Trevor Bauer tekent bij Dodgers, breekt jaarsalarisrecord

De National League Cy Young-winnaar van vorig seizoen is geen Free Agent meer: Trevor Bauer vervolgt zijn carrière in Californië, bij de Los Angeles Dodgers. Nadat Bauer zijn Free Agency-proces eindeloos uitrekte, kwamen de Dodgers en de werper een contract overeen van drie jaar met na de eerste twee seizoenen een ontbindingsclausule (opt-out). Deze clausules zorgen ervoor dat Bauer ervoor kan kiezen zijn contract niet te verlengen en de Free Agent-markt te zijner tijd weer kan beproeven.

Met $102 miljoen aan salaris in drie jaar tijd, waarvan Bauer in 2021 $40 miljoen en in 2022 $45 miljoen opstrijkt, breekt hij het jaarsalarisrecord, dat tot nu toe op naam van Mike Trout stond.

Met zijn excentrieke gedrag en fantastische pitching was Trevor Bauer één van de meest dominante pitchers in 2020. Na een moeizaam seizoen in 2019 was hij de beste versie van zichzelf in het verkorte pandemieseizoen. Bauer, die vaak bekritiseerd werd voor zijn vele vrije lopen, liet zien dat met hij het met veel overuren aan training ook zonder kan. Zijn gemiddelde BB/9 van 2012 tot 2019 lag op 3.5, vorig seizoen eindigde hij met 2.1.

HOOGSTE JAARSALARIS OOIT

De strijd om Bauer ging tot het laatste moment tussen de New York Mets en de Los Angeles Dodgers. De World Series-kampioen uit LA verhoogde op het laatste moment toch het bod, waardoor de Mets misgrepen. De New Yorkers boden volgens Joel Sherman van de New York Post $105 miljoen over drie jaar met dezelfde ontbindingsclausules. Bauer koos er toch voor om naar Californië te gaan, waar hij vandaan komt en naar college (UCLA) ging.

Bauer’s jaarlijkse salaris van $40 miljoen in 2021 en $45 miljoen in 2022 is fors hoger dan dat van Mike Trout, die in 2021 een slordige $37.1 miljoen verdient. Bauer laat met zijn megasalaris ook de twee hoogstbetaalde pitchers ver achter zich. Zijn grote rivaal Gerrit Cole van de New York Yankees, afkomstig van dezelfde universiteit als Bauer, en Jacob deGrom van de New York Mets verdienen $36 miljoen per jaar.

LUXURY TAX-MANIPULATIE

Mocht Bauer ervoor kiezen om na zijn tweede seizoen zijn opt-out niet te gebruiken, is zijn vastgestelde jaarsalaris voor seizoen drie slechts $17 miljoen. Deze constructie helpt de Dodgers ook. Door dat laatste vastgelegde jaar duikt Bauer’s AAV (average annual value, of gemiddelde jaarsalaris over de volle drie jaar) met zoveel miljoenen dat Los Angeles onder de luxury tax kan blijven. De club manipuleert op deze manier het salarisplafond en wordt niet gestraft voor het spenderen van een recordsalaris aan Bauer.

Van Bauer wordt echter verwacht dat hij zich na het seizoen 2022 beroept op zijn tweede ontbindingsclausule en dan weer Free Agent wordt. De $17 miljoen is een veiligheidsspeld voor het geval hij langdurig geblesseerd raakt. In 2021 verdient Bauer in elk geval meer dan de Pittsburgh Pirates, Baltimore Orioles en Cleveland Indians aan hun gehele team uitgeven.

DODGERS BACK-TO-BACK?

Met de toevoeging van Bauer versterken de World Series-kampioenen uit LA zich verder. De mogelijke starting rotation bestaat nu uit Walker Buehler, Clayton Kershaw, David Price, Dustin May en dus Bauer. Verder bezitten de Dodgers ook nog Julio Urias en Tony Gonsolin, die beide in staat zijn om wedstrijden als pitcher te starten. Met Kenley Jansen in de bullpen beschikken de Dodgers over een pitching waar je ‘u’ tegen zegt, met in totaal vijf Cy Young Awards en 18 All-Star-verkiezingen.

De Dodgers leidden MLB vorig seizoen in slugging percentage met .483 en 118 homeruns. Dat is bijna twee homeruns per wedstrijd. In combinatie met de versterking in de rotation met Bauer en de terugkerende David Price ziet het er in California rooskleurig uit.

MISLUKKING VOOR METS

De New York Mets begonnen hun offseason erg goed onder nieuwe eigenaar Steve Cohen. Zo trokken zij Francisco Lindor en Carlos Carrasco aan in een trade, James McCann, Trevor May en Joey Lucchesi in Free Agency en tekende Marcus Stroman een vernieuwd contract. Toch houden de Mets een zure nasmaak over aan dit offseason. Naast het mislopen van Bauer besloot George Springer in Canada te tekenen en vond closer Brad Hand zijn nieuwe thuis in Washington, ondanks New Yorkse interesse.

BAUER DOET HET OP ZIJN EIGEN MANIER

Trevor Bauer zou Trevor Bauer niet zijn geweest als hij zijn nieuwe club niet op zijn eigen manier had aangekondigd. Hij publiceerde op zijn YouTube-account een video waarin hij aankondigde getekend te hebben bij de Dodgers. Geen groot mediacircus, maar een korte aankondiging, waarna hij verder hoopt te gaan met het perfectioneren van zijn pitching.  

Coverfoto: ESPN twitter

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen