NHL play-offs: Anderson en Canadiens delen dreun uit aan Knights

Op het moment dat het sprookje van de Montreal Canadiens voorbij leek, trokken ze nog maar weer eens een nieuwe blik vastberadenheid open. Dominique Ducharme en zijn mannen verbazen dit postseason vriend, vijand en zichzelf met hun manier van spelen. Ze wisten in Game 2 zelfs het thuisvoordeel af te snoepen van de Vegas Golden Knights. Om die zege in de woestijn te verzilveren, is een overwinning in Game 3 geboden. Of dit is gelukt, lees je natuurlijk hieronder.

Meer dan elf jaar is het geleden dat Marc-Andre Fleury in Montreal een wedstrijd in de play-offs speelde. Op 10 mei 2010 verloor Flower met de Pittsburgh Penguins in Montreal en kreeg hij vier goals om zijn oren. Twee dagen later, in Pittsburgh, vlogen de pucks hem weer aan alle kanten op zijn oren en zat zijn wedstrijd er al na 25 minuten op. Fleury was toen nog maar een jonge goalie van 25 jaar. Nu keert de veteraan terug in zijn eigen Quebec, de provincie waar hij ruim 36 jaar geleden geboren is.

Cole Caufield is nu zo’n jonge speler. Nog een paar jaar jonger dan Fleury toen was zelfs. Ducharme deed aanvankelijk geen beroep op de rookie in de play-offs, maar met Caufield op het ijs zijn de Canadiens een heel stuk gevaarlijker. Om het gevaar van de Habs in de dammen, zullen de Golden Knights hem in de gaten houden. Caufield verzamelde tijdens de laatste vier wedstrijden telkens minimaal één punt. Of de Canadiens ook Chandler Stephenson in de gaten moeten houden, is een vraag die pas op het laatste moment beantwoord werd. De aanvaller haakte geblesseerd af voor Game 2 en was lang een twijfelgeval.

DE HEADLINES

Ondanks twee vaccinaties kreeg Dominique Ducharme vrijdag een positieve coronatest terug. De coach moest Game 3 aan zijn assistenten laten en de wedstrijd thuis volgen. Ducharme zag de PK van de Canadiens twee keer afrekenen met een powerplay van de Vegas Golden Knights. Fleury had in de eerste periode alle tijd om het Bell Centre goed te bekijken, want hij kreeg nauwelijks iets te doen. Collega Carey Price had het heel wat drukker, maar al te lastig was het allemaal niet. Dat kwam pas in de tweede periode.

Die periode was nog geen vier minuten oud toen Nicolas Roy de puck voor zijn stick kreeg en van dichtbij Price klopte. De Knights wisten die voorsprong nog geen minuut vast te houden. Slechts 38 seconden waren verstreken na de openingstreffer toen Cole Caufield het evenwicht terugbracht. Het was pas het vijfde SOG voor de Canadiens. Na 20 minuten hadden ze Fleury nog maar acht keer aan het werk gezet. Vegas daarentegen zocht veel sneller de weg naar Price, maar was pas bij de 31e doelpoging opnieuw succesvol. Alex Pietrangelo was al vroeg in de derde periode de gevierde man op een schot dat Price had kunnen hebben.

Aanvallend had Montreal nog weinig in de melk te brokkelen, maar dat moest veranderen om weer langszij te komen. Van harte ging het allemaal niet, maar ze kregen hulp uit onverwachte hoek. Marc-Andre Fleury verknoeide het voor de Knights en Josh Anderson pakte het cadeautje uit. Was deze goal van Anderson belangrijk, de volgende was nog veel belangrijker. In de noodzakelijke OT werd hij helemaal het mannetje. Hij kreeg de puck van Paul Byron en schoof deze in het doel. Het was pas zijn derde in het postseason. Vegas mocht dan de sterkere zijn, maar Montreal was de gelukkige van de twee.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Montreal leidt met 2-1

De Vegas Golden Knights zullen deze dreun even moeten verwerken. Zij waren het toch die de meeste SOG (45-27) hadden? Het was toch Vegas die de touwtjes in handen had? Misschien is dit allemaal waar, maar de Canadiens hebben een portie onverzettelijkheid in de ploeg om heel hard U tegen te zeggen. Carey Price heeft het prima naar zijn zin, ze hebben wat jonge gasten die zich nergens iets van aantrekken en als Josh Anderson nu ook nog gaat scoren, wordt het helemaal een gevaarlijk gezelschap. Peter DeBoer heeft twee dagen om zijn mannen mentaal voor te bereiden op Game 4. Deze wordt maandag (02.00 uur Nederlandse tijd) in Montreal gespeeld.

Cover photo: Minas Panagiotakis/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen