Minors Report NL: Prospects pakken draad weer op

In 2020 werd er niet gespeeld in de Minor Leagues, maar dit jaar kan het contingent aan jonge Nederlandse prospects hun route naar de MLB vervolgen. Niet al onze landgenoten wisten meteen goede sier te maken, maar zij die daar wel in slaagden, lichten we er hieronder kort uit.

COLLINS

Wie de eerdere edities van onze Minors Report NL in 2019 gelezen heeft (Deel I en II), is bekend met de naam van Darryl Collins. In zijn eerste seizoen maakte de Spijkenisser een goede indruk. Het leverde hem een mooie 23e plek in de Prospect Top 30 van de Kansas City Royals op. Een leemte in zijn tabellen was dat hij nog geen homerun had geslagen in Amerika. Daar hoefde hij dit seizoen gelukkig niet lang op te wachten. Al halverwege juni staat de teller op drie homeruns, één minder dan het aantal honken dat hij stal. Met een slashline van .305/.402/.429 en een OPS van .830 kan hij ongeveer dezelfde cijfers voorleggen als twee jaar geleden, toen nog op een lager niveau. De outfielder speelt nu namelijk bij de Columbia Fireflies in de Low-A East.

APOSTEL

Nog een bekende naam in onze serie: Sherten Apostel. Waar de andere prospects uit deze lijst hun heil meestal buiten Amerika moesten zoeken, verbleef de derdehonkman vorig jaar op de alternate site van de Texas Rangers en mocht hij zelfs debuteren in de Major League. Dit jaar speelt hij zijn wedstrijden een paar treetjes lager, bij de Frisco RoughRiders in de Double-A Central. Na een moeizame eerste maand herpakte Apostel zich in juni. Zijn slaggemiddelde krabbelde op van onder de Mendoza-line naar een respectabel .245, waarbij hij met vier homeruns en zes doubles ook de nodige power etaleerde. Met een OPS van .771 heeft hij inmiddels Collins al bijna in het vizier.

WILSON

Apostel is niet de enige koninkrijksspeler die sinds de maandwisseling een hogere versnelling weet te vinden. Izzy Wilson, de eerste nieuweling in deze rubriek, deed het zelfs nog straffer. In dienst van de Rocket City Trash Pandas waren zijn vijf homeruns en vier gestolen honken al lang niet slecht, maar zijn batting average van .147 mocht nog wel wat de lucht in. De 24-jarige outfielder (ooit een van de top prospects in de Braves-organisatie) zal zich dat ook gerealiseerd hebben en ging de afgelopen tijd als een beest tekeer.

In juni kwam hij tot dusver tot .410/.477/.897 als slashline. Om verwarring te komen, dat laatste gemiddelde is niet zijn OPS, maar zijn slugging. De jonge speler van Sint-Maarten, die al leek te zijn afgeschreven bij de Braves en via de Rays terecht kwam in het farm system van de Angels, voert nu met 11 rake klappen het homerunklassement aan in zijn divisie en mag stilletjes aan dromen van een omweg naar de majors.

ROBBERSE

Na Collins is Sem Robberse de tweede speler in deze lijst die debuteerde in de Nederlandse Hoofdklasse. De oud-speler van Quick uit Amersfoort sluit naadloos aan op de twee bovenstaande prospects, in de zin dat ook hij langzaam op gang kwam. Zijn statistieken over het hele seizoen zien er dus nog niet heel denderend uit, maar kijkend naar zijn laatste twee starts is er zeker reden tot optimisme. In totaal kwam hij daarin namelijk tot negen innings, waarin hij slechts drie honkslagen en één run incasseerde. Hij gooide daarbij een keer vier wijd tegenover 14 strikeouts. MLB.com nam hem als 25e op in hun Prospect Top 30 van de Toronto Blue Jays. Robberse is de jongste pitcher in die lijst.

DE JONGH

Hadden we deze lijst eind mei opgesteld, dan had de naam van Aldrich De Jongh waarschijnlijk bovenaan geprijkt. De Curaçãoënaar kende namelijk een vliegende start aan het seizoen, maar zag zijn vormpeil sindsdien stevig kelderen. In juni was hij in 16 slagbeurten goed voor één schamele honkslag. Hopelijk vindt hij dus die vorm van de openingsmaand snel terug, want daarin liet hij twee triples, drie homeruns en een OPS van 1.106 noteren. De Rancho Cucamonga Quakes (ik zweer dat we deze namen niet zelf verzinnen) kunnen in de Low-A West zijn slagkracht wel weer gebruiken. De affiliate van de Dodgers verdedigt daar namelijk een kleine voorsprong van 1,5 wedstrijd op hun concurrent uit de Padres-organisatie, Lake Elsinore Storm.

EERVOLLE VERMELDINGEN

De 24-jarige Edmond Americaan maakte binnen het farm system van de Chicago Cubs al na een maand spelen promotie van de Myrtle Beach Pelicans in de Low-A East naar de South Bend Cubs in de High-A Central. Hij heeft het tot nu toe moeilijk om aan te pikken bij het nieuwe niveau, maar sloeg al wel een homerun en twee triples. Ceddanne Rafaela zal het waarschijnlijk nooit van zijn power moeten hebben, maar op de honken is hij een groot gevaar. In 31 wedstrijden stal hij al 11 honken. Hij komt namens de Red Sox-organisatie uit in de Low-A East, waar dus Collins en eerder ook Americaan speelden.

Coverfoto: Instagram van Sherten Apostel

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen