NHL Entry Draft 32 in 32 | #15 Rutger McGroarty

De Stanley Cup Finale tussen Colorado en Tampa Bay stevent af op de laatste kilometer van het seizoen. Bij SportAmerika kijken we met een schuin oog vooruit op 7 juli 2022. Dan staat in Montreal namelijk de NHL Entry Draft op het programma. Vandaag fietsen we de top vijftien in met een teamgenoot van de gisteren gepubliceerde Frank Nazar: Rutger McGroarty.

2021 – 2022 TEAM: USNTDP Juniors (USHL)
GEBOORTEPLAATS: Lincoln, Verenigde Staten
GEBOORTEDATUM: 30 maart 2004
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 93kg
SCHIET: Links
POSITIE: Left Wing
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar (commitment aan University of Michigan)

Op positie vijftien zoals gezegd dus weer een product uit de talentenfabriek van het USDP. The class of 2022 staat in Noord-Amerika als één van meest talentvolle van de afgelopen twintig jaar te boek. Protagonist Rutger McGroarty was het voorbije WK U18 ’Captain America’ en niet zonder reden.

Net als mede first-rounders Frank Nazar en Cutter Gauthier begon de carrière van de winger bij Honeybaked U13 AAA en U14 AAA. Met 94 punten in 37 wedstrijden (verdeeld over twee seizoenen) noteerde de Amerikaan — met eveneens Canadese nationaliteit — “Playstation-achtige” cijfers. Zijn overstap naar Oakland Jr. Grizzlies U15 AAA maakte van McGroarty een absolute machine. In 72 wedstrijden schoot de forward een duizelingwekkend aantal van 178 (!) punten (90 goals, 88 assists) met een +/- van 90 tegen de touwen.

De scouts lieten er geen twijfel over bestaan en haalde de winger vanaf het seizoen 2020 – 2021 bij het USNTDP. Het niveau van de U17 ontsteeg ‘McGOALty’ vrij snel en in de U18 bevestigde de Amerikaan zijn status van puntenmachine. In 79 wedstrijden kwam de Lefty tot een totaal van 102 punten (50 goals, 52 assists). Tijdens het voorbije WK U18 scoorde McGroarty acht goals en één assist en won hij met Team USA zilver.

FENOMENAAL AANVALLEND, MAAR HOUTERIG FYSIEK

Er valt een heel verhaal omheen te schrijven, maar ondanks een ijzersterk lichaam is zijn beweeglijkheid en snelheid een ”probleem” bij McGroarty. De winger ontwikkeld niet de acceleratie en snelheid die hem een absolute superster zouden kunnen maken.

Desondanks is het één van de beste aanvallende prospects de komende Draft. Er zijn weinig blue-liners die het in een onderling duel van McGroarty winnen en bovendien beschikt de forward over een van de hardste en zuiverste schoten van de 2022 Draft. Met een buitengewoon gevoel voor positie kiezen creëert de Amerikaan genoeg ruimte om zijn schoten op de vijandelijke goalie af te vuren. Bijkomend voordeel van zijn fysieke gestalte is het feit dat de winger een ideale bliksemafleider is in de slot, met veel rebounds tot gevolg.

Logischerwijs is zijn reach ook erg groot en is zijn vermogen om de puck af te schermen van NHL niveau. Naast zijn schoten beschikt de Amerikaan ook over zuivere en bovenal slimme passing. Veelal kiest hij voor de ”veilige” oplossing en probeert de puck zoveel mogelijk in teambezit te houden.

DEFENSIEF ABSOLUTE MEERWAARDE

Defensief is het fysieke aspect van McGroarty een onmisbare schakel. Met veel inzet en duels kruipt de Amerikaan onder de huid van zijn tegenstanders. Men zou verwachten dat zijn gebrek aan snelheid en beweeglijkheid een probleem is in de omschakeling, maar komt desondanks bedrogen uit. Het uitstekende vermogen om zich goed te positioneren maken hem nog altijd een prima two-way speler. Wanneer de Amerikaan een puck verovert, vindt hij met een simpele pass een ploeggenoot en leidt hij razendsnel turnovers in.

VERWACHTING

Zoals reeds hierboven beschreven is McGroarty een no-brainer voor wat betreft first-round pick. In de scoutingsrapporten van de Noord-Amerikaanse media schommelt de winger tussen positie 12 en 59. Bij SportAmerika schatten we de Amerikaan in op een vijftiende overall positie. Zijn fysieke verbeterpunten streept men feilloos tegen bij zijn buitenaardse kwaliteiten in puckbezit.

Als vijftiende overall zou McGroarty bij Vancouver Canucks belanden. De Amerikaan zou wat dat betreft in een warm bad terecht komen. Het trio Elias Pettersson, Bo Horvath en J.T. Miller zijn bepaald geen one of the guys. Vooral Pettersson kan met zijn fysieke bouw — 1.88 meter — McGroarty de juiste begeleiding geven op het ontwikkelen van zijn beweeglijkheid en snelheid.

Photo: Rena Laverty

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen