WBC Day 3: Tsjechisch feestje, Cuba weet eindelijk te winnen

Debuteren en meteen winnen. Het was al een wonder dat Tsjechië zich kwalificeerde, maar de openingswedstrijd met China werd ook meteen gewonnen. Daarnaast won Cuba eindelijk ook eens tijdens deze WBC. Bij SportAmerika houden we je de komende weken op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit prestigieuze toernooi!

DEBUTEREND TSJECHIË ZET CHINA TE KIJK

Tsjechië verbaasde vriend en vijand door zich te kwalificeren voor de World Baseball Classic. Toch heeft het land duidelijk besloten niet voor spek en bonen mee te doen. China, een land dat zich kwalificeerde voor elke editie van de WBC, werd vakkundig aan de kant gezet met 8-5. Daarmee was de eerste WBC-overwinning van de amateurs van Tsjechië een feit.

CHINA PROFITEERT IN ZEVENDE INNING

De Tsjechen sloegen ook als eerste toe. Al meteen in de eerste inning scoorde zij tweemaal en in de derde inning sloeg Matej Mensik een enorme homerun, waarmee hij er 3-0 van maakte. Op pitching gebied was Tsjechië ook on point. Tot de zesde inning kon China geen enkele hit bewerkstelligen en dus zag het er rooskleurig uit.

In de zevende inning sloegen de Chinezen wel toe. Een sacrifice fly van Jie Cao bracht Ray Chang over de plaat en niet veel later bracht Jinjun Luo met een RBI single China tot 4-3. Pei Liang en Jin Yang sloegen vervolgens ook beiden RBI singles en dus keken de Tsjechen voor het eerst tegen een achterstand aan.

MUZIK DOET HET

China leek te ontsnappen aan wederom een nederlaag, maar zoals Yogi Berra zei in 1973: “It ain’t over till it’s over”. Met twee man op de honken en één nul op het bord in de negende inning was het de beurt aan Martin Muzik. Een breaking ball over het hart van de plaat miste hij niet en daarmee bracht hij Tsjechië weer op voorsprong. Filip Smola zou het feestje nog verder op stoken door niet veel later Marek Krejcirik over de plaat te slaan met een RBI single.

Zo versloeg Tsjechië bij zijn debuut China en is de kans groot dat de Tsjechen ook tijdens de WBC van 2026 zullen terugkeren. De eerste vier teams uit de poule plaatsen zich namelijk automatisch voor de volgende World Baseball Classic en met één overwinning is de kans heel groot dat Tsjechië boven China zal eindigen.

CUBA SCOORT EROP LOS TEGEN PANAMA

Het zag er niet goed uit voor Cuba. Voor het eerst in de geschiedenis mochten spelers uit Major League Baseball zich aansluiten bij de nationale ploeg, maar de start was allesbehalve veelbelovend. Er werd van Team Kingdom verloren op de eerste dag en de tweede dag was Italië te sterk na extra innings. Uiteindelijk bleek drie keer scheepsrecht te zijn, want op dag drie boekte Cuba dan eindelijk zijn eerste overwinning. Panama werd met klinkende cijfers verslagen.

CUBA GRIJPT DE MACHT

Waar Cuba tegen Italië lang moest wachten op de eerste runs, was het tegen Panama meteen raak in de eerste inning. Alfredo Despaigne sloeg een double en daardoor kon Roel Santos over de plaat lopen om de brilstand van het bord te halen. Toch leek het wederom mis te gaan voor Cuba. Panama scoorde in de tweede inning vier keer, waaronder een two-run-homerun van Ruben Tejada om zo 4-2 voor te komen.

De zesde inning bleek het kantelpunt. Matt Hardy had zichzelf in de nesten gewerkt. Met volle honken en geen enkele nul op het bord kwam Yadir Drake aan slag. Zijn RBI-single zette de Cubaanse aanval in gang en uiteindelijk scoorde Cuba vier keer in de zesde inning. Ook Cuba sterren Yoan Moncada en Luis Robert Jr. vonden eindelijk hun swing en sloegen teamgenoten met RBI-singles over de plaat.

AANVALLENDE UITBARSTING

De ban was toen echt gebroken en in de zevende inning scoorde Cuba nog eens vijf keer. Wederom deed de ploeg onder leiding van Armando Johnson dat zonder een homerun te slaan. Het toetje kwam in de achtste inning toen Drake een RBI-single sloeg en Moncada een vrije loop kreeg met volle honken. Daarmee kwam de stand op 13-4. Na Cuba-starter Ronald Bolaños, die alle vier earned runs voor zijn rekening nam, hield de bullpen van Cuba Panama op nul. Carlos Viera (1.2 IP, 3 H, 1 K), Miguel Romero (3.0 IP, 2 H, 4 K), Frank Alvarez (2.0 IP, 1 BB, 3 K) en Yeudis Reyes (1.0 IP) waren goed in vorm en sleepten Cuba erdoorheen.

JAPAN MAAKT GEHAKT VAN ZUID-KOREA

Het scheelde slechts één run of de mercy rule was ingetreden in de wedstrijd tussen Japan en Zuid Korea. Met de 13-4 overwinning liep Japan zonder problemen over de rivaal Zuid-Korea heen. Japan heeft nu een run differential van +16 na slechts twee wedstrijden en won ook beide wedstrijden. Zuid-Korea daarentegen verloor ook de tweede groepswedstrijd en zit daarom nog altijd zonder overwinning.

DEFENSIEVE SHOW

Offensief was Japan en fuego. Al moest de Japanse starter Yu Darvish ook drie runs – waarvan twee earned runs – slikken in de 3.0 innings die hij gooide. Daardoor kwam Japan op een 3-0 achterstand, maar al snel werd alles rechtgezet in de gelijkmakende derde inning van Japan. Met vier eigen gescoorde runs kwam het weer op voorsprong, maar het hoogtepunt kwam toch echt op defensief gebied.

In de vijfde inning met één man op de honken en één nul op het bord dacht San Diego Padres-speler Ha-Seong Kim een honkslag te slaan. Niets bleek minder waar, want voor de tweede dag op rij liet Nootbaar zijn geweldige defensie in het midveld zien. Met een geweldige duik ving hij de bal toch en zette hij de tweede nul op het bord.

OHTANI SCHITTERT WEDEROM

Kort voor grote ster Shohei Ohtani aan slag kwam kreeg Kensuke Kondoh een vrije loop. Dat zette Japan op een 7-4 voorsprong, want alle honken waren gevuld en dat zonder nul op het bord. Ohtani kwam daardoor aan slag met volle honken en hij kreeg vanuit de bullpen Won Jung Kim op de heuvel. Het duurde niet lang voordat de Zuid-Koreaan kennis had gemaakt met de Japanse ster, want de eerste pitch die hij gooide deponeerde Ohtani in het rechtsveld. Yuhei Nakamura kon door de RBI-single over de plaat komen en zo breidde Japan de voorsprong uit. Aan het einde van de inning stond een 11-4 voorsprong op het bord. Door een wilde worp van pitcher Eui Lee Lee en een vrije loop voor Masataka Yoshida met volle honken werd de eindstand uiteindelijk bepaald.

CHINEES TAIPEI BOEKT EERSTE OVERWINNING

In een spektakelstuk won Chinees Taipei met 11-7 van Italië. Daarmee heeft nu elk land in groep A, de groep van Team Kingdom, een wedstrijd gewonnen. Taiwan sloeg in totaal zestien hits en zette daarmee een record neer. Nog nooit sloeg het land zoveel hits in één wedstrijd op de World Baseball Classic. Vier keer veranderde het team wat aan de leiding ging, maar een infield hit van Kuo-Chen Fan bleek uiteindelijk het breekpunt voor Italië.

CLUTCH HOMERUN

Chinees Taipei opende de score, maar kon niet lang genieten van die voorsprong. In de tweede inning maakte Italië er meteen 2-1 van, waarna de Taiwanezen weer aan zet waren. Hun drie runs in de derde inning werden weer gecounterd door vier runs van Italië in de vierde inning en zo scoorde beide teams erop los. In de vijfde inning sloeg Nicky Lopez een RBI-single en daarmee leek Italië de macht te grijpen, ware het niet voor Yu Chang.

In de zevende inning kwam de tweedehonkman van Chinees Taipei met één man op de honken en twee nullen op het bord aan slag. Op de heuvel voor Italië stond Stephen Woods Jr. en de eerste pitch van de slagbeurt was genoeg voor Chang. 408 feet later daalde de bal neer en was de wedstrijd voor het eerst sinds de tweede inning weer gelijk.

TAIWANEES VOLKSFEEST

Door de RBI-single van Kuo-Chen Fan was Taiwan op een 8-7 voorsprong gekomen in de achtste inning. Echter zou Kungkuan Giljegiljaw het Taichung Intercontinental Baseball Stadium echt laten ontploffen. Met twee man op de honken sloeg hij een slider van Joey Marciano diep naar het midveld. Een no-doubter, met een geweldige batflip van Giljegiljaw. Het was de genadeklap voor de Italianen, die na de winst tegen Cuba hun eerste wedstrijd verloren.

UP NEXT

Vannacht om 04:00 Nederlandse tijd zal de World Baseball Classic weer hervat worden. Australië zal op zoek gaan naar de tweede overwinning dit toernooi. Ze zullen dat gaan doen tegen China, het land in Poule B dat twee keer speelde en twee keer verloor. Italië zal de klap van vandaag snel willen rechtzetten met een overwinning op Panama. Eerste pitch van die wedstrijd zal rond de klok van 05:00 Nederlandse tijd geworpen worden.

Net als Team Kingdom is Japan ook nog altijd ongeslagen en grote kans dat het zo blijft. De volgende tegenstander voor Ohtani en co. zijn de amateurs van Tsjechië om 11:00 Nederlandse tijd. Ze werden al eerder genoemd, maar Team Kingdom zal ook weer in actie komen. Om 12:00 Nederlandse tijd zal de ploeg van Hensley Meulens op jacht gaan naar de derde overwinning op rij. Daarvoor moet het wel in het hol van de leeuw Chinees Taipei verslaan. Mocht dat lukken gaan de kansen voor de kwartfinale er steeds rooskleuriger uitzien.

Coverfoto: Aflosport

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen