger en tevens een prima scorer in en rondom de basket. De ideale fit naast CJ McCollum, Brandon Ingram, Zion Williamson en Jonas Valanciunas. De grote vraag is of Daniels zijn shooting kan gaan verbeteren.

9: SAN ANTONIO SPURS: JEREMY SOCHAN | PF/C

De Spurs kozen met de negende picks vervolgens niet voor de meest logische keuze (Jalen Duren), maar voor Jeremy Sochan. Sochan is misschien wel de beste verdediger in deze draft class en past met zijn speelstijl (prima rondom de basket als dunker en finishen en tevens een prima passer) prima bij de Spurs. Zijn jumpshot zal echter moeten verbeteren wil hij meer dan een defensive first speler zijn in de NBA.

10: WASHINGTON WIZARDS: JOHNNY DAVIS | SG/SF

De Wizards laten Duren en Griffin vervolgens ook schieten en kiezen voor de meer ervaren Johnny Davis. Hij zal met zijn scorend vermogen (vooral rondom de basket) en ball handling een prima optie zijn naast Bradley Beal. Verdedigend gezien zal Davis, vooral on-ball, de Wizards meteen gaan versterken. De vraag is vooral of Davis ook een consistente schutter in de NBA kan gaan zijn. Davis zou, mocht het echt nodig zijn, op point guard kunnen starten naast Beal. Dan zal zijn playmaking en passing echter wel moeten verbeteren.

11: OKLAHOMA CITY THUNDER: OUSMANE DIENG | SF

De Knicks besloten vervolgens niet voor Duren of Griffin te gaan, maar hun pick te traden naar de Thunder. Het was de eerste trade van de draft. In ruil voor de elfde pick krijgen de Knicks drie toekomstige first round picks. De Thunder geven dus flink wat op om pick 12 in deze draft te behouden en tegelijkertijd pick elf te bemachtigen. Ze kiezen wel voor hun guy met de elfde pick: Ousmane Dieng. Dieng is nog maar 19 jaar en is nu al een complete speler. Aanvallend gezien kan hij vanaf elke plek op het veld scoren, hij is een prima ball handler en tevens een goede verdediger. Hij past perfect in het plaatje van de Thunder, die iemand voor de toekomst op small forward zochten.

12: OKLAHOMA CITY THUNDER: JALEN WILLIAMS | SG/SF

Op 12 gaan de Thunder vervolgens voor Jalen Williams, die opvallend vroeg gekozen wordt. Williams is een prima ball handler en scorer rondom de basket en in de midrange game. Vanaf de bank zal hij shooting en scoring/ball handling gaan toevoegen aan de Thunder. De vraag is vooral of hij verdedigend gezien ook beter kan worden.

13: DETROIT PISTONS: JALEN DUREN | PF/C

Vervolgens slaan de Pistons weer toe. In eerste instantie kiezen de Hornets voor met hun pick voor Duren, die hun starting center had kunnen zijn voor de toekomst. Toch besluiten ze de pick te traden naar de Pistons in een enorme drie team trade met de Knicks en Hornets. De Pistons ontvangen naast Duren ook het contract van Kemba Walker. Walker zal een buy-out krijgen van de Pistons. De Hornets krijgen een first round pick (2023) en vier second round picks. De Knicks een future first round pick. De Pistons hebben in de lottery van de 2022 NBA Draft dus hun toekomstige shooting guard (Ivey) en center (Duren) gedraft.

14: CLEVELAND CAVALIERS: OCHAI AGBAJI | SG/SF

De Cavaliers hadden versterking nodig op shooting guard en besluiten met Ochai Agbaji te gaan voor een elite 3-and-d speler met enorm veel ervaring. Agbaji is een fantastische schutter en verdediger die als playmaker en ball handler/passer zeker nog kan verbeteren. Met Caris LeVert en Darius Garland al in Cleveland zal dit niet zoveel van hem gevraagd worden. Hij zal vooral de verdediger en schutter zijn die de Cavaliers zochten.

15: CHARLOTTE HORNETS: MARK WILLIAMS | C

De Hornets hebben voor hun dertiende pick een 1st en drie 2nd round picks voor 2023 en 2024 verkregen en lieten met pick 15 vervolgens zien waarom. Mark Williams, niet Jalen Duren, was de center die de Hornets op het oog hadden. Williams is een ideale fit voor een team dat een center zoekt. Hij kan dankzij zijn lengte, rebounding, defense en atletisch vermogen meteen starten voor de Hornets, of in ieder geval de rotatie versterken. Een jumpshot heeft hij niet, waardoor hij gelimiteerd is als dunker, roller, alley-oop speler en rondom de basket speler, maar als hij zijn post moves kan verbeteren is Williams op 15 een homerun pick voor Charlotte.

16: ATLANTA HAWKS: AJ GRIFFIN | SG/SF

De Hawks besloten met pick 16 vervolgens simpelweg te gaan voor de best beschikbare speler die een behoorlijke drop meemaakte in de nacht van donderdag op vrijdag. Hoe AJ Griffin precies past in het team van de Hawks is afwachten, maar het talent en de potentie is zo groot dat de Hawks daar wel een oplossing voor gaan vinden. Op zijn positie hebben de Hawks echter al veel spelers. Verdedigend gezien zal Griffin niet veel gaan toevoegen, maar met zijn ball handling, shooting en scoring wel.

17: HOUSTON ROCKETS: TARI EASON | SF

De Rockets kozen met hun eerste pick voor Jabari Smith, en besluiten met hun tweede pick in de eerste ronde voor een wat meer ervaren speler te gaan met misschien niet al te veel upside maar wel prima scoring, shooting en vooral defense. Eason zal met Smith de rotatie op small forward en power forward meteen versterken, samen met center de positie waar de Rockets zich moesten versterken deze zomer. De vraag is of Eason ook zelf kan creëren, maar met de spelers om hem heen is dit niet per se nodig.

18: CHICAGO BULLS: DALEN TERRY | SG/SF

Terry werd met pick 18 gekozen door de Chicago Bulls, die op shooting guard en small forward duidelijk versterking nodig hadden. Met deze pick halen ze iemand die vee atletisch vermogen heeft en een prima schutter is. Of hij verdedigend zijn steentje als 3-and-d speler bij kan dragen is afwachten, maar het is wel waar de Bulls met zijn potentie op zullen hopen.

19: MEMPHIS GRIZZLIES: JAKE LARAVIA | SF/PF

De Grizzlies besluiten vervolgens om vanaf pick 22 omhoog te traden voor pick 19 van de Timberwolves. Wat wel duidelijk is, is dat de Grizzlies met deze pick voor Jake LaRavia gaan om hun small forward en power forward-rotatie te versterken. LaRavia kan eigenlijk bijna alles prima. Schieten, bal behandelen, verdedigen, rebounden en scoren. LaRavia zal het vanaf de bank allemaal gaan doen voor een Grizzlies-team dat volgend jaar weer de playoffs wil halen.

20: SAN ANTONIO SPURS: MALAKI BRANHAM | SF

De Spurs gaan met hun tweede pick, na met pick negen voor Jeremy Sochan te zijn gegaan, voor versterking op shooting guard en small forward. Malaki Branham zal meteen shooting en scoring met zich meebrengen, iets wat ze vanaf de bank op die positie in San Antonio prima kunnen gebruiken. Verdedigend gezien zal hij, zeker met de coaching staf van de Spurs, een grote en belangrijke rol gaan spelen en verbeteren. Al met al een echte Spurs pick.

21: DENVER NUGGETS: CHRISTIAN BRAUN | SG/SF

Wat voor de voorgaande picks geldt, geldt eigenlijk ook voor Christian Braun. Braun zal voor de Nuggets, die hem met pick 21 kiezen, meteen een waardevolle toevoeging gaan zijn dankzij zijn ervaring, shooting en defense. Braun blinkt nergens echt in uit, maar zal voor een team dat een kampioenschap wil winnen meteen vanaf de bank van waarde kunnen zijn.

22: MINNESOTA TIMBERWOLVES: WALKER KESSLER | C

De Timberwolves, die dankzij hun trade met de Grizzlies nu op 22 mogen kiezen, gaan voor Walker Kessler. De ervaren, lange en atletische center zal meteen defense, rebounding en scoring rondom de basket gaan verzorgen voor een team dat achter Karl-Anthony Towns zo’n speler vanaf de bank prima kan gebruiken. Een consistent jumpshot heeft Kessler echter niet, waardoor hij aanvallend gezien wel gelimiteerd zal zijn.

23: MEMPHIS GRIZZLIES: DAVID RODDY | SF/PF

De Grizzlies besluiten vervolgens weer actief te zijn en omhoog te traden vanaf 29 naar 23 om David Roddy te draften. Roddy was een elite scorer en schutter in college en deze rol zal hij samen met LaRavia (de vorige pick van de Grizzlies) vanaf de bank bij de Grizzlies mogelijk in gaan vullen. Niet per se veel upside bij Roddy, maar hij kan wel meteen wat toevoegen aan een team dat nu wil winnen. In deze trade gaat DeAnthony Melton, guard, naar de 76ers. De Grizzlies krijgen er met deze pick ook nog Danny Green bij.

24: MILWAUKEE BUCKS: MARJON BEAUCHAMP | SF

De Bucks hebben met pick 24 de kans om een speler toe te voegen voor de rotatie en besluiten hun zwakke plek, small forward/power forward vanaf de bank, aan te pakken. MarJon Beauchamp is momenteel vooral rondom de basket (dunker spot, o rebounding, alley opps, pick & roll) sterk. Verdedigend gezien is hij tevens al een fantastische speler. Zijn ontwikkellingspunt, naast ervaring, is vooral zijn jumpshot.

25: SAN ANTONIO SPURS: BLAKE WESLEY | SF

De Spurs hebben met pick 25 hun derde pick in deze eerste ronde in handen en besluiten die na Sochan en Branham weer uit te geven aan small forward/power forward. Blake Wesley zou ook shooting guard kunnen spelen, maar lijkt op zijn best op small forward. Hij is lang, atletisch en kan zelf zijn schot creeren. Zijn consistentie qua shot creating en defense kan nog wel stukken beter. Geen betere plek om dit te leren dan de Spurs.

26: MINNESOTA TIMBERWOLVES: WENDELL MOORE JR | SF

De Timberwolves besluiten deze pick af te nemen van de Mavericks om een elite 3-and-d speler te draften in Wendell Moore Jr. Moore Jr is vooral een hele goede schutter en verdediger, en doet daarnaast alle kleine dingen erg goed. Precies wat de Timberwolves, nadat ze eerder Kessler al gedraft hebben in de eerste ronde, nodig hebben vanaf de bank in hun zoektocht naar nog een trip richting de playoffs.

27: MIAMI HEAT: NIKOLA JOVIC | SF/PF

Nikola Jovic, misschien wel de speler met de meeste aanvallende potentie in deze draft, werd vervolgens gekozen door de Miami Heat. De Heat zullen niet meteen wat aan Jovic hebben, want qua lichaamsbouw en ervaring zal Jovic de tijd nodig hebben. Verdedigd gezien is Jovic ook zeer matig, maar aanvallend gezien heeft Jovic eigenlijk alles al. Shooting, shot creating, playmaking en ga zo maar door. Aan die kant van de bal heeft Jovic een kans om de beste speler van deze draft te worden.

28: GOLDEN STATE WARRIORS: PATRICK BALDWIN JR | SF

Ook de Warriors, net zoals de Heat momenteel in een situatie waarin ze willen winnen, keizen voor een project. Voor Baldwin geldt eigenlijk hetzelfde als voor Jovic. Hij zal tijd en ruimte nodig hebben om zich aan de NBA aan te passen. Verdedigend gezien gaat Baldwin niet veel toevoegen, maar aanvallend gezien heeft hij alle potentie van de wereld. In college kwam dit er echter niet echt uit, dus ook daar heeft Baldwin nog veel werk te verzetten om effectief te zijn.

29: HOUSTON ROCKETS: TYTY WASHINGTON

De Rockets besluiten met hun derde pick in deze ronde een value pick te kiezen. TyTy Washington zakt verder dan verwacht werd en valt zo in de handen van de Timberwolves. Achter Jalen Green en Kevin Porter Jr hebben de Rockets niet veel point guards of shooting guards in huis, en Washington kan vanaf de bank die rol prima op zich nemen. Hij heeft daarnaast vooral aanvallend gezien veel upside als scorer (beste midrange in deze draft), scorer en ball handler/passer. Verdedigend gezien moet Washington echter nog veel stappen zetten.

30: DENVER NUGGETS: PEYTON WATSON | SF/PF

De Thunder sluiten de draft af omdat ze JaMychal Green en een 2027 first round pick getrade hadden voor deze pick en twee toekomstige second round picks. De Nuggets gaan hier voor een gokje en kiezen Peyton Watson, die de laatste pick van de eerste ronde is en op lange termijn de rol van Green over moet gaan nemen.

Foto: John Minchillo / Associated Press

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen