MLB Rookie Watch 2022: week 1-2

De eerste twee weken van het MLB seizoen zitten erop en daarmee start ook weer de SportAmerika MLB Rookie Watch. Steven Kwan startte het seizoen met een bijzondere streak en Hunter Greene vaagde een record uit de boeken. Verder nog acht andere rookies in willekeurige volgorde.

STEVEN KWAN (Cleveland Guardians)

Stats: .385 (10-uit-26), 2 2B, 3B, 8 BB, 5 RBI, 1.079 OPS

Als er íemand meteen goed aan zijn carrière in de Majors begon, was het Steven Kwan wel. De linksvelder startte door 116 pitches lang geen whiff, ofwel slaan zonder contact met de bal te maken, tegen te krijgen. Hiermee werd Kwan de beste rookie sinds 2000 die dit sinds zijn debut voor elkaar kreeg.

Tijdens een wedstrijd met de Cincinnati Reds raakte hij de bal wel. Deze kwam in de handschoen van catcher Tyler Stephenson. Hiermee kwam de streak van 24-jarige Guardian tot zijn einde. Na de wedstrijd met de Reds lukte het Kwan de twee wedstrijden die volgde ook niet meer om een hit te slaan. Gelukkig voor hem golden de statistieken van zijn hot streak nog.

Op defensief gebied liet de linksvelder zich ook nog zien. In de tweede wedstrijd van de series tegen de Kansas City Royals hield Kwan met een spectaculaire vangbal Whit Merrifield van de honken. Uiteindelijk mocht de defensieve stop niet baten, want in de elfde inning verloren de Cleveland Guardians met 1-0. Een walk-off single van Adalberto Mondesi was genoeg om Kyle Isbel van het derde honk te laten scoren.


HUNTER GREENE (Cincinnati Reds)

Stats: 10.1 IP, 13 K’s, 2 BB, 9 H, 5 ER

Kwan verbaasde vriend en vijand met zijn streak, maar tijdens de tweede wedstrijd in de Majors van Hunter Greene vielen ook de monden open van verbazing. Maar liefst 39 keer gooide de startende werper van de Cincinnati Reds een pitch harder dan 100 mph. Het record dat Greene verbrak stond eerder op naam van New York Mets ace Jacob deGrom. DeGrom gooide in 2021 33 keer boven de drie cijfers.

Het record van deGrom was niet het enige record wat sneuvelde in de wedstrijd met de Los Angeles Dodgers. De 22-jarige Greene werd ook nog eens de pitcher met de meeste pitches van 101 mph (13 maal) en hij gooide twee maal een strikeout met een fastball van 100 mph of harder. Hierdoor voegde hij zich bij Jacob deGrom en Justin Verlander als enige pitchers die dit hebben gedaan sinds de pitching-tracking era.

Na zijn eerste twee gestarte wedstrijden in MLB leidde Greene alle rookies in strikeouts (13 K’s) en moest hij alleen Matt Brash voor zich laten in het gegooide innings klassement. Het belooft een interessant jaar te gaan worden voor Greene, die op 22 april tegen de St. Louis Cardinals zijn thuisdebuut zal gaan maken.


SEIYA SUZUKI (Chicago Cubs)

Stats: .400 (10-uit-25), 4 HR, 2 2B, 9 BB, 11 RBI, 1.503 OPS

Seiya Suzuki werd vooraf veelal getipt als National League Rookie of the Year winnaar, ook door de SportAmerika-redactie. In zijn eerste twee weken liet de Japanner meteen zien waarom er vooraf zoveel hype om hem heen hing. Hij sloeg tien hits in 25 slagbeurten, waarmee hij samen met de eerder genoemde Kwan en Jeremy Pena leiding gaf aan alle rookies. Van deze tien hits eindigden er vier over de hekken en daarmee was de rechtsvelder ook leider van alle rookies.

Een goed begin is het halve werk, zullen wij maar zeggen. Het gaat interessant worden of Suzuki deze vorm kan vasthouden voor een langere periode. Hij liet in ieder geval zien dat hij de stap vanuit de NPB aankan en dat geeft hoop voor de mensen die hem op hebben geschreven als NL Rookie of the Year.


MATT BRASH (Seattle Mariners)

Stats: 10.2 IP, 11 K’s, 7 BB, 6 H, 4 ER

Ook Matt Brash verdiende zijn plaats deze week in de eerste Rookie Watch van het seizoen. De Canadese startende werper van de Seattle Mariners maakte zijn debuut tegen de Chicago White Sox en startte daarna ook nog een wedstrijd tegen de Houston Astros. Hij gooide in totaal 10.2 innings. Hij verdeelde deze eerlijk over de twee wedstrijden (5.1 innings in beide wedstrijden) en stuurde elf spelers naar de kant met een strikeout.

Met zijn gegooide innings voerde hij de rookie ranglijst aan en dat na twee wedstrijden tegen teams die als een van de beste offensieve teams in MLB gelden. In zijn eerste start tegen de Chicago White Sox gooide hij dus 5.1 innings en daarin kwam hij tot zes k’s. Hij kreeg wel twee earned runs, waaronder een homerun, tegen en de Mariners verloren. Hierdoor werd de eerste start van Brash meteen zijn eerste verloren wedstrijd.

De tweede wedstrijd van de werper verliep iets beter. In 5.1 innings tegen de Astros gooide hij vijf strikeouts. Wel kreeg hij zes vrije lopen en wederom twee earned runs waaronder één homerun tegen. De Mariners wonnen deze wedstrijd uiteindelijk wel met 7-2, waardoor Brash ook zijn eerste overwinning kon bijschrijven. Met zijn 1-1 record wordt het ook kijken hoe Brash het tegen de wat mindere teams het gaat doen.


JEREMY PENA (Houston Astros)

Stats: .345 (10-uit-29), HR, 3 2B, 3B, BB, 2 RBI, .996 OPS

De man die Carlos Correa moet doen vergeten in Houston begon zijn rookie campagne meteen goed. Jeremy Pena startte acht van de negen wedstrijden van de Houston Astros en sloeg in 29 slagbeurten tien hits. Hiermee kwam zijn slaggemiddelde op .345 uit. Van zijn tien hits kwam hij vijf keer op het eerste honk uit, drie keer op het tweede honk, één keer op het derde honk en hij mocht ook één keer alle honken aanraken.

Zijn eerste homerun in MLB sloeg Pena tegen de Los Angeles Angels. Pitcher Mike Mayers gooide zijn eerste pitch van de wedstrijd in de zevende inning precies goed voor de kortestop die de bal over de hekken sloeg. Hij deed dit terwijl zijn ouders op de tribune geïnterviewd werden. Het leverde mooie beelden op.


JOE RYAN (Minnesota Twins)

Stats: 10.0 IP, 11 K’s, 4 BB, 7 H, 3 ER

Joe Ryan verscheen vorig jaar al eens in de Rookie Watch. Hij gooide echter nog niet genoeg innings in de Majors om zichzelf geen rookie meer te noemen en dus komt hij nog altijd in aanmerking voor de term. Dit seizoen startte hij zijn eerste wedstrijd tegen de Seattle Mariners, om vervolgens ook te beginnen tegen de Boston Red Sox.

Vooral zijn laatste wedstrijd op bezoek in Fenway Park liet Ryan zich van zijn beste kant zien. Hij gooide zeven strikeouts, waarvan zes via zijn slider. Ook liet hij geen enkele vrije loop toe en kreeg hij slechts één earned run tegen. Alex Verdugo sloeg in de tweede inning een solo-homerun. Verder dan dat zouden de Red Sox tegen Ryan niet komen. Hiermee staat het carrièretotaal van Ryan nu op zeven gestarte wedstrijden in MLB, waarin hij 36.2 innings gooide met 41 strikeouts.


SETH BEER (Arizona Diamondbacks)

Stats: .381 (8-uit-21), HR, 2B, 2 BB, 5 RBI, 1.006 OPS

Voor de designated hitter van de Arizona Diamondbacks, Seth Beer, geldt hetzelfde als voor Ryan. Ook hij startte in 2021 wat wedstrijden (5), maar bij lange na niet genoeg om zichzelf geen rookie meer te noemen. 2022 begon Beer zoals hij 2021 had afgesloten, namelijk in prima vorm.

Aan het einde van het 2021 seizoen had hij vier hits in tien slagbeurten en aan het einde van week twee van het 2022 MLB seizoen staat de teller op acht uit 21. Hiermee heeft hij het hoogste slaggemiddelde van de Diamondbacks. Ook is hij ook de leider in het hit klassement van de ploeg.

Op Opening Day liet Beer ook meteen zien dat hij weer aanwezig was. Op de nationale bier dag van de Verenigde Staten deed de designated hitter zijn achternaam eer aan. In de negende inning gooide Craig Stammen een curveball die hij vol raakte en daarmee sloeg Beer een drie-run walk-off homerun. Het was niet alleen de eerste homerun van het seizoen voor Beer, het was de eerste walk-off homerun uit zijn MLB-carrière. In ieder geval zal hij deze niet snel vergeten.


SPENCER STRIDER (Atlanta Braves)

Stats: 9.0 IP, 11 K’s, 6 BB, 3 H, 1 ER

Spencer Strider is de eerste en ook meteen enige relief pitcher in de Rookie Watch van de eerste twee weken. Drie keer kwam hij in actie voor de Braves, waarbij hij in de wedstrijd tegen de San Diego Padres het meeste werk afleverde. Hij kwam toen tot 3.2 IP, waarbij hij nul hits tegen kreeg en drie strikeouts gooide, maar wel drie vrije lopen weggaf.

In de wedstrijd tegen de Cincinnati Reds maakte Strider zijn debuut in het 2022 seizoen. Dit deed hij meteen op de juiste manier. Na 2.0 gegooide innings had hij vijf Reds spelers naar de kant gestuurd met een strikeout en kreeg hij geen enkele loper op de honken tegen. Uiteindelijk hielp zijn werk de verdedigende World Series kampioen niet. De wedstrijd ging met 6-3 verloren en tekende voor de vierde nederlaag van het seizoen.


SPENCER TORKELSON (Detroit Tigers)

Stats: .240 (6-uit-25), 2 HR, 2B, 5 BB, 5 RBI, .907 OPS

De tweede Spencer op de lijst is er een om wie veel hype hing voor het seizoen. Toch had Spencer Torkelson gehoopt dat zijn MLB carrière beter zou beginnen. In zijn eerste vier wedstrijden en eerste dertien slagbeurten bleef hij zonder hit. Pas op 12 april in een met 5-3 verloren wedstrijd tegen de Boston Red Sox kon hij zijn eerste MLB hit bijschrijven. Echter bleek dit net het aanwakkeren van het vuurtje wat de eerstehonkman nodig had. In de vier wedstrijden die volgde ging hij vijf-uit-vijftien.

Zijn eerste MLB-homerun sloeg Torkelson ook tegen de Boston Red Sox. In de zevende inning met een 9-2 achterstand gooide Austin Davis een fastball bovenin de zone. 396 feet later daalde de bal neer in de vooral lege tribunes van de Tigers en stond ook de eerste homerun van Torkelson in de boeken. Twee dagen later zou hij ook zijn tweede homerun slaan. In een met 3-1 verloren wedstrijd tekende de eerstehonkman voor de enige run van de Tigers met een solo-homerun.


DAULTON JEFFERIES (Oakland Athletics)

Stats: 9.1 IP, 4 K’s, 3 BB, 9 H, 2 ER

Daulton Jefferies sluit de eerste Rookie Watch van het nieuwe seizoen af. De startende werper van de Oakland Athletics gooide ook al in 2020 en in 2021 wedstrijden, maar met de totale leegverkoop van de A’s is hij nu toegevoegd aan de startende rotatie. Zijn eerste wedstrijd bleek dan ook meteen zijn visitekaartje, want in 5.0 gegooide innings kreeg hij slechts twee hits en twee vrije lopen tegen, maar geen enkele earned run. De Oakland Athletics versloegen de Philadelphia Phillies dan ook met 4-1, waardoor Jefferies zijn tweede winst uit zijn MLB carrière kon bijschrijven.

Zijn tweede start van het seizoen verliep wat minder. Op bezoek bij de Toronto Blue Jays kreeg hij maar liefst zeven hits en één vrije loop tegen. Toch schreef Jefferies maar twee earned runs bij, waaronder één solo-homerun van Vladimir Guerrero Jr. Hierdoor staat het ERA van de 26-jarige werper na 9.1 IP op 1.93 en zal het interessant zijn om te gaan kijken op welke van de twee wedstrijden hij verder bouwt.

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix) / SportAmerika

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen