WBC Day 4: Oranje buigt voor Chinese Taipei, Japan al kwartfinalist

Op Dag 4 van de World Baseball Classic kon Team Kingdom zich al plaatsen voor de kwartfinale. Dan moest er wel eerst gewonnen worden van gastland Chinese Taipei en dat bleek een bijzonder zware dobber. In Poule B blijft topfavoriet Japan de overwinningen aaneen rijgen, maar doet Australië verrassend goed mee.

TEAM KINGDOM KOMT SLECHT BEGIN NIET TE BOVEN

Op papier was de opdracht heel simpel. Winnen van Chinese Taipei betekende plaatsing voor de kwartfinale en de eerste plaats voor Team Kingdom in Poule A. Helaas voor de troepen van bondscoach Hensely Meulens bleek ’t op het veld vele malen lastiger. Complimenten waren er voor de pitchers na de eerste twee wedstrijden, maar het gastland was genadeloos.

Oranje begon lekker aan de wedstrijd met een single voor Jurickson Profar, een HBP voor Roger Bernadina en een RBI-single van Didi Gregorius. Starter Tzu-Peng Huang miste wat controle, terwijl catcher Kungkuan Giljegiljaw ook bepaald niet foutloos was. Na de klap van Gregorius had Team Kingdom twee honken bezet met slechts één nul. Noch Jonathan Schoop, noch Joshua Palacios wisten een tweede run over de thuisplaat te krijgen. Gemiste kansen, die later erg duur bleken te zijn.

Lars Huijer van HCAW mocht op het hoogste niveau zijn klasse laten zien, maar had ’t erg moeilijk in de eerste inning. Hoewel hij al vlot twee nullen had, liepen vervolgens de honken vol. Eén keer stond Huijer een tweehonkslag toe en twee keer gaf de starter vier wijd weg. Het ging zeker niet vanzelf, maar Lars Huijer kwam er mee weg. Chinese Taipei kwam niet tot scoren, maar dit was slechts uitstel van executie.

HUIJER AL SNEL KLAAR

Waar Huang zich herpakte met een hele rappe tweede inning, daar zakte Huijer steeds verder weg in het moeras. De eerste nul was snel een feit, maar daarna liepen opnieuw de honken vol en weer zat daar slechts één hit bij. In de eerste inning kwam hij daar nog mee weg, maar nu zette Li Lin zijn knuppel tegen de bal voor een RBI-single. Voor Huijer kwam daarmee een einde aan de wedstrijd en het was aan Derek West om de rotzooi op te ruimen.

Tzu-Wei Lin boog het hoofd voor de reliever, maar Yu Chang haalde verwoestend uit. Met alle honken bezet ging de bal het park uit voor een grand slam en een 5-1 voorsprong voor Chinese Taipei. Werk aan de winkel voor Oranje, dat zowaar een teken van leven gaf in de derde inning. Roger Bernadina en Xander Bogaerts kregen vier wijd en vanaf het derde honk kon Bernadina scoren na een ground out van Gregorius. De tweede run voor het Koninkrijksteam, maar kregen ze daarmee ook het momentum aan hun kant?

Het antwoord kwam al in de derde inning. Voor de derde inning op rij gaf een Nederlandse werper twee keer vier wijd op en weer liepen de honken vol. Met een sac fly werd Chiang de eerste nul, maar werd ook de zesde run gescoord. De zevende run van Chinese Taipei volgde na een slimme stootslag van Cheng. Ryan Huntington, al de derde werper voor Meulens, loodste zijn ploeg uit de inning, maar de schade was al opgelopen.

AANVAL KAN GEEN VUIST MAKEN

In de vierde inning maakte de slagploeg van Oranje kennis met Che-Yuan Wu. Een werper die de volgende innings zou heersen op de heuvel. Hij liet de gevreesde bats van Team Kingdom zwijgen en kreeg zelf nog wat meer lucht toen een triple van Chen voor de 8-2 zorgde. Het had nog erger kunnen zijn, maar fantastisch verdedigend werk van Jurickson Profar, Xander Bogaerts en Chad Tromp voorkwam dat Nien-Ting Wu scoorde.

Wu bleef Team Kingdom domineren vanaf de heuvel, maar Juan Carlos Sulbaran wist de knuppels van het gastland eindelijk aan de ketting te leggen. Hij gaf Hensley Meulens twee belangrijke innings met het oog op de afsluitende wedstrijd tegen Italië. Het was nu aan de slagploeg om iets van spanning terug te brengen en in de achtste inning mocht het Koninkrijksteam eindelijk wat honklopers begroeten.  

SPANNING HEEL EVEN TERUG

Na een strikeout voor Bogaerts kregen Gregorius en Sharlon Schoop vier wijd. Dankzij RBI-singles van Juremi Profar en Wladimir Balentien zette Oranje eindelijk wat druk op de thuisploeg. Het werd wat stiller in het Taichung International Baseball Stadium, maar dit was maar van korte duur. Hun favorieten pakten in de achtste inning door toedoen van Chiang weer een run terug, waardoor Oranje met een 4-9 achterstand aan de negende inning begon.

De ground out van Jurickson Profar beloofde weinig goeds, maar Ray-Patrick Didder schudde iedereen even flink wakker. Zijn homerun maakte er 5-9 van, maar verder dan dat kwam Team Kingdom niet.

De pitchers van Chinese Taipei hielden de knuppels van Oranje in toom, terwijl de pitchers niet bestand waren tegen het geweld van deze tegenstander. Na de moeizame eerste wedstrijd scoorde ’t gastland maar liefst 20 runs in de twee volgende wedstrijden en gaan daarmee voorlopig aan kop in deze poule.

PANAMA HERSTELT ZICH TEGEN ITALIE

Voor Panama begon de WBC met een prachtige zege op Chinese Taipei, maar daarna gingen de duels met Oranje en Cuba verloren. Om de hoop op de volgende ronde nog een beetje levend te houden, was een overwinning op Italië bittere noodzaak. De Italianen hadden dan weer van datzelfde Cuba gewonnen en verloren van Chinese Taipei.

Beide teams konden een overwinning goed gebruiken, maar het was Panama dat als winnaar van het veld stapte. Een homerun van Jose Ramos in de tweede inning legde de basis voor een uiteindelijke 2-0 zege. Italië scoorde in de eerste twee wedstrijden een totaal van 13 runs, maar creëerde tegen Panama weinig kansen. Voor Panama zit de eerste ronde er nu al op. Met twee zeges en één nederlaag mogen zij hopen, maar tegelijk is de ploeg overgeleverd aan de resultaten van andere teams.

JAPAN LAAT TSJECHIË KANSLOOS

Het was één van de mooiste verhalen van de eerste dagen. De winst van debutant Tsjechië op China. En dan ook nog de manier waarop. Japan was echter van heel andere orde, maar ook daar lieten de Europeanen zich niet onbetuigd. Een error van Japan werd al in de eerste inning afgestraft door de Tsjechen. Een paar innings mochten ze genieten van die 1-0 voorsprong. In de derde en vierde inning toonden de Japanners hun spierballen door met verschillende singles en doubles in totaal 7 runs te produceren.

Voor Tsjechië was er geen beginnen aan, maar ze wilden zich ook niet zomaar neerleggen bij een nederlaag. In de vijfde inning knabbelden ze een run van de achterstand af, maar mede dankzij een homerun van Maki in de achtste liep Japan uit naar een erg duidelijke 10-2 overwinning. Voor de topfavoriet, die al zeker is van de volgende ronde, rest nu nog één wedstrijd in de eerste ronde, maar die lijkt wel te gaan om de eerste plaats in de groep. Australië, dat maandag de groep afsluit tegen Tsjechië, is zondag de tegenstander van de Samurai.

AUSTRALIE NIET TE HOUDEN

Tegen het favoriete Japan hield China het bewonderenswaardig lang spannend, maar Australië liet het zo ver niet komen. Rixon Wingrove tikte met een double al in de eerste inning 3 runs binnen. De eerstehonkman zou later in de wedstrijd nog een RBI noteren en werd daarmee de grote plaaggeest van dit China. Australië liet er geen gras over groeien en had al na drie innings een 5-0 voorsprong te pakken.

China deed iets terug in de vierde inning, maar die hoop werd al heel vlot de grond ingeboord. Robbie Glendenning joeg de bal de tribunes in en nam Tim Kennelly mee over de thuisplaat. Het bleek de aanzet tot een big inning voor Australië, want de Aussies timmerden 5 runs binnen om een 10-2 voorsprong te nemen. Na zeven innings stond er 12-2 op het scorebord en trad de mercy-rule in werking.

China liet zich goed zien tegen Japan, maar was niet opgewassen tegen het sterke en oerdegelijke Australië. Zij boekten eerder al een verrassende overwinning op de Koreanen en liggen op koers voor de kwartfinale.

UP NEXT

Voor het Koninkrijksteam is er nog geen man overboord, want bij winst op Italië is een plek in de kwartfinale alsnog een feit. Meulens kiest voor de het jonge talent Jaydenn Estanista. De 19-jarige werper kende afgelopen jaar een uitstekend seizoen in de minors namens de Philadelphia Phillies-organisatie. Voor de Italianen staat ook nog veel op het spel, want ook zij kunnen zich nog plaatsen voor de laatste acht. Zij leggen hun lot in handen van Matt Harvey.

Chinese Taipei komt eveneens in actie. Zij openen om 5.00 uur (Nederlandse tijd) de speeldag in Poule A met de wedstrijd tegen Cuba. Mochten zowel Cuba als Italië hun wedstrijden winnen, dan eindigen alle teams in deze groep met een 2-2 record en komen de rekenmachines er aan te pas.

Cover photo: ESPN.com

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen