Minors Report NL: Nederlandse prospects op weg naar MLB

Nog nooit waren er zoveel koninkrijksspelers actief in de Majors. Ozzie Albies was een paar jaar geleden de laatste speler met de Nederlandse nationaliteit die vanuit de Minor League definitief wist door te breken. In onze rubriek Dutch Watch richten we onze blik op het wel en wee van onze landgenoten in de Majors. In Minor Report besteden we aandacht aan opkomende prospects.

Carter Kieboom en zijn broer Spencer, die beide een Nederlandse én een Amerikaanse nationaliteit hebben, komen uit in de organisatie van de Washington Nationals. (Twitter van Lynnette Kieboom)

PROSPECT TOP 100

Op haar website houdt de MLB een lijst van de grootste prospects bij. In de Top 100 is Carter Kieboom het enige talent met Nederlandse roots. Hoewel de kortestop het levenslicht zag in South Carolina beschikt hij ook over de Nederlandse nationaliteit. Alswinn Kieboom, de vader van Carter en zijn broer Spencer, was een talentvolle speler die op 17-jarige leeftijd het Brabantse Oosterhout verliet om zijn geluk in de VS te beproeven. Een profcarrière zat er niet in voor papa Kieboom, maar dat geldt niet voor twee van zijn zoons.
Catcher Spencer Kieboom zag zijn kansen op een plekje op de 40-man-roster deze winter afnemen, toen de Nationals veel geld neerlegden voor Yan Gomes en Kurt Suzuki. Zijn jongere broer werd al wel vroeg in het seizoen opgeroepen. Carter wist echter een goede start niet door te trekken en na 11 wedstrijden kwam er alweer een einde aan zijn avontuur in de majors. In AAA heeft de jongste telg zijn oude vorm teruggevonden. Zijn sterke spel leverde hem een uitnodiging voor de Futures Game op, waarin de beste prospects het tegen elkaar opnemen. Goede kans dat hij dit jaar nog een herkansing op het hoogste niveau zal krijgen.

SHERTEN APOSTEL

Dit jaar is de National dus de enige Nederlander in de Top 100. Mocht Kieboom eligible blijven, dan zou dat aantal volgens Fangraphs volgend jaar zomaar kunnen verdrievoudigen. Die site voorspelde namelijk in februari al dat de namen van Shervyen Newton en Sherten Apostel volgend jaar in de lijst zouden kunnen prijken.
Gebaseerd op de prestaties sinds Fangraphs’ voorspelling is de kans aanzienlijk dat zij wat betreft Apostel gelijk zouden kunnen krijgen. Het talent dat door de Pittsburgh Pirates als Player To Be Named Later naar de Texas Rangers werd gestuurd in ruil voor pitcher Keone Kela geldt in Texas als een van de veelbelovendste prospects.

PROMOTIE

De Curaçaoënaar is met zijn 1,95 en pakweg 97 kilo een beer van een kerel en het is maar de vraag of hij op het hoogste niveau op het derde honk kan blijven. Het meest waardevol is hij echter in het slagperk. Na een minder eerste jaar in 2017, begon het in zijn tweede seizoen te lopen. Hij wist bijzonder veel vrije lopen af te dwingen (een walk rate van 21,6%), zag zijn percentage in swinging strikes dalen van 36,5 naar 12% en toonde een exponentiële groei in power. Hij heeft een lange swing waarmee hij een hoge exit velocity weet te genereren.

 
Geen wonder dus dat zijn naam steeds vaker opdook in lijstjes van prospects om in de gaten te houden. Die hoge verwachtingen heeft hij dit seizoen in de minors vooralsnog waar kunnen maken. Na een mindere start heeft hij zich ontwikkeld tot een van de betere slagmannen in de South Atlantic League, waar hij uitkomt voor de Hickory Crowdads. Zijn goede prestaties leverden hem afgelopen week zelfs een promotie naar de Carolina League op.

SHERVYEN NEWTON

Newton kwam ter wereld in Tilburg, maar vertrok al op jonge leeftijd naar Curaçao om zich daar te ontwikkelen als honkballer. Zijn talent werd ontdekt door de New York Mets en in 2015 legden zij hem vast voor slechts $50.000,-. Zijn eerste jaar in de Dominican League was verre van een succes, wat de Mets ertoe bracht om de kortestop in zijn tweede seizoen voor een herkansing terug te sturen. Die kans greep het talent met beide handen aan.

In 2015 tekende Shervyen Newton voor de New York Mets. (Facebook)

Zijn goede spel werd ook door de organisatie opgemerkt en in plaats van hem naar de Gulf Coast League te sturen, mocht hij het meteen een stapje hoger in de Appalachian League proberen. Newton betaalde dat vertrouwen terug met opnieuw een sterk seizoen. Zijn naam duikt nu op in de lijstjes van de belangrijkste prospects en hij wordt aan het begin van dit seizoen gezien als een van de vijf grootste talenten van de Mets.

COLUMBIA FIREFLIES

De verwachtingen waren dit jaar dus hoog. Net als Apostel kende Newton dit seizoen echter een trage start. Men begon zelfs aan zijn potentie te twijfelen, maar de laatste maanden is er een knop omgegaan. Hij heeft zijn swing verkort en dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Zijn OPS ligt in de maand juli zelfs boven de 1.000 en in de afgelopen week verdubbelde hij zijn homerunaantal door er drie uit te slaan.


Het zal er dus vanaf hangen of de scouts oog hebben voor zijn hervonden vorm of Newton opgenomen zal worden in de Top 100, maar het biedt in ieder geval hoop voor de spelers toekomst. Vooralsnog heeft Newton een lange weg te gaan, maar zijn ontwikkeling is veelbelovend. Dat de Mets Jarred Kelenic hebben weggedaan heeft alvast de weg vrij gemaakt voor andere infield prospects.

DARRYL COLLINS

Voor Darryl Collins komt de Top 100 komend jaar waarschijnlijk nog te vroeg. De 17-jarige buitenvelder maakte pas in juni zijn Amerikaanse debuut, maar in die korte tijd liet hij een ijzersterke indruk achter.  De oud-Neptunus-speler lijkt geen aanpassingsproblemen te kennen. Na zijn eerste maand werd hij door de Kansas City Royals al tot Minor League Player of the Month uitgeroepen.

Uit zijn cijfers blijkt wel waarom. Tot nu toe kwam Collins tot een slash line van .397/.472/.538. Dat levert hem dus een OPS van 1.010 op. In zijn eerste 20 wedstrijden sloeg hij nog geen homerun, maar wel 31 honkslagen, waarvan 3 doubles en 4 triples. Pas in één wedstrijd werd het talent hitless gehouden.
Onlangs sloot Bobby Witt Jr. zich aan bij het team van Collins. De speler die met de tweede pick van de 2019 Draft door de Royals werd opgepikt, kan vooralsnog niet tippen aan de prestaties van de Nederlander. De Amerikaan zal waarschijnlijk wel een plaatsje vinden op de Top 100, dus ook voor zijn teamgenoot is er hoop. Al ben je zelfs dan nog niet verzekerd van een gouden toekomst.

Coverfoto: Phrake Photography

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen