Dutch Watch: doubles for Bogey, saves voor Kenley

Wat homeruns betreft, moesten we ook deze week weer voornamelijk naar Xander Bogaerts en Jonathan Schoop kijken. Laatstgenoemde heeft een hele dikke streep gezet onder zijn matige eerste maanden en is de laatste tijd in bloedvorm. Kenley Jansen mocht ook een paar keer opdraven en lijkt weer op het niveau waar we een paar jaar geleden zo gewend aan zijn geraakt. Over hen en de andere spelers van het Koninkrijksteam kun je weer alles lezen in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 244 AB, .250/.322/.475, .798 OPS, 36 R, 39 RBI, 20 2B, 9 HR, 6 SB, 110 OPS+

Met twee nipte nederlagen namen Ozzie Albies en de Braves afscheid van de City of Brotherly Love. Het gezelschap zette hun road trip daarna voort in Florida, waar een bezoek aan de Marlins wachtte. Atlanta kon wel wat goede resultaten gebruiken, want in de NL East hadden ze al genoeg averij opgelopen. Helaas voor de ploeg was ook de productie van Albies wat stilgevallen. De hits kwamen nog wel, maar hij moest hard werken voor zijn RBIs.

Onze landgenoot begon prima aan het drieluik in Miami. Zijn eerste slagbeurt leverde hem een RBI-single op. Vanaf het derde honk kon Ronald Acuna Jr. de score openen. Diezelfde Acuna Jr. passeerde de thuisplaat nadat Albies in de derde inning doorkwam met een RBI-double. Met 2-for-4, 2 RBIs en een walk kon de serie niet heel veel beter beginnen voor de tweedehonkman. Dat er met 4-3 verloren werd, was echter een grote tegenvaller. In de tweede ontmoeting was er een klein primeurtje voor Albies. Helaas niet van de positieve soort. Voor het eerst dit seizoen sloeg hij een bal in een dubbelspel. Ozzie Albies was 0-for-4 en de Braves leden opnieuw een kleine nederlaag: 4-2.

Atlanta begon prima aan de series finale op zondag, maar Albies droeg niet veel bij aan de uiteindelijke 6-4 overwinning. Hij moest tevreden zijn met een hit in de tweede inning en een 1-for-5 dit duel. Door zijn 3-for-13 in Miami gaf zijn slaggemiddelde na deze wedstrijden .256 aan. Dat is lager dan zijn gemiddelde over z’n gehele carrière, want dat staat op .276.

RUNS GENOEG, MAAR GEEN WINST

In de twee thuiswedstrijden tegen de Red Sox zetten de Braves een trend van de laatste tijd door. Ze verloren en deden dat opnieuw nipt. Het verschil met de wedstrijden tegen de Phillies en Marlins was echter wel dat Atlanta veel runs scoorde. Maar liefst 16 runs sloegen de Braves binnen tegen Boston en ze verdeelden dit netjes over beide duels. In geen van de gevallen was het genoeg.

Aan het begin van deze maand was Albies bezig aan een mooie reeks wedstrijden waarin hij telkens minimaal één run binnensloeg. Dat lijkt echter al weer lang geleden. Afgelopen dinsdag was Albies in de eerste inning goed voor een single en dit bleek zijn enige hit in 10 AB’s tegen de Red Sox. Wat RBIs betreft staat de kleine infielder nu al vier wedstrijden op rij droog. Zijn 1-for-10 deed z’n slaggemiddelde ook geen goed. Dit daalde naar .250 en is daarmee het laagst in twee weken.

SEIZOENSSTATS: 240 AB, .325/.387/.571, .957 OPS, 41 R, 41 RBI, 20 2B, 13 HR, 4 SB, 158 OPS+

De Boston Red Sox leven weer helemaal op dit seizoen, maar voorlopig moeten ze de koppositie in de AL East even aan de Tampa Bay Rays laten. Dat ze wel een grote voorsprong op de aartsrivaal in de pinstripes hebben, zal slechts een doekje voor het bloeden zijn. Dat het goed gaat in Boston is mede te danken aan Xander Bogaerts. Het buitenaardse is er de laatste weken wel een beetje af, maar de kortestop behoort nog altijd tot de elite.

Ook het lichaam werkt niet altijd mee, zelfs niet bij Xander Bogaerts. Vorig weekend speelde zijn knie op, waardoor hij de eerste twee wedstrijden tegen de Toronto Blue Jays aan zich voorbij moest laten gaan. Vanaf de kant zag hij zijn ploeg één keer winnen en een keer verliezen. Voor de derde wedstrijd van de vier stond Bogaerts weer op papier. Dat hij terug was, maakte hij al in de tweede inning duidelijk met een solo homerun.

Het was voor de twaalfde keer dit seizoen dat hij een bal het stadion uitsloeg. Het was een zeldzaam hoogtepuntje voor de BoSox, die keihard met 18-4 verloren. Heel anders verliep de laatste wedstrijd, die Boston met 2-1 won. Bogaerts was 0-for-3 met een walk in dit duel.

DOUBLES FOR DOUGH

Bogaerts en de Red Sox maakten deze week een tussenstop in Atlanta voor twee wedstrijden tegen de Braves. Met 1-for-6 hield de kortestop zich tegen Toronto nog een beetje in, maar daar was in Georgia geen sprake van. Dinsdag, in de eerste ontmoeting, hield Bogaerts het bij één hit. Deze leverde in de vijfde inning echter wel direct een run op. Zijn dertiende homerun van het jaar zette Boston op een 6-4 voorsprong. Het schoot daarna nog alle kanten op, maar uiteindelijk wonnen de BoSox met 10-8.  

Een dag later stond diezelfde eindstand op het bord. Opnieuw mocht Bogaerts in de vijfde inning een RBI bijschrijven, maar dit keer gebeurde dat via een double. Al ging de defensie van de Braves ook niet geheel vrijuit. Het was voor Xander Bogaerts niet zijn eerste double van de wedstrijd en evenmin zijn laatste. Hij zou deze avond drie keer doorkomen met een tweehonkslag en zijn seizoenstotaal daarmee op 20 brengen. Hij is daarmee pas de zesde speler in de majors die dit aantal haalt in 2021. Dankzij z’n 3-for-5 steeg het slaggemiddelde weer naar .325.

SEIZOENSSTATS: 118 AB, .229/.266/.364, .630 OPS, 10 R, 22 RBI, 4 2B, 4 HR, 1 SB, 75 OPS+

Vorige week konden we het heugelijke nieuws brengen dat Didi Gregorius weer op het veld stond. Weliswaar in de minors, maar het begin was er in elk geval. Helaas verliep ’t toch niet helemaal naar wens. De Amsterdammer bleef last houden van zijn elleboog en last weer een hele korte pauze in. Volgens manager Joe Girardi is de kans groot dat die pijn blijft en Gregorius er mee om moet leren gaan.

Iets meer duidelijkheid kwam er in de loop van deze week. Gregorius lijkt te kampen met pseudogout, een soort jicht. Gelukkig voor de kortestop dus geen hele ernstige blessure, maar wel een vervelende. De Phillies verwachten dat hij later deze week de draad weer oppakt in de minors.

SEIZOENSSTATS: 27.2 IP, 0-2 (16 SV), 1.63 ERA, 1.012 WHIP, 3.45 FIP, 8 R, 5 ER, 19 BB, 31 K, 235 ERA+

De LA Dodgers zijn hun dipje weer te boven en met wedstrijden tegen Pittsburgh en Texas konden ze ook in de NL West wat orde op zaken stellen. Later deze week kregen ze bezoek uit Philadelphia. Het ging niet altijd even gemakkelijk, maar dan is het lekker als je een closer hebt die je om een boodschap kunt sturen. Kenley Jansen is dit seizoen bij vlagen ouderwets en liet ook tegen de Rangers en Phillies zien dat Dave Roberts nog altijd op hem kan rekenen.

Drie dagen nadat hij zijn veertiende save had veiliggesteld, moest Kenley Jansen weer de heuvel op. De Dodgers hadden in eigen huis de Texas Rangers in de eerste wedstrijd op een 12-1 nederlaag getrakteerd, maar kregen in de tweede met diezelfde cijfers een pak op de broek. Met een 5-0 voorsprong in de derde wedstrijd leek er voor de Dodgers geen vuiltje aan de lucht. Die dekselse Rangers wisten niet van opgeven en scoorden 2 runs tegen Phil Bickford. De reliever moest het strijdtoneel verlaten toen er ook nog eens twee honken bezet waren.

SWEET SIXTEEN

Jansen moest gaan puinruimen, maar dit ging niet vanzelf. Willie Calhoun zorgde met een RBI-single voor de 5-3 en na nog een single stonden de honken vol. Met twee snelle nullen trapte Jansen op de rem, maar de derde nul kostte hem 9 pitches. Het kostte meer moeite dan gehoopt, maar zijn vijftiende save was een feit. Net als de zege van de Dodgers.  

Veel tijd om bij te komen kreeg Jansen niet van zijn manager. Na zijn outing op zondag mocht hij op maandag aan de bak tegen de Phillies. Dit keer was het zijn taak om een 3-1 voorsprong over de streep te trekken. Jansen hoefde nu geen rommel van een ander op te ruimen en wilde snel naar huis. Vier pitches had hij nodig voor de eerste twee nullen, maar Jean Segura gaf zich niet zo snel over. Na vijf ballen moest ook de tweedehonkman zijn meerdere erkennen en zat de werkdag van Jansen er al op. Negen pitches had hij nodig voor zijn zestiende save en z’n ERA daalde naar 1.63. Met z’n 16 saves schurkt hij overigens aan tegen de top van de majors.  

SEIZOENSSTATS: 197 AB, .218/.325/.279, .604 OPS, 31 R, 17 RBI, 7 2B, 1 HR, 9 SB, 77 OPS+

Natuurlijk zijn er nog heel veel wedstrijden te spelen, maar als we nu de stand van de NL West bekijken, hadden de Padres er toch zelf ook meer van verwacht. Natuurlijk, de ploeg heeft een winning record. Ruimschoots zelfs. Dat ze achter de Dodgers staan, was misschien ook wel ingecalculeerd. Ze hadden er echter geen moment rekening mee gehouden dat ook de Giants zich nog in de debatten mengen. Jurickson Profar zou zijn team graag hogerop willen helpen, maar de veelzijdige international krijgt steeds minder speeltijd van Jayce Tingler.

Neem nou afgelopen weekend. San Diego ging op bezoek bij de New York Mets, maar alleen in de eerste van drie wedstrijden stond Profar bij de eerste negen op het papier. Hij was 0-for-15 in zijn laatste AB’s, dus Profar kon wel weer eens een hit gebruiken. Die kwam er niet. Jurickson Profar was 0-for-3 en was nu al zeven wedstrijden op rij niet meer doorgekomen met een hit. Daarbij verloren de Friars ook nog eens met 2-3. Zaterdag ging ook de tweede ontmoeting verloren (1-4) maar Profar speelde alleen de achtste inning. Z’n enige slagbeurt eindigde in een strikeout.

Tijdens de derde en laatste wedstrijd mocht onze landgenoot in de zevende inning opdraven. Hij dwong vier wijd af en werd middels een homerun binnengeslagen door Fernando Tatis Jr.. De superster sloeg met één klap vier runs binnen en hielp de Padres daarmee aan de broodnodige overwinning: 7-3.

WACHTEN WORDT BELOOND

Eindelijk mocht Profar deze week weer wat hits bijschrijven. Het doorgaans hitter friendly Coors Field was daar ook een mooi decor voor. Dit gebeurde nog niet in de eerste van drie duels. Profar kreeg slechts één AB om zich te tonen en die eindigde in de negende inning in een strikeout. Dinsdag vond Profar zijn naam terug in de starting line-up en prompt kwam hij door met een double. Zijn zevende tweehonkslag resulteerde in een run en een 4-0 voorsprong op dat moment. Het was nog slechts de tweede inning, dus de Rockies hadden nog tijd zat om terug te knokken. En dat deden ze. Jurickson Profar was 1-for-2 met een walk, maar ging met 8-4 de bietenbrug op.

Na tien wedstrijden zonder hit en een slaggemiddelde dat naar .216 dook, was het nu tijd voor een hele bescheiden hitting streak. In de derde wedstrijd kwam Profar door met een single in de derde inning. Hij mocht opnieuw de gehele wedstrijd spelen, maar zag de thuisploeg de bezem pakken. San Diego ging met 8-7 onderuit en namen met een sweep afscheid van Mile High City.

SEIZOENSSTATS: 243 AB, .272/.323/.453, .776 OPS, 28 R, 32 RBI, 9 2B, 11 HR, 115 OPS+

Het hield allemaal nog niet over voor Jonathan Schoop dit seizoen. De infielder had het moeilijk in de eerste maanden, maar timmert er sinds eind me vrolijk op los. Na vorige week stond Schoop op 10 homeruns en de helft daarvan sloeg hij in de maand juni. Het is echter bij lange na niet genoeg om de Tigers een rol van betekenis te laten spelen in de AL Central. Detroit moet de motivatie halen uit het feit dat ze Minnesota onder zich willen houden in de divisie. Afgelopen weekend konden ze de borst nat maken, want de White Sox kwamen langs voor een serie van drie wedstrijden.

De Tigers verkochten hun huid duur in de eerste wedstrijd. Ze keken tijdens de negende inning tegen een 4-2 achterstand aan, maar een 2-run homerun van Daz Cameron dwong extra innings af. Daarin ging het alsnog mis voor de werkgever van Jonathan Schoop, die 1-for-4 met een walk was in deze wedstrijd. Het duel van afgelopen zaterdag zullen ze in Detroit en omstreken rap willen vergeten.

Het werd een pijnlijke bedoening voor de Tigers. Voor Jonathan Schoop zowel letterlijk als figuurlijk. Schoop werd in de derde inning op zijn hand geraakt door White Sox-starter Dylan Cease. Hij kon wel verder en maakte daardoor van dichtbij mee hoe de Tigers met 15-2 op het rooster werden gelegd. Zondag werd met 4-1 verloren. Schoop had toch te veel last van zijn hand en bleef in de dug-out.

NIETS AAN DE HAND

Als hij in de serie tegen de Royals al last had van zijn hand, was dit in zijn prestaties in elk geval niet terug te zien. Schoop draaide zijn persoonlijke thermostaat een maand geleden naar standje red hot en de Tigers vaarden daar deze week opnieuw wel bij. Op 14 mei stond er een slaggemiddelde van .197 achter de naam van Jonathan Schoop. Na de drie wedstrijden tegen Kansas City stond dit op .272. De international was 6-for-14 en liet zich in elk duel gelden.

Het drieluik begon met een cadeautje van de Royals, want door hun error mocht Schoop zich begeven naar het eerste honk. Het zou leiden tot een run en in de negende kwam er voor Schoop nog een run bij. Hij was 1-for-5 met een double, 2 runs en een RBI. Daarbij wonnen de Tigers ook nog eens. Dinsdag waren er 2 RBIs voor onze landgenoot. Met het eerste honk bezet sloeg Schoop in de derde inning zijn elfde homerun van het seizoen. Hij leidde daarmee zijn team naar een 4-2 zege. Met 2-for-4 deed hij het aan slag goed, maar woensdag deed hij ’t nog beter. Drie keer kwam hij door met een single, maar productief was hij hier niet mee. Voor zijn slaggemiddelde was dit uiteraard wel goed. Voor de derde keer op rij won Detroit en weer was het nipt: 6-5.

SEIZOENSSTATS: 174 AB, .241/.320/.316, .636 OPS, 18 R, 14 RBI, 7 2B, 2 HR, 83 OPS+

Over de Minnesota Twins valt nog altijd niets positiefs te melden. De club was de laatste jaren vaak verwikkeld in een strijd om de koppositie. Nu is er opnieuw een felle strijd, maar dan om de rode lantaarn vooral niet in handen te hebben. Vorige week zorgde Andrelton Simmons met een 7-game hitting streak voor nog wat licht in de duisternis. Helaas moeten we verklappen dat de technisch vaardige kortestop die mooie reeks deze week zag eindigen.

Dat gebeurde al bij de eerste de beste wedstrijd van het weekend. De Houston Astros brachten een bezoek aan Target Field en Jose Urquidy hield Simmons en de Twins vrij eenvoudig in bedwang. Met 0-for-4 zag Simba zijn mooie serie eindigen. Meer geluk had hij in ’t tweede duel. Hij moest wel tot de zevende inning wachten op zijn eerste hit in deze serie.

Met z’n zevende double van ’t seizoen zette Simmons de Astros onder druk en een homerun van Jorge Polanco deed even later de rest. Minnesota versloeg de tegenstander met 5-2 en Simba was 1-for-3 met ook nog een HBP. De rubber game zullen ze in de Twin Cities snel willen vergeten. Houston blies Simmons en consorten met 14-3 van het veld. Onze landgenoot was 0-for-2 met een walk en werd na acht innings gewisseld.

WEER DIE ENKEL

In Seattle ging het niet veel beter voor Simmons. Hij had zijn batting average aardig opgevijzeld dankzij z’n hitting streak, maar de 0-for-4 in de eerste wedstrijd hielp niet mee. Daarbij verloren de Twins ook nog eens van deze middenmoter uit de AL West. Die 4-3 nederlaag was maar kinderspel bij het pak slaag dat Minnesota dinsdag te wachten stond. Zonder Simmons legden de Mariners de bezoekers op de pijnbank: 10-0.

Onze landgenoot verscheen wel weer op het veld voor de derde en laatste wedstrijd van deze serie. Helaas voor Simba duurde dit niet lang. Opnieuw speelde zijn enkel op en na twee AB’s (0-for-2) en vier innings vond Rocco Baldelli het welletjes. Vanaf de kant zag de kortestop zijn ploeg dit duel met 7-2 winnen. De kwetsuur lijkt op het eerste oog niet ernstig, maar de Twins wilden geen onnodig risico nemen.  

Cover photo: Ezra Shaw/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen