WBC: Nederland verliest nipt van Japan

Martis
Het Nederlands koninkrijksteam heeft in de eerste wedstrijd in de tweede ronde nipt van Japan. In een spannende en gelijk opgaande wedstrijd werd het 8-6 in de elfde inning.


Japan kwam als eerste op het scorebord toen Sho Nakata in de tweede inning door zijn ploeggenoten zorgvuldig werd binnengebracht met onder meer een stoot slag en een sac fly. De Nederlandse slagploeg had in de eerste twee innings wat moeite om de bal diepte te geven, totdat Jonathan Schoop aan slag kwam. Schoop, die een plek in de slagvolgorde gezakt was, zorgde met een solo homerun voor de 1-1. Ook Curt Smith wis de bal goed te raken, maar hij werd uitgevangen voor de derde nul.

Rally in derde inning

In de derde inning pakte Japan ineens een ruime voorsprong toen dezelfde Sho Nakata een homerun sloeg en Ryosuke Kikuchi en Nori Aoki meenam. De stand kwam daarmee op 4-1. Omdat Samurai Japan hits bleef verzamelen kon ook Hayato Sakamoto scoren op en single van Shogo Akiyama, 5-1. Van den Hurk keerde in de vierde inning niet meer terug, hij werd afgelost door Diegomar Markwell.
Randolph Oduber, die al weken lekker bezig is, liet de achterstand echter niet op zich zitten. Hij sloeg in de gelijkmakende slagbeurt een double en ging direct door naar de thuisplaat op een honkslag van Andrelton Simmons. Diezelfde Simmons scoorde vervolgens 5-3 op een sac fly van Xander Bogaerts. De koek was daarmee nog niet op. Wladimir ‘Coco’ Balentien noteerde een twee run homerun en nam Jurickson Profar mee. De stand kwam daarmee op 5-5.

Wedstrijd in evenwicht

In de vijfde inning scoorde Sakamoto op een single van Kobayashi. De Japanse ploeg nam daarmee opnieuw de leiding, 6-5. Daarna bleef de wedstrijd lang gelijk opgaan. Zowel Japan als Nederland bracht regelmatig lopers in scoringspositie, maar niemand was in staat het af te maken.
Dat was mede ook te danken aan het goede pitchen van de relievers van Nederland. Zowel Diegomar Markwell, Shairon Martis, Mike Bolsenbroek als Tom de Blok hielden de Japanse slagploeg goed onder controle. Bovendien bleven zij, Martis uitgezonderd, redelijk laag in hun pitchcount zodat zij nog inzetbaar zijn in de komende twee dagen.

Slotstuk

In de achtste inning kreeg Nederland al snel alle honken bezet met Gregorius, Schoop en Dashenko Ricardo. Toch lukte het Nederland niet om het af te maken. Curth Smith, Oduber en, met een velders keus, Simmons gingen uit waardoor de 6-5 bleef staan.
Closer Loek van Mil hielp Nederland snel weer aan slag zonder verdere schade in de negende inning. Met de 6-5 nog altijd op het bord werd het alles of niets. Met Xander Bogaerts op drie na een honkslag van Wladimir Balentien (die direct werd gewisseld voor pinchrunner Dwayne Kemp) kwam Jonathan Schoop aaan slag. Met zijn honkslag kwam Bogaerts binnen voor 6-6. Daarbij bleef het waardoor extra innings nodig waren.
Met Tom Stuifbergen als vervanger voor Van Mil ging de ploeg van Meulens een grote gok aan. De honken waren alle drie bezet en het dubbelspel moest gespeeld worden met Nori Aoki aan slag. Dat lukte wonderwel waardoor een walk off in welke vorm dan ook voldoende zou zijn voor Nederland.

Lopers op de honken

Die walk-oof kwam er niet. In de elfde inning werden daarom lopers op het eerste en tweede honk gezet aan het begin van de inning. Dast legde Japan geen windeieren. De eerste slagman ging nog uit, maar al snel daarna stond het 8-6. Een dubbelspel maakte echter al snel een einde aan de Japanse slagbeurt.
Het was aan pinch hitter Kalian Sams om met twee uit en Oduber en Bogaerts op drie en één een laatste kans te grijpen voor Nederland. Zijn foutbal werd gevangen en de wedstrijd kwam ten einde. Morgen speelt Nederland tegen Israël dat eerder vandaag van Cuba won. In de eerste ronde verloor Nederland van Israël.
Rick van den Hurk ging opnieuw door de grens van vijftig pitches heen. Hij is dus niet meer inzetbaar in ronde 2. Mocht Nederland de finaleronde halen, dan is hij wel inzetbaar. Shairon Martis blijft ook een dag aan de kant. Hij werd net onder de vijftig pitches.
foto: KNBSB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen