2022 NBA Mock Draft: de laatste tien picks

We zijn aangekomen bij de laatste tien picks in de 2022 NBA Mock Draft van SportAmerika. Een paar teams hebben twee picks in deze fase van de eerste ronde en kunnen hun team met wat relatief ervaren spelers versterken.

21: DENVER NUGGETS: OCHAI AGBAJI | SF

De Nuggets trappen de slotfase van de eerste ronde met deze pick af. Het team is in win-now modus met MVP Nikola Jokic als leider, maar achter hem is er momenteel geen back-up. Christian Koloko is ervaren en zou meteen de back-up center van de Nuggets kunnen zijn. Toch is shooting en de small forward-positie de grootste prioriteit.

Het gaat hier tussen Agbaji en Williams, beide spelers die potentie hebben als 3-and-D spelers. Zeker in het geval van Agbaji kun je er van op aan dat hij er tijdens zijn eerste seizoen meteen zal staan als hij vanaf de bank moet helpen om een team naar de playoffs te helpen. Met zijn shooting en defense heeft Agbaji dat in huis wat het team momenteel mist. Agbaji is wel al 22, terwijl Williams wat dat betreft wat meer upside heeft. Toch gaan de Nuggets hier voor Agbaji.

22: MEMPHIS GRIZZLIES: JADEN HARDY | SG

Ook de Grizzlies beschikken momenteel over een team dat de playoffs komend seizoen weer wil halen, en met pick 22 en pick 29 kunnen ze toeslaan in de draft. De Grizzlies zijn vooral op zoek naar wat versterking op center en qua shooting vanaf de bank.

Koloko zou de meest logische keuze zijn op center, terwijl qua schutters er niet per se veel meer te kiezen valt. Jaden Hardy zou het team van shooting kunnen voorzien, maar is meer een scorer en shot creater dan een pure schutter. Williams, Jake LaRavia, David Robby en Wendell Moore zouden deze rol ook kunnen vervullen. De Grizzlies gaan uiteindelijk voor de aanvallende kwaliteiten van Hardy, die ook nog enorm jong is en veel upside heeft als ball handler, scorer en playmaker. Verdedigend gezien zal Hardy nog veel stappen moeten zetten.

23: PHILADELPHIA 76ERS: JALEN WILLIAMS | SG/SF

De 76ers zitten ook in win-now modus, met James Harden en Joel Embiid als sterspelers en Tyrese Maxey als ideale nummer drie en point guard. Ook de 76ers zijn op zoek naar een back-up center achter Embiid en zouden voor Koloko kunnen gaan. Toch zoeken de 76ers ook naar shooting, en wat dat betreft is Williams samen met Moore en LaRavia een goede en soliede pick met verder niet al te veel upside.

Jalen Williams is op deze plek in de draft de meest logische keuze. Williams is een goede schutter waarvan je van kunt verwachten dat hij vanaf de bank de floor kan spreaden voor Embiid, Harden en Maxey. Hij is ook een prima ball handler en playmaker vanuit de pick & roll. Tevens kan hij ook op small forward uit de voeten. Verdedigend gezien hoeven de 76ers niet veel van Williams te verwachten, maar dat is ook niet de reden dat Philadelphia hem hier draft.

24: MILWAUKEE BUCKS: DALEN TERRY | SG/SF

Het volgende team dat aan de beurt is zit wederom in hetzelfde schuitje: de Milwaukee Bucks. Afgelopen seizoen werden de NBA Finals niet gehaald, maar komend seizoen zal dit het doel wel weer zijn. Daarvoor zal het team meer shooting aan zijn team toe moeten voegen. Veel elite schutters zijn er met deze pick niet meer beschikbaar. Daarnaast zou ook de rotatie op PF/C versterken een optie kunnen zijn, en dan is Koloko de meest logische keuze.

Toch gaan de Bucks hier voor Dalen Terry, die de upside heeft om een 3-and-d speler te zijn voor een team dat er op shooting guard en small forward een paar nodig heeft. Terry kan profiteren van de aanwezigheid van alle sterren in Milwaukee en kan tevens werken aan het consistenter worden al schutter en verdediger.

25: SAN ANTONIO SPURS: E.J. LIDDELL | PF

Voor de derde keer in deze draft zijn de Spurs aan de beurt. Eerder draften ze in deze mock draft Jalen Duren en TyTy Washington om hun center en point guard-positie te versterken. De Spurs zullen met deze pick nogmaals rotatie op PF en C willen versterken.

De meeste logische keuze hier zijn nu E.J. Liddell en Koloko, allemaal spelers met weinig upside maar veel ervaring en de potentie om meteen de rotatie te versterken. De Spurs gaan uiteindelijk voor Liddell, die bij Ohio State een elite scorer en rebounder was. Liddell kan vanaf elke plek op het veld scoren en kan de floor spreaden voor Dejounte Murray, TyTy Washington en Keldon Johnson. Daarnaast kan hij zelf scoren vanuit de post of met zijn midrange. Liddell is rondom de basket daarnaast een prima verdediger. Tegen snellere spelers zal hij het, zeker rondom de driepuntlijn, wel lastiger krijgen.

26: HOUSTON ROCKETS: MARJON BEAUCHAMP | SF/PF

De Rockets zijn vervolgens aan de beurt, en ook zij hebben al twee picks gehad. Het team koos in deze mock draft voor Jabari Smith en Nikola Jovic, waardoor het met deze pick zich kan focussen op de center-positie. Na het vertrek van Christian Wood naar de Mavericks (trade) is dit een zwakke plek geworden. Toch kunnen de Rockets ook nog voor meer shooting gaan.

De Spurs gaan uiteindelijk voor Beauchamp, die momenteel al een van de betere verdedigende spelers in de draft is maar qua shooting niet per se veel zal brengen. Hij beschikt over enorm veel atletisch vermogen, maar zijn offensive game heeft nog wat werk nodig. Momenteel is hij niet veel meer dan een speler die in de dunker spot, als roll man in de pick & roll of een speler die rondom de basket met post moves succesvol kan zijn. Hij heeft de potentie om een prima midrange en driepuntschutter te worden, en bij de Rockets hebben ze de coaching staff en de tijd in huis om hem dit te leren.

27: MIAMI HEAT: CHRISTIAN KOLOKO | PF/C

De Heat zullen op hun beurt ook tijdens het seizoen 2022-23 een poging willen wagen de NBA Finals te halen. Daarvoor zal er wel versterkt moeten worden op power forward en center, waar de spoeling achter Bam Adebayo enorm dun is. Kessler is een tijdje geleden al gekozen, waardoor de elite centers en power forward al gekozen zijn in deze mock draft. Alleen Christian Koloko is nog over. Uiteindelijk valt daar de keuze dan ook op.

Aanvallend gezien zal Koloko niet doen wat Adebayo doet, maar dat is ook niet nodig. Atletisch zijn, in de dunker spot staan en screens zetten is wat Koloko moet doen. Rondom de basket is Koloko met zijn lengte, wingspan en atletisch vermogen op zijn best. Verdedigend gezien is Koloko naast Adebayo de volgende goede center die de Heat in huis halen.

28: GOLDEN STATE WARRIORS: WENDELL MOORE JR | SG/SF

De kampioen van 2021-22, hun vierde kampioenschap in acht jaar tijd, is met pick 28 aan de beurt. De Warriors hebben best wel wat gate op te vullen, aangezien er behoorlijk wat bankspeleres als free agents vertrekken. Met deze pick en twee picks in de tweede ronde kunnen de Warriors dit deels oplossen.

De Warriors zoeken een back-up point guard (Andrew Nembhard), small forward (Kendall Brown, Jake LaRavia, Trevor Keels), power forward (Christian Braun) en center (niet echt meer beschikbaar hier). De Warriors gaan uiteindelijk voor Wendell Moore, die al een elite shooter en verdediger is. Hij kan de 3-and-d speler zijn die de Warriors zoeken. Qua ball handling en scoring hoeft Golden State verder niet al te veel van Moore te verwachten, maar met Stephen Curry, Klay Thompson, Andrew Wiggins en Draymond Green zijn er al genoeg spelers in het team die de bal in de handen nodig hebben. Toch zal hij, mocht dit nodig zijn, ook hier de juiste beslissingen maken dankzij zijn ervaring en allround play.

29: MEMPHIS GRIZZLIES: KENDALL BROWN | SF

Voor de Grizzlies, die eerder in dit artikel al kozen voor meer shooting en scoring in de vorm van Hardy, is de keuze met deze pick snel gemaakt. Wat extra versterking op center naast Jaren Jackson Jr, Xavier Tillman en Brandon Clarke is nodig, maar daar is nu niet echt een goede fit meer beschikbaar.

Dus wordt er door de Grizzlies gekeken naar small forward. Kendall Brown en Patrick Baldwin Jr zijn twee gokjes die de Grizzlies kunnen wagen, want qua upside hebben beide spelers veel in de tank. De Grizzlies lieten daarnaats vorig jaar al zien dat ze gokjes durven te wagen (Ziaire Williams). De Grizzlies gaan uiteindelijk voor Brown vanwege zijn atletische profiel. Brown is al een prima verdediger en de grootste atleet in deze draft class. Hij kan de atleet-and-d zijn vanaf de bank voor de Grizzlies. Iemand die de kleien dingen doet, lobs vangt en verdedigend uitblinkt. Toch heeft Brown de upside om als schutter ook zijn steentje bij te dragen. Als cutter is hij aanvallend gezien al fantastisch, maar als hij ook zijn jumpshot nog consistent kan krijgen is hij hier een homerun pick.

30: DENVER NUGGETS: JAKE LARAVIA | SF/PF

De eerste ronde in de 2022 NBA Draft wordt afgesloten door de Nuggets, die voor de tweede keer in deze draft mogen kiezen. Met hun eerste pick kozen ze voor Ochai Agbaji, die meer scoring, defense en shooting toe zal voegen aan het team.

Genoeg opties voor de Nuggets om hun team mee te versterken met deze laatste pick, maar voor wie gaan ze? Ze gaan uiteindelijk voor LaRavia, die alles eigenlijk goed kan maar weinig upside heeft. LaRavia kan de bal behandelen, maar dat zal bij de Nuggets naast Jamal Murray en Nikola Jokic handig maar niet echt nodig is. Hij zal vooral een 3-and-D speler zijn bij de Nuggets, iets wat hij prima kan. LaRavia is een prima verdediger en schutter en heeft daarnaast ook prima lengte. Hij zal vooral moeten werken aan het aantal fouls dat hij per duel tegen krijgt. De Nuggets hebben er zo met Agbaji en LaRavia twee prima spelers bij die het team nu en in de toekomst gaan helpen.

Foto: Kyle Rivas/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen