WBC Day 2: Team Kingdom blijft winnen, enorme upset van Australië

Tegen Panama won Team Kingdom of the Netherlands de tweede wedstrijd op rij. Door homeruns van Xander Bogaerts en Jurickson Profar won de ploeg van Hensley Meulens met 3-1. Bij SportAmerika houden we je de komende weken op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit prestigieuze toernooi!

Zeventien jaar na zijn no-hitter verscheen Shairon Martis wederom op de heuvel tegen Panama. De startende werper van Curaçao Neptunus moest het dit keer doen met 3.1 innings op de heuvel, waarin hij vier keer drieslag gooide en drie hits en twee vrije lopen tegen kreeg. Zijn Panamese tegenstander Jaime Barria had het moeilijker. Team Kingdom legde hem het vuur aan de schenen en sloeg vier hits in 2.2 innigs. Daarbij kreeg Oranje ook nog eens twee keer een vrije loop.

BOGAERTS BREEKT DE BAN

Diezelfde Jaime Barria was ook de werper die de eerste homerun van Team Kingdom of the Netherlands om zijn oren kreeg deze World Baseball Classic. Tijdens de wedstrijd tegen Cuba had Oranje nog moeite met de wind en bleven veel ballen die naar het linksveld geslagen werden binnen de muren, tegen Panama bleek dat toch anders.

Met twee nullen op het bord en een volle count sloeg Xander Bogaerts een slider hoog in de slagzone richting het linksveld. Dit keer verdween de bal wel over de hekken en was de eerste homerun van Team Kingdom een feit. Tevens zette Bogaerts Oranje daarmee op een 1-0 voorsprong. Die voorsprong zou de ploeg van Meulens wederom door goed defensief spel niet meer uit handen geven.

PROFAR VERDUBBELD

Twee innings later was het de beurt aan Jurickson Profar. Ook hij kreeg een hangende breaking ball hoog in de slagzone en ook hij miste zijn kans niet. De linksvelder kreeg de bal perfect op zijn knuppel en stuurde deze als een streep naar het rechtsveld. Daarmee verdubbelde hij de voorsprong voor Team Kingdom naar 2-0.

FOUTJE BEDANKT

Na Martis verscheen Mike Bolsenbroek op de heuvel. Met lopers op het eerste en het derde honk moest Bolsenbroek ook de enige run van Panama slikken. Zijn 36ste pitch van de dag zette Erasmo Caballero om tot single en daarmee kon Jose Ramos scoren. Na Bolsenbroek zouden Kevin Kelly (1.0 IP, 1 K, 1 H), Franklin van Gurp (1.0 IP) en Wendell Floranus (1.0 IP, 1 BB) de dag afmaken op de heuvel voor Team Kingdom en alleen Kelly zou nog een hit tegen krijgen.

Aan de andere kant kon Xander Bogaerts zijn dag aan de plaat nog mooier maken. Hij ging drie-uit-vier met twee runs en één RBI. Zijn tweede run zou ‘Bogie’ over de plaat lopen in de achtste inning om zo Team Kingdom wat meer ademruimte te geven. Eerst sloeg Bogaerts zelf een double om daarna een honk op te schuiven na een opofferingsslag van Didi Gregorius. Toen Alberto Baldonado vervolgens een wilde worp gooide, kon Bogaerts eenvoudig de einduitslag van 3-1 op het scorebord zetten.

GO AUSSIES GO

In Poule B werd door Australië en Zuid-Korea de openingswedstrijd verzorgd. De avond zou voor de Koreanen eindigen in mineur, want de Australiërs zouden voor een enorme verrassing zorgen. De verliezend finalist van de World Baseball Classic van 2009 werd met 8-7 verslagen en zo boekte het team onder leiding van Dave Nilsson zijn tweede overwinning in de historie van de WBC.

Grote man aan de kant bij Australië was Robbie Glendinning. Met twee man op de honken in de zevende inning, een 4-2 achterstand en twee nullen op het bord zag het er niet goed uit voor Team Australië. Zijn homerun deed de Tokyo Dome echter zwijgen. Vorig seizoen speelde de 27-jarige kortestop op het Double-A niveau voor de Kansas City Royals organisatie en sloeg daar negentien homeruns, maar geen daarvan zou belangrijker zijn dan deze.

Eén inning later was het weer raak voor de Australiërs. Robbie Perkins raakte een bal perfect op zijn knuppel en bracht daarmee de voorsprong naar 8-4. De Zuid-Koreanen zouden niet zomaar opgeven en in de achtste inning werd een echte rally neergezet. Sung Bum Na moest echter na drie runs een strikeout slikken en zo kwam Australië aan de hand van Sam Holland uit de penarie. Josh Guyer zou uiteindelijk de deur dichtsmijten en zo won Australië in een enorme upset met 8-7.

JAPAN AAN DE HAND VAN OHTANI RUIM LANGS CHINA

Wie anders dan superster Shohei Ohtani was de grote man aan de kant bij Japan in hun openingswedstrijd van de World Baseball Classic. Hij startte vanaf de heuvel en gooide 4.0 innings en kreeg daarin slechts één hit tegen. Zelf gooide hij wel vijf keer drieslag voor hij van de heuvel geplukt werd. Daarnaast sloeg hij ook als derde in de slagvolgorde en ging twee-uit-vier met twee vrije lopen, twee RBI en één run.

Tweedehonkman Shugo Maki ging ook mee in het feestgedruis. Zijn homerun in de zevende inning bracht Japan op een 5-1 voorsprong en werd groots gevierd. Daarna zou Japan in de achtste inning de overwinning nog wat kleur geven door vier runs te scoren. Tetsuto Yamada sloeg met alle honken bezet een RBI single, Sosuke Genda kreeg een vrije loop met volle honken en Takuya Kai sloeg een 2 RBI double. Hiromi Itoh gooide de laatste inning voor Japan uit en deed dat met twee keer drieslag.

Ondanks de nederlaag was er toch nog iets om voor te juichen voor het Chinese team. Rechtsvelder Pei Liang kreeg een fastball perfect op zijn knuppel en scoorde zo de enige run van de wedstrijd voor China. Verder kenden de Chinezen weinig succes op aanvallend gebied. Naast de homerun werden slechts twee honkslagen geslagen. Kortestop Jin Yang (single) en de half Japanse midvelder Yusuke Masago (double) konden een hit bijschrijven.

ITALIANEN IN EXTRA INNINGS LANGS CUBA

Het is Cuba wederom weer niet gelukt om te winnen. Italië trok in tien innings aan het langste eind met 6-3. Daarmee won Italië al voor de vierde keer vierde openingswedstrijd tijdens de WBC en drukt het bovendien Cuba dieper in de problemen. Een single van John Valente en een double van Dominic Fletcher bleken uiteindelijk fataal voor de Cubanen.

Het duurde even voor de wedstrijd werd opengebroken, maar Brett Sullivan kreeg het in de zesde inning voor elkaar. Met volle honken, één nul op het bord en Naykel Cruz op de heuvel sloeg hij een sacrifice fly. Sal Frelick kon vervolgens simpel over de thuisplaat lopen en zo kwam de ploeg van Mike Piazza op een 1-0 voorsprong. In de inning die volgde was het weer raak voor Italië. Miles Mastrobuoni sloeg een bal diep in het linksveld richting Yoenis Cespedes, maar de linksvelder kreeg de bal niet onder controle. Mastrobuoni haalde het tweede honk en Nicky Lopez kon de score verdubbelen.

Toch was het nog geen gelopen race en Cuba kwam terug. Eerst scoorde Erisbel Arruebarrena in de gelijkmakende zevende inning de 2-1 op een RBI single van Lorenzo Quintana en diezelfde Arruebarrena sloeg met een RBI single in de achtste inning Alfredo Despaigne over de plaat voor een gelijke stand. In de negende inning werd niet meer gescoord en zo was de eerste wedstrijd van deze WBC die naar extra innings ging een feit.

Het momentum wat Cuba had kon het echter niet vasthouden. Bij de World Baseball Classic staat in extra innings automatisch een loper op het tweede honk en Italië maakte daar dankbaar gebruik van. Slechts twee pitches had het nodig in de tiende inning om op voorsprong te komen. Eerst stal Sal Frelick het derde honk en vervolgens kon hij scoren op een RBI single van John Valente. De double van Dominic Fletcher was uiteindelijk de genadeklap die Cuba niet meer te boven kon komen.

UP NEXT

Team Kingdom zal morgen de eerste dag rust krijgen, maar zal wel met veel aandacht kijken naar de andere wedstrijden in Poule A. Panama en Cuba zullen om 05:30 Nederlandse tijd spelen en Chinees Tapei speelt tegen Italië om 12:00 Nederlandse tijd. In Poule B zal ook wederom gespeeld worden. Tsjechië maakt zijn debuut op de World Baseball Classic tegen China om 04:00 Nederlandse tijd en Zuid-Korea zal uit zijn op revanche in de clash tegen Japan. Die wedstrijd begint om 11:00 Nederlandse tijd.

Coverfoto: Gene Wang

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen