Rookie Watch editie XII: K-machine Woo en clutch Carter

Met nog luttele weken te gaan in het reguliere MLB seizoen is het tijd voor de één na laatste Rookie Watch van het seizoen. Tijdens deze periode spelen de laatste teams voor hun kansen in de playoffs. Ook krijgen steeds meer rookies de kans bij teams die al uitgespeeld zijn. Bryan Woo liet zich zien bij de Seattle Mariners en gooide de één na de andere strikeout. Evan Carter bleek ontzettend belangrijk voor de Texas Rangers en sloeg op de belangrijke momenten cruciale hits. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

BRYAN WOO (Seattle Mariners)

Stats: 14.0 IP, 20 K’s, 6 ER, 12 H, 6 BB

Voor het eerst in zijn carrière speelde Bryan Woo goed genoeg om in de Rookie Watch te komen. Hij debuuteerde begin juni en speelde sindsdien een belangrijke rol in de startende rotatie van de franchise. Hij startte drie wedstrijden in de afgelopen twee weken en deed dat tegen de Los Angeles Angels, Oakland Athletics en Texas Rangers. Daarin gooide hij twintig keer drieslag. Woo was daarmee leider van alle rookies, maar presteerde ook iets anders.

In zijn start tegen de Oakland Athletics kreeg hij geen enkele earned run tegen. Zelf werd Woo geboren in Oakland. Daarmee werd hij pas de tweede pitcher in de geschiedenis van Major League Baseball die 10.0 of meer innings gooide tegen de A’s en daarin geen enkele earned in tegen kreeg. De andere pitcher die dat lukte was Dontrelle Willis. Tegen diezelfde Athletics schreef hij zijn vierde overwinning van het seizoen bij. Ook de wedstrijd tegen de Los Angeles Angels kreeg hij de overwinning toegeschreven.

Zijn laatste start van de afgelopen twee weken liep echter wat minder voor de 23-jarige rechtshandige werper. Zijn tegenstanders toen waren de Texas Rangers in een zeer belangrijke wedstrijd voor de playoffs. Na 3.1 innings was het alweer klaar voor Woo op de heuvel en toen had hij al vijf hits, zes earned runs, vier homeruns en twee vrije lopen tegengekregen.

De Texas Rangers bleken überhaupt geen fijne tegenstander voor hem. Tijdens zijn debuut sloegen de Texanen de werper ook al vroeg uit de wedstrijd. Toen werd hij al na 2.0 innings van de heuvel gehaald. Zeven hits, zes earned runs en één vrije loop waren toen voldoende voor manager Scott Servais om naar zijn bullpen te wijzen. Met een mogelijke series in de playoffs voor de boeg zal hij hopen zich te kunnen revancheren. Mocht het niet zo ver komen dan is er nog veel werk aan de winkel. Al zet hij tegenstanders van andere teams makkelijker te kijk.


EVAN CARTER (Texas Rangers)

Stats: .333 (13-uit-39), 4 HR, 3 2B, 3B, 7 BB, 9 RBI, 2 SB, 1.204 OPS

Eén van de Texas Rangers spelers die het mede-rookie moeilijk maakte was Evan Carter. Hij werd in de tweede ronde van de MLB Draft van 2020 gekozen door de Rangers en werd in het begin van september opgeroepen uit Triple-A om de geblesseerde Adolis Garcia te vervangen. Dat deed hij zo goed dat hij zelfs na de terugkeer van Garcia zijn plekje behield en uit zijn statline bleek dat de Rangers daar gelijk in hadden. Carter had een slaggemiddelde van .333 in 39 slagbeurten. Verder had hij een OBP van .435, een SLG van .769.

In de laatste wedstrijd van de series tegen de Mariners liet de midvelder ook zien dat hij op de belangrijke momenten kan opstaan en dat hadden de Texas Rangers op dat moment net nodig. In de zesde inning van de wedstrijd leken de Mariners terug te komen in de wedstrijd, maar daar stak hij een stokje voor. Mariners pitcher Eduard Bazardo gooide een fastball en die deponeerde hij met grote kracht in de tribunes van het rechtsveld. Daarmee zette hij de Rangers niet alleen op een 9-5 voorsprong, maar zette hij de belangrijke insurance runs op het scorebord waarmee de Rangers de Mariners uiteindelijk zouden sweepen.

Offensief hielp Evan Carter zijn club dus, maar ook op defensief gebied stond hij zijn mannetje. Dat bleek wel in de series tegen de Cleveland Guardians. De Rangers keken in de derde inning al tegen een 2-0 achterstand aan, maar Carter voorkwam nog erger met een geweldige vangbal. Jose Ramirez dacht zijn eerste hit van de wedstrijd te hebben, maar daar stak de snelle Carter toch een stokje voor. Dat de net 21-jarige midvelder nog altijd mag blijven staan in de lineup van de Rangers is teken hoe groot het vertrouwen in de jongeling is. De sweep van de Mariners was essentieël voor de ploeg. Door zijn goede vorm zal Carter hopen dat hij mag blijven spelen in de majors.


JOSE BUTTO (New York Mets)

Stats: 15.0 IP, 18 K’s, 6 ER, 10 H, 6 BB

Jose Butto is slechts de tweede New York Mets pitcher die dit seizoen de Rookie Watch behaald. Zijn voorganger was uiteraard Kodai Senga, maar ook de Venezolaan Butto kan in uitmuntende vorm steken. Hij maakte dit seizoen niet zijn debuut en voor het grootste gedeelte van het seizoen speelde hij ook in de Minor Leagues. De New York Mets draaiden een onfortuinlijk seizoen en waren al vroeg uitgeschakeld voor de playoffs, daarom gaven zij Butto een nieuwe kans in MLB en die pakte hij goed aan. Hij startte drie wedstrijden in de afgelopen twee weken en gooide daarin achttien keer een strikeout. Tevens boekte hij ook zijn eerste overwinning ooit en deed dat tegen de Arizona Diamondbacks. Verder kreeg hij zes earned runs, tien hits en zes vrije lopen tegen.

Sinds hij dus is terug is gekeerd op het hoogste niveau is Butto niet meer weg te denken uit de startende rotatie van de Mets. In totaal gooide hij achttien strikeouts. Het voordeel voor de 25-jarige is dat hij niet specifiek naar één pitch toe gaat om een drieslag te krijgen. Zijn 4-seam fastball en changeup zorgen voor de meeste K’s, maar ook heeft hij nog een sinker en slider in zijn arsenaal om slagmensen te foppen. Dat vier van zijn pitches strikeout materiaal bieden geeft de burger moed in New York. Dit seizoen was er niet veel goeds te melden vanuit het Mets oogpunt. Dus zullen zij kijkend naar volgend seizoen moeten gaan rebuilden. Of dat met Jose Butto gaat gebueren of dat eigenaar Steve Cohen weer de portomonee trekt en talenten weer laat gaan is een interessant vraagstuk om te gaan volgen in het offseason.


NOLAN JONES (Colorado Rockies)

Stats: .326 (14-uit-43), 3 HR, 2 2B, 3B, 14 BB, 7 RBI, 4 SB, 1.128 OPS

Binnen de National League is er één grote favoriet om de Rookie of the Year te winnen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Corbin Carroll er vandoor met het eremetaal, maar in zijn schaduw presteert Nolan Jones geweldig. De rookie van de Colorado Rockies maakt geen kans op de trofee, omdat hij niet vanaf het begin in de majors speelde. Toch was Jones de afgelopen twee weken en fuego en sloeg hij veertien hits in 43 slagbeurten. Drie daarvan eindigde in de tribunes voor een homerun, twee keer sloeg hij een double en één keer een triple. Wat de afgelopen twee weken bijzonderder maakte voor de rechtsvelder was dat hij veertien keer op de honken kwam met een vrije loop. Daarmee was hij lijstaanvoerder onder alle rookies, maar ook leidde hij de gehele MLB in vrije lopen.

Het leven van een rookie gaat niet alleen maar over rozen. Dus moest ook Jones en zijn teamgenoten aan een traditie van de Colorado Rockies voldoen. Op bezoek bij de Chicago Cubs moesten alle rookies van de franchise buiten Wrigley Field in hun volledige uniform koffie en snacks halen voor het gehele team. Het fenomeen werd natuurlijk goed in beeld gebracht. In de anderhalve minuut die het kostte om van de plaatselijke Starbucks naar het stadion te lopen gebeurde genoeg. Zo kwamen Jones en consorten een hand tegen en liepen zij tegen een getrouwd paar aan die hun trouwfoto’s aan het nemen was.


GRAYSON RODRIGUEZ (Baltimore Orioles)

Stats: 13.0 IP, 14 K’s, 2 ER, 10 H, 3 BB

Voor de tweede editie op rij heeft Grayson Rodriguez zijn plaats in de Rookie Watch verdiend. Hij gooide ditmaal twee wedstrijden als startende werper en kwam daarin tot 13.0 innings. Hij gooide zijn wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays en op bezoek bij de Cleveland Guardians. Alleen de Guardians scoorden tegen de 23-jarige. In de wedstrijd tegen de Rays hield hij zijn tegenstander 8.0 innings lang op nul runs. In diezelfde wedstrijd kreeg hij alleen vijf hits tegen en deelde hij zeven strikeouts uit.

Na een wedstrijd tegen de Texas Rangers eind mei was de maat vol voor de Baltimore Orioles en dus werd Rodriguez teruggestuurd naar de Minor Leagues. Daar hervond hij zijn vorm en tot midden juli speelde hij zijn wedstrijden op het Triple-A niveau. Toch heeft de demotie wel degelijk zin gehad, want sindsdien is Grayson Rodriguez ontzettend goed in vorm. De Baltimore Orioles behaalden de playoffs al en met Rodriguez in hun startende rotatie hebben de O’s een werper die ontzettend goed in vorm is.


GUNNAR HENDERSON (Baltimore Orioles)

Stats: .295 (18-uit-61), 3 HR, 3 2B, 2 3B, 5 BB, 7 RBI, SB, .905 OPS

Niet alleen Grayson Rodriguez deed het goed bij de Baltimore Orioles. Ook Gunnar Henderson liet zich wederom van zijn beste kant zien. In de zeer belangrijke series tegen de Tampa Bay Rays zette hij dan ook een uitroepteken achter zijn prestaties van de afgelopen twee weken. De eerste pitch die hij zag in de tweede wedstrijd van de series deponeerde hij vakkundig in het midveld. Daarmee zette hij Camden Yards in vuur en vlam en zette hij de toon voor de dominatie die Rodriguez later in die wedstrijd zou tonen. De homerun tegen de Tampa Bay Rays was niet de enige roundtrip die Henderson op de honken zou nemen. Hij sloeg nog twee homeruns en had ook twee doubles en twee triples.

De kortestop is het gehele seizoen al geweldig in vorm en is een van de grootste kanshebbers op de Rookie of the Year award in de American League. Zijn statistieken liegen dan ook niet als je die vergelijkt met andere kortestops in Major League Baseball. In twee categorieën staat hij tweede en in runs staat hij op de derde plaats. Er is ook één categorie waarin hij gedeeld leider is, want Henderson sloeg negen triples. Corbin Carroll, Ketel Marte en Bobby Witt deden dit ook en samen met hun is hij leider. Ook in vijf andere categorieën is de 22-jarige terug te vinden in de top tien en dat met zijn nog jonge leeftijd. De Orioles hebben goud in handen met het vele talent wat zij op het roster hebben en een award voor Henderson zou dan ook een kroon op het werk zijn.

Coverfoto: Jerome Miron

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen