Minors Report NL: Offseason editie

SHERTEN APOSTEL

Waar Kieboom in de loop van het jaar gedegradeerd werd, steeg Sherten Apostel juist een treetje in de minors. Het hogere niveau was even wennen voor de 20-jarige Curacaoënaar, maar net als aan het begin van het seizoen wist hij zich aan te passen. Het feit dat een speler in zijn eerste volledige seizoen profhonkbal er tweemaal in slaagt binnen korte tijd te acclimatiseren na een promotie, heeft de aandacht van de verschillende scouts getrokken.

 
De prestaties van Apostel waren dusdanig indrukwekkend, dat hij inmiddels nadrukkelijk op de deur van het 40 man roster begint te kloppen. Voorafgaand aan het seizoen plaatste Fangraphs de infielder op de 13e plek in hun ranglijst van Rangers’ prospects. Sindsdien lijkt hij een vaste waarde in de Top 10. De MLB schat hem in als #10, terwijl Jamey Newberg van The Athletic hem zelfs al op de 8e positie zet.
De geruchten gaan dat de Rangers zich graag zouden versterken met één van de beschikbare derdehonkmannen. Mocht Texaan Rendon buiten bereik blijken, zou ook Josh Donaldson een optie zijn. Omdat Apostel op zijn positie binnen de organisatie ook nog talent Josh Jung voor zich moet dulden, zouden de Rangers hem weleens in kunnen gaan zetten voor een trade. Zo niet, dan lijkt een promotie in de minors voor de hand te liggen, om ruimte te maken voor de eerdergenoemde Jung.

DARRYL COLLINS

Net als Apostel zag Darryl Collins zijn ster flink rijzen dit seizoen. Toen we de vorige keer zijn prestaties bekeken, sloeg hij bijna .400. Aan het eind van het jaar leek de tank een beetje leeg te zijn, maar de buitenvelder, die genoemd werd naar Mets’ icoon Darryl Strawberry, zette tijdens het Wereldkampioenschap voor spelers onder 18 een uitroepteken achter zijn seizoen.


Waar de Nederlander in de minors tot geen enkele homerun kwam, sloeg hij er twee tijdens de mondiale eindronde. Daarmee kroonde hij zich tot homerun king en bemachtigde hij een plekje in het All World Team. Hij en zijn leeftijdsgenoten eindigde op een respectabele 7e plek. Collins’ opkomst is overigens ook in Amerika niet onopgemerkt gebleven. Niet veel 17-jarige Europese spelers zagen een heel artikel aan zich gewijd worden op The Athletic.

EDMOND AMERICAAN

Iemand die ook een sterk seizoen speelde, is Edmond Americaan. De 22-jarige buitenvelder uit Curacão werd zowel binnen zijn competitie, de Northwest League (Short A), als binnen zijn organisatie, de Chicago Cubs, uitgeroepen tot All Star. Hij had die uitverkiezing te danken aan sterke offensieve prestaties (17 doubles, 5 triples, 4 homeruns en 16 gestolen honken) en indrukwekkend defensief werk. Americaan slaagde er zelfs eenmaal in om de thuisplaat te stelen.

CEDDANNE RAFAELA

Een volgende nieuwe naam in ons lijstje is die van Ceddanne Rafaela. De kleine Curacaoënaar kan op bijna alle posities in het veld uit de voeten en liet zien dat hij ondanks zijn statuur over de nodige power beschikt. Gedurende het seizoen mocht de destijds nog maar 18-jarige speler zelfs al doorschuiven naar de Lowell Spinners in de New York Penn League (Short A), waar hij volgend jaar het seizoen waarschijnlijk zal starten. SoxProspects.com, de experts op het gebied van Bostons farm system, plaatsen hem net binnen de top 20 van de clubs grootste talenten.

SHERVYEN NEWTON

Er is echter ook minder nieuws te melden. De opleving van Shervyen Newton hield niet aan en hij zal een sterk 2020 moeten hebben, wil hij zijn plekje bij de beste prospects van de Mets willen behouden, waar hij nog altijd op een respectabele 8e plaats staat genoteerd. Ook voor dit seizoen was al duidelijk dat de korte stop een ruwe diamant is, dus een ontwikkeling met vallen en opstaan komt niet volledig onverwacht. Hopelijk leeft het talent volgend seizoen weer helemaal op.

DONNY BREEK

Iemand die daarentegen nog niet in de lijstjes opduikt, maar wiens ijzersterke prestaties absoluut genoemd dienen te worden, is Donny Breek. De pas 19-jarige werper mocht in september de finale van het EK starten, terwijl hij tijdens datzelfde toernooi zijn debuut had gemaakt. Breek betaalde het vertrouwen terug met een uitstekend optreden. Het bleek genoeg voor de Europese titel.


In de minors laat de jonge Amsterdammer al twee seizoenen zien over het nodige talent te beschikken. In zijn tweede seizoen in de Gulf Coast League (Rookie) stond hij iets meer dan 36 innings op de heuvel en kreeg daarin slechts 3 verdiende punten tegen, goed voor een 0.74 ERA.

FREE AGENTS

Voor een aantal koninkrijksspelers liep het contract deze winter af. Calten Daal (Reds), Chadwick Tromp (Reds), Chris Pieters (Cubs), Sicnarf Loopstok (Indians), Ray-Patrick Didder (Braves), Juremi Profar (Rangers) en Ademar Rifaela (Orioles) zullen op zoek moeten naar een nieuwe organisatie of hun heil moeten vinden in een andere competitie.
Rifaela heeft met een sterk Europees kampioenschap op het nippertje een visitekaartje afgegeven. Misschien dat er een club op basis van die prestaties nog wel een gokje wil wagen met de power hitter. Ook Didder, Daal en Profar leken ooit op weg naar het hoogste niveau en zouden mogelijk nog wel een nieuw onderkomen in de minors kunnen vinden. Of dat de andere twee lukt, is maar zeer de vraag.

Coverfoto: Fort Worth Star-Telegram

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

2 REACTIES

  1. Sander, leuk om van jouw hand ook eens over de ‘onbekende’ landgenoten te lezen! Ik waardeer je observaties zeer, ook in de podcast!

    • Bedankt voor het mooie compliment, Peter! Fijn om te lezen dat mijn bijdrage gewaardeerd wordt.
      Nu maar hopen dat deze jongens niet lang ‘onbekend’ blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen