Frank de Boer en Atlanta United per direct uit elkaar

Franklanta is niet meer. Afgelopen vrijdag kwam er na een dienstverband van anderhalf jaar een abrupt einde aan de samenwerking tussen Frank de Boer en Atlanta United. Volgens de officiele berichten hebben beide partijen na onderling overleg besloten uit elkaar te gaan. Het vertrek van De Boer betekent ook dat assistenten Orlando Trustfull en Bob de Klerk en video-analist Erwin Koenis de club zullen verlaten. De Boer werd met Atlanta United al vroeg uitgeschakeld in het MLS Is Back Tournament.

POSITIEVE WOORDEN

Ondanks het teleurstellende einde van de samenwerking spraken beide partijen positief over elkaar. “Coachen in de Major League Soccer en wonen in Atlanta was een geweldige ervaring en een welkome nieuwe uitdaging. Ik zal de ongelooflijke supporters hier in Atlanta nooit vergeten, ze zijn echt speciaal. Ik wil de spelers, coaches en staf bedanken voor al hun steun, het was mij een genoegen om met jullie allemaal samen te werken”, aldus De Boer.
Op zijn beurt bedankte Atlanta-voorzitter Darren Eales de Boer voor zijn bewezen diensten. “Met het winnen van twee prijzen in zijn eerste seizoen zal hij altijd deel uitmaken van de geschiedenis van de club. We hebben veel respect en waardering voor hem en wensen hem het allerbeste in de toekomst”.  De Boer won in 2019 met de Lamar Hunt US Open Cup en de tweede jaarlijkse Campeones Cup twee bescheiden prijzen voor Atlanta.
In het eerste MLS-seizoen onder leiding van De Boer werd Atlanta uitgeschakeld in de finale van de Eastern Conference. Atlanta begon in maart uitstekend aan het nieuwe seizoen in de MLS, door tweemaal op rij te winnen. Daarna werd de competitie stilgelegd vanwege de coronacrisis. Vanaf de hervatting van de competitie in juli ging het echter een stuk minder goed met The Five Stripes. Atlanta verloor driemaal met 0-1. Zo eindigde de ploeg in een poule waarin ook het FC Cincinnati van Jaap Stam, New York Red Bulls en Columbus Crew speelden strak onderaan.
De MLS zal na het toernooi weer op de reguliere wijze hervatten. Toch achtten de de Boer en Atlanta de laatste resultaten als een gegronde reden om uit elkaar te gaan.

VERWIJTEN

Volgens de officiële berichten gaan de Boer en Amerikaanse club dus in onderling overleg uit elkaar, maar The Atlanta Journal-Constitution verzekert dat het niet meer boterde tussen De Boer en zijn spelers. Naast dat hij op tactisch gebied niet op een lijn zat met zijn spelers, had de groep naar verluidt ook moeite met de persoonlijkheid van de trainer. “De spelers vonden hem arrogant. Ze waren van mening dat hij iets te graag zelf in de spotlights stond”, alsdus AJC.
Voor De Boer is zijn vertrek een nieuw dieptepunt.  Zijn laatste twee avonturen, bij Crystal Palace en Internazionale, eindigden ook al vroegtijdig. Ook bij die clubs kreeg hij naderhand overigens het verwijt arrogant te zijn. Toch kon de Boer ook rekenen op steun van de krant uit Atlanta. “De Boer hield het ook bij Internazionale en Crystal Palace maar een handjevol wedstrijden vol voor hij werd ontslagen. Maar om eerlijk te zijn had hij steeds de taak om een nieuwe cultuur te introduceren. De clubs waren daar niet klaar voor.”

(Coverfoto: Michael Reaves/Getty)

Robin Leijdekkers
Robin Leijdekkers
Gek op Amerika en komt er dan ook graag. Pakt daar dan ook het liefst een sportwedstrijd mee vanwege het hoge entertainmentgehalte. Voorkeur voor NBA en MLS en een zwak voor ploegen uit het noordwesten: Portland Trail Blazers en Vancouver Whitecaps.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen