WBC Day 1: Oranje legt Cuba over de knie in openingswedstrijd, Panama verrast

Team Kingdom of The Netherlands heeft in Taiwan de eerste wedstrijd op de World Baseball Classic 2023 achter de rug. De ploeg van manager Hensley Meulens was in dit openingsduel te sterk voor Cuba. Lang kunnen ze niet nagenieten van de zege, want donderdagochtend wacht Panama al. Bij SportAmerika houden we je de komende weken op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit prestigieuze toernooi!

Tom de Blok kreeg voor deze openingswedstrijd de bal van Hensley Meulens. De starter van Curacao Neptunus had de loodzware taak het slaggeweld van de Cubanen in toom te houden. De Blok begon wat shaky aan het duel. Acht van zijn eerste elf pitches waren wijd, waardoor Roel Santos en Yoan Moncada op de honken belandden. Yoenis Cespedes was de derde met vier wijd, maar het ijzersterke infield van Oranje schoot De Blok te hulp met een dubbelspel. De starter wankelde dus even, maar kwam uiteindelijk zonder kleerscheuren door de eerste inning.

VROEGE ACHTERSTAND

Yariel Rodriguez had zijn ritme wat eerder te pakken. Hoewel hij Roger Bernadina nog wel met vier wijd op de honken zette, kende verder geen problemen. Die waren er wel weer voor De Blok in de tweede inning. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit. Yoelkis Guibert kreeg dan wel vier wijd, maar er stonden al twee nullen op het bord toen Yadil Mujica aan slag kwam. Helaas voor De Blok en het Koninkrijksteam was de eerste hit van de wedstrijd goed voor een double en een run. Het was Guibert die de thuisplaat overstak voor de 1-0.

EN WEER GELIJK

Rodriguez raakte na die eerste inning iets van zijn controle kwijt en raakte zowel Jonathan Schoop als Joshua Palacios. De Cubaanse starter kwam er mee weg, want Oranje liet die fouten onbestraft. Hoe anders was dit in de derde inning. Bernadina noteerde de eerste hit namens Team Kingdom (infield single) en met twee uit kwam Didi Gregorius door met zijn eerste hit van dit WBC. Een RBI-single van de geboren Amsterdammer bracht het evenwicht terug op het scorebord: 1-1.

Tom de Blok had zich goed hersteld, maar gaf het stokje in de vierde inning over aan de relatief onbekende Derek West. Een werper uit de organisatie van de Astros, die zich in de vierde en vijfde inning uitstekend presenteerde. Hetzelfde gold voor Eric Mendez. De bijna 24-jarige reliever staat op de loonlijst van de Arizona Diamondbacks. Hij loodste Oranje door de vijfde (één out) en zesde inning. Bij de Cubanen was Rodriguez inmiddels van de heuvel verdwenen en vervangen door Onelki Garcia.

OP VOORSPRONG!

Na een foutloze vijfde inning kwam Garcia in de zesde Nederlandse slagbeurt in zwaar weer. Gregorius dwong vier wijd af en kon opschuiven naar het tweede honk na een single van Schoop. Met één out dreigde Palacios de tweede nul te worden, maar de referee achter de thuisplaat zag – bij 2 slag – een foutslag van de outfielder, waar een foul tip de juiste call leek te zijn. Het werd voor Oranje én Cuba een cruciale beslissing. De volgende bal sloeg Palacios rechtdoor over het tweede honk en dat was voldoende voor Gregorius om te kunnen scoren: 2-1.

Andrelton Simmons werd de tweede nul na een strikeout, maar met Schoop al op het derde honk wist Palacios het tweede te stelen. Een uitstekende move, zo bleek even later. Chadwick Tromp sloeg de bal daarna namelijk met enig fortuin het outfield in en bracht twee runs binnen. Oranje had aan slag nog niet overdreven veel laten zien, maar trok in één inning deze topper in Poule A naar zich toe. Met een 4-1 voorsprong mocht Kevin Kelly aan de bak in de zevende inning. Aan hem en de overige relievers om Team Kingdom naar de eerste zege te leiden.

PRIMA FLORANUS

Guibert begroette de reliever van Neptunus met een double. De outfielder werd door Mujica binnengeslagen voor de 2-4, maar Kelly liet de voorsprong van Oranje geen moment in gevaar komen. Franklin van Gurp volgde dit voorbeeld in de achtste inning. Luis Robert raakte hem voor een double, maar goed defensief werk van Chad Tromp, dom honklopen van Robert en een twijfelachtige call van de arbitrage hielpen Van Gurp en Team Kingdom uit de inning.

Met Kenley Jansen nog in de VS was het aan Wendell Floranus om voor de laatste drie nullen te zorgen. Hij had een buffer dankzij die 4-2 voorsprong, maar Floranus toonde zich ijskoud. Lorenzo Quintana werd met 3 pitches weggezet voor een stikeout, Yadir Drake kreeg de bal niet voorbij het derde honk, waardoor Guibert de laatste hoop voor Cuba werd.

PANAMA DECLASSEERT THUISPLOEG

In diezelfde Poule A werd vandaag ook de wedstrijd tussen Panama en Chinese Taipei afgewerkt. Voor volle tribunes werd het een demasqué voor het gastland in deze groep. Enthousiast werden de helden uit Chinese Taipei (Taiwan) aangemoedigd, maar dit Panama bleek toch een paar maten te groot. Wat hits en runners left on base betreft, was het verschil niet eens zo groot. Panama sprong echter veel effectiever moet de kansen om en won afgetekend met 12-5.

Met 2 hits en 3 RBIs was Jonathan Arauz één van de belangrijkste spelers voor Panama, dat in Randall Delgado de winnende werper had. Met 5 runs sloeg Panama een gat in de vierde inning en in de zesde scoorden ze nog eens 6 runs. Het verschil was groot genoeg voor de zogenaamde mercy-rule, maar van genade wilde Chinese Taipei niets weten. Zij hadden dankzij Nien-Ting Wu zelfs de primeur van de eerste homerun van ’t toernooi. Het bracht de primeur van Panama niet in gevaar. Zij wonnen voor het eerst een wedstrijd op een WBC.

UP NEXT

Vannacht treffen de twee winnende teams elkaar om vijf uur Nederlandse tijd. Een van de twee ploegen zet dan dus een reuzenstap richting de volgende ronde. Shairon Martis zal dan proberen te doen wat de Taiwanese pitchers vandaag niet lukte en dat is de Panamese slagploeg in bedwang houden. Daar slaagde hij als 18-jarig talent heel goed in tijdens de eerste World Baseball Classic in 2006. Martis gooide toen namelijk de enige no-hitter uit de historie van het toernooi.

Cover photo: Kenny Hsu

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen