MLS Update: Favorieten door naar Conference Final

De eerste ronde van de play-offs voor de MLS Cup zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de Conference Semi-finals.

ATLANTA WALST OVER NEW YORK CITY HEEN

Atlanta United was over de beide wedstrijden heer en meester tegen New York City FC. In de eerste wedstrijd werd het 0-1 voor Atlanta. In de 37e minuut maakte Eric Remedi het enige doelpunt van de wedstrijd.

Atlanta probeerde wel om er nog een te maken, maar de bal wilde er niet in. New York City kon überhaupt geen schot op doel krijgen. Hierdoor bleef het ‘maar’ 0-1 voor Atlanta United. Hiermee was er nog zat te spelen in de tweede wedstrijd van de tweeluik.
De tweede wedstrijd was echter een stuk minder spannend. Spits Josef Martinez scoorde in 25e minuut uit een penalty de 1-0. Drie minuten voor voor de rust maakte Miguel Almiron aan alle spanning een einde. De Paraguayaan schoot een vrije trap prachtig over de muur richting de linker boven hoek.

In de laatste minuut van de eerste helft scoorde New York City nog de aansluitingstreffer. Uit een van richting veranderde vrije trap kopte Maxime Chanot de bal vrij in. Lang bleef NYCFC daarna in leven, tot zeven minuten voor tijd. In de 83e minuut maakte de Venezolaan Martinez zijn tweede van de wedstrijd. Uit een pass van Remedi schoot Josef Martinez verwoestend de 3-1 binnen en schoot daarmee Atlanta door naar de volgende ronde. Atlanta won hierdoor de tweeluik met New York City FC met 4-1 en plaatste zich daarmee voor de Conference Finals.

SEATTLE NIPT UITGESCHAKKELD

De Seattle Sounders zijn tegen Portland uitgeschakeld na penalty’s. Erg zonde voor Seattle dat in het eerste duel al een voorsprong weg . In de tiende minuut opende Raul Ruidiaz de score voor Seattle met een schoot hoog in het doel. Lang duurde deze voorsprong niet, zeven minuten later scoorde Portland. Diego Valeri zette Jeremy Ebobisse vrij voor keeper Stefan Frei met een dieptepass. Ebobisse lobde de bal subtiel over keeper Frei heen voor de 1-1. Twaalf minuten later scoorde Sebastian Blanco nog de winnende 2-1 voor Portland.

Daarnaast verloor Seattle ook nog Chad Marshall voor de return. De verdediger moest de wedstrijd na veertig minuten staken met een blessure. In de return moest Seattle minimaal een doelpunt meer maken dan Portland om door te kunnen gaan, mits Portland maar één keer scoorde. Het duurde lang voordat Seattle scoorde in de return. In de 68e minuut liet Portland keeper Jeff Attinella een voorzet los, spits Ruidiaz kon daarvan profiteren en schoot de 1-0 binnen. De voorsprong was echter niet lang, tien minuten later schoot Blanco alweer de gelijkmaker erin. Hierdoor moesten de Sounders minimaal een doelpunt maken voor een verlening. Seattle besloot hierdoor vol in de aanval te gaan, met succes. Halverwege de blessuretijd kreeg Portland een voorzet niet weggewerkt. Ruidiaz profiteerde hier optimaal van en schoot de 2-1 binnen.

VERLENING EN PENALTY’S

In de verlenging was het al snel raak voor Portland. Na drie minuten kopte Daioron Asprilla een voorzet van Valeri binnen. De gelijke stand was echter van korte duur, na vier minuten kreeg Seattle een penalty. Nicolas Lodeiro faalde niet en schoot Seattle weer op voorsprong. Hierdoor volgde uiteindelijk een penaltyserie. Hierin miste Seattle twee keer en Portland maar een keer. De Timbers kropen dus door het oog van de naald tegen Seattle en zijn nu door naar de Conference Finals.

RED BULLS MAKEN FAVORIETENROL WAAR

New York maakte het nog spannend, maar over twee wedstrijden heeft de ploeg de favorietenrol waar gemaakt. In de eerste wedstrijd verloor het namelijk nog van Columbus Crew. De man in vorm, Frederico Higuain, begon op de bank en viel na de rust gelijk in. Daarna liep het al beter bij de ploeg uit Columbus. De Amerikaanse spits Gyasi Zardes kwam in de 61e minuut tot scoren nadat Higuain een pass verlengde van Milton Valenzuela met zijn hak, waardoor Zardes vrij kwam en kon scoren.

New York moest nu extra gas geven in de tweede leg, omdat Crew verrassend de eerste leg hadden gewonnen. De Red Bulls drongen direct vanaf de aftrap aan op de openingstreffer. Dit leidde tot de 1-0 in de zeventiende minuut. Daniel Royer kopte een vrije trap goed terug op Aaron Long. Long schoot de bal vervolgens via Alex Muyl binnen, waardoor het doelpunt op naam kwam van de Amerikaan Muyl. Lang bleef het daarna spannend, beide teams hadden genoeg kansen op een doelpunt. Een doelpunt viel echter pas in de 73e minuut. Royer scoorde na goed combinatiespel tussen Tyler Adams en Muyl de 2-0 voor New York.

Drie minuten later scoorde Royer nog de 3-0 met een knal van afstand. Hierdoor waren de Red Bulls geplaatst door Columbus over twee wedstrijden met 3-1 te verslaan. In de Conference Final wacht nu de sterkst mogelijke tegenstander: Atlanta United.

SPORTING KC DE BAAS OVER REAL SALT LAKE

Sporting KC was de overduidelijke winnaar tegen Real Salt Lake. Over beide wedstrijden bleek het krachtsverschil tussen Real Salt Lake en Sporting KC iets te groot. In de eerste wedstrijd hield Salt Lake nog knap stand en kwam het zelfs op voorsprong. Zes minuten na de rust scoorde Albert Rusnak met een volley na een een-tweetje met Damir Kreilach.

De voorsprong voor Real Salt Lake duurde niet lang. Negen minuten later werd Diego Rubio erin gewisseld voor Khiry Shelton. Rubio scoorde al binnen een minuut na zijn wissel de gelijkmaker.
In de return speelde Sporting thuis en had het de steun van het publiek mee. Desondanks speelde Real Salt Lake weer goed mee. Toch was het de thuisploeg die de score openende. Johnny Russell gaf de bal na een individuele actie diep op Felipe Gutiérrez. De Chileen legde de bal goed af op Rubio die de bal langs keeper Nick Rimando schoot. Sporting wilde na het doelpunt doorpakken en deed dat ook. Vijf minuten later was het weer raak. Dániel Sallói kon tussen drie man uithalen in het strafschopgebied voor de 2-0.

DOORZETTINGSVERMOGEN REAL SALT LAKE

Sporting KC wist dat het met deze stand door was en besloot wat rustiger aan te doen. Dit leidde ertoe dat Real Salt Lake in de zestigste minuut de aansluitingstreffer maakte. Sebastián Saucedo schoot met een laag schot in de hoek de eerste van Salt Lake binnen. Zeven minuten later verdubbelde Sporting de voorsprong alweer. Ilie Sánchez scoorde de 3-1 uit een penalty. In de 72e minuut scoorde Real Salt Lake uit een corner. Kreilach kopte raak uit een corner van Joao Plata.

Het geloof was hierdoor weer helemaal terug bij Real Salt Lake, dat toonde veel doorzettingsvermogen te hebben. De ploeg uit Salt Lake City kreeg hierna kans op kans, maar faalde telkens om te scoren. In de laatste minuut van de blessuretijd profiteerde Sallói van een te korte terugspeelpass van Salt Lake op keeper Rimando. De Hongaar omspeelde de keeper en schoot de bal in een leeg doel voor de 4-2. Hierdoor is Sporting KC door naar de Conference Finals en speelt het tegen Portland Timbers voor een plaats in de MLS cup finale.

Coverfoto: Twitter Altlanta United