WBC: Nederlands tegenstanders in Poule E

Japan


Japan walste over de concurrentie in poule B heen. Zowel Cuba, Australië als China hadden eigenlijk niets in te brengen. Al is de Japanse ploeg niet geheel onaantastbaar. Wel had het de luxe om een aantal spelers in het laatste duel van de eerste ronde wat rust te gunnen.
De slagvolgorde zoals die in de eerste twee duels was lijkt ook die voor het duel met Nederland te worden. top of the order staan aangewezen slagman Tetsuto Yamada en tweede honkman Ryosuke Kikuchi. Yamada wist in twaalf at bats maar twee hits te noteren en blijft daarin een beetje achter bij de rest van de Japanse slagploeg. Kikuchi doet het in dat opzicht duidelijk beter. Kikuchi kwam van alle Japanners het meest aan slag, dertien keer. Hij noteerde vier hits en was verantwoordelijk voor twee RBI’s. Op de dag dat hij tegen Nederland uitkomt viert hij zijn zevenentwintigste verjaardag.
Achter dit duo staat Houston Astros-ster Nori Aoki. De MLB’er kent nog geen gelukkig toernooi met slechts een hit uit acht beurten. Hij bleef in het derde duel bovendien aan de kant. Achter Aoki staan de echte sterren van Team Samurai tot nu toe tijdens deze WBC.
Allereerst Yoshimoto Tsutsugoh. De linksvelder werd door de organisatie uitgeroepen tot MVP van poule B. Tsutsugoh noteerde 4-uit-11 en was verantwoordelijk voor twee homeruns en vijf RBI’s in de eerste drie duels. Zijn rol als clean-up hitter past hem tot op heden goed. Ook Sho Nakata (2-uit-8) en Hayato Sakamoto (3-uit-8 in twee wedstrijden) hebben hun stempel gedrukt tot nu toe.
Speciale aandacht is gerechtvaardigd voor derde honkman Nobuhiro Matsuda die als achtste in de slagvolgorde staat. Elf at bat’s, zes hits, een homerun en 5 RBI’s en ook nog eens vijf runs gescoord. Met Seji Kobayashi achter hem die drie hits in zes beurten noteerde is het duidelijk dat Japan over de gehele breedte sterk aan slag is.

Pitching

Het lijkt erop dat de starter uit de eerste wedstrijd, Ayumu Ishikawa, in de tweede ronde opnieuw zijn opwachting in de eerste wedstrijd gaat maken. Ishikawa stond in de eerste wedstrijd tegen Cuba 4 hele innings op de heuvel en kreeg daarin maar twee hits tegen. Eén van die hits was later wel goed voor een run. Zijn ERA na de eerste ronde staat op 2.25, zijn WHIP op 0.75.
Omdat hij van alle Japanse pitchers tot nu toe gemiddeld gezien de beste slagploeg tegenover zich zag is zijn aandeel in de overwinning van Japan op Cuba niet te onderschatten. Nadat hij de heuvel verliet kregen de Japanners maar liefst vijf runs om de oren. drie meer dan in de twee overige groepswedstrijden in zijn geheel.
Ishikawa staat niet bekend als een werper die makkelijk strike-outs produceert. In het afgelopen seizoen in de NPB bleef hij steken op 5.8 K’s per negen innings, ondanks zijn 14-5 record en 2.16 ERA bij Chiba Lotte Marines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen