Dutch Watch: Sir Didi neemt Yankees aan de hand

Het was vooral de week van Didi Gregorius. Waar Xander Bogaerts en Ozzie Albies even in een dipje lijken te zitten, daar lijkt Sir Didi bezig aan een inhaalrace wat betreft aantal RBIs. Jurickson Profar dacht even zijn goede lijn van vorige week door te trekken, maar de infielder kan lang niet altijd rekenen op een plek in de starting line-up.

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves was het een rustig weekje. Onbelangrijk was dat weekje echter zeker niet. Vorig weekend speelden de Braves vier potjes tegen de Washington Nationals, de naaste belager in de NL East. Atlanta wist de schade te beperken en Albies kon weer wat hits aan z’n totaal toevoegen. Voordat ze mochten denken aan de road trip, die hen langs Philly en Washington voert, stonden er eerst nog twee thuiswedstrijden tegen de Kansas City Royals op het menu.
Voor Washington was de serie vorige week nog belangrijker dan voor de Braves. Vier nederlagen voor de Nats en de Braves waren gevlogen in de divisie. Vier overwinningen en de wereld zag er voor Dave Martinez en de zijnen weer heel anders uit. Ondanks z’n vierde triple van het seizoen zal Albies de eerste ontmoeting snel willen vergeten. In de zesde inning kwam hij vorige week donderdag door en stelde Josh Donaldson in staat te scoren. Meer dan een heel klein doekje voor het bloeden was het niet, want de Nationals haalden uit: 13-4. De Braves namen een dag later revanche. Albies was, na z’n 23e double, verantwoordelijk voor de eerste run in de met 4-3 gewonnen wedstrijd. Daarna was het weer de beurt aan de Nationals. Ozzie Albies scoorde, na vier wijd, een run in de zesde maar kon een 5-3 nederlaag niet voorkomen.

DIPJE

Onze landgenoot was 2-for-3 in de laatste wedstrijd, maar bracht dit keer geen runs of RBIs op het bord. Zijn teamgenoten maakten dat echter ruimschoots goed. In de late innings namen de Braves afstand op weg naar een 7-1 win, waardoor de 6.5 wedstrijden voorsprong nog altijd in stand was. Dat dit voorlopig de laatste zege van de Atlanta Braves was, had niemand op dat moment verwacht. Ze troffen een Kansas City in vorm en verloren beide wedstrijden. De Royals waren sterk uit de All-Star break gekomen en trokken de lijn door in Georgia. Albies opende het bal dinsdag nog met een double, een single en een run, maar een 5-4 nederlaag kon niet worden voorkomen. In het tweede duel was de infielder 0-for-4. Ook zijn ploeggenoten konden aanvallend geen vuist maken met een 2-0 nederlaag tot gevolg.

Een team dat jaagt op een wildcard moet eigenlijk afrekenen met een zwakke ploeg als de Baltimore Orioles. Dat het zo simpel niet is, bewezen Xander Bogaerts en de Boston Red Sox afgelopen weekend. Zelfs onze landgenoot was wat afgekoeld en kwam in die serie van drie tot slechts één RBI. Dat staat in schril contrast tot de negen runs die hij in de eerste vijf duels na de ASG binnensloeg. Na het vertrek uit Baltimore zette het gezelschap voet aan de grond in Florida, waar een belangrijke serie tegen de Tampa Bay Rays wachtte. In de AL East zit Boston deze club namelijk op de hielen en beiden maken een reële kans op een wildcard.
Zowel Bogaerts als de Red Sox begonnen vorig weekend waardeloos aan hun serie tegen één van de zwakste broeders in de majors. Boston verloor 11-2. Onze landgenoot verscheen vier keer in het slagperk, maar keerde even zo vaak onverrichter zake terug naar de dug-out. Daarmee kwam er plotseling ook een einde aan zijn imposante hitting streak, die begon op 4 juli en 10 wedstrijden duurde. Bogaerts kwam in die reeks tot 19 hits in 42 at-bats. Met 2-for-4, een run en een RBI kwam Bogey zaterdag beter voor de dag en dat kon ook zeker van de Red Sox worden gezegd. Met 17-6 werd Baltimore op de pijnbank gelegd. Het binnengeslagen punt kwam voor Bogaerts in de vijfde inning. De run werd gescoord door Rafael Devers en betekende een 16-5 voorsprong. Zondag vielen de knuppels, dus ook die van Bogaerts (0-for-4), stil. Het resultaat was een 5-0 nederlaag.

HERSTEL

In de jacht op een wildcard waren goede resultaten tegen de Rays nodig en het begin was maandag dan ook goed. In de derde inning scoorde Xander Bogaerts één van de zeven runs namens de Red Sox. Zelf sloeg hij in de vijfde met een RBI-double de 8-0 over de thuisplaat. Met 2-for-4, twee doubles, een run en een RBI was X-Man weer belangrijk voor Boston, dat met 9-4 won. Spannender was het in de tweede ontmoeting. De Oranje-international was 1-for-4 met een run in de achtste, maar die vijfde run was wel heel belangrijk. De Red Sox boekten namelijk een 5-4 zege en konden deze tegenstander woensdag sweepen. Dat lieten de Rays echter niet gebeuren. Tampa Bay won thuis met 3-2 en het slaghout van Xander Bogaerts zweeg voor de tweede keer in vier wedstrijden.

De fans in Yankee Stadium gingen er vorige week maar eens goed voor zitten. Een ontmoeting tussen hun favorieten en de Colorado Rockies dat moest wel veel runs opleveren. De teams stelden hen niet teleur, maar helaas viel Didi Gregorius een heel klein beetje uit de toon. Dat maakte hij overigens op fenomenale wijze goed in de volgende serie tegen de Minnesota Twins. In een gevecht der zwaargewichten gaf onze landgenoot de tegenstander een paar rake klappen.
Vorige week vrijdag kreeg Didi Gregorius een dagje vrijaf. Zijn Yankees konden het ook prima af zonder de Amsterdammer, want de Rockies werden betrekkelijk eenvoudig met 8-2 opzij gezet. In de tweede wedstrijd deed Aaron Boone wel een beroep op z’n vaste kortestop. Gregorius was 2-for-5 met een RBI en twee runs. Die RBI, zijn 16e van het jaar, kwam in de vierde inning en betekende een 7-0 voorsprong. Gleyber Torres sloeg z’n ploeggenoot in diezelfde inning nog binnen voor een de negende run op weg naar een 11-5 win. Een sweep bleef de Rockies bespaard in New York. De laatste wedstrijd van dit seizoen tussen deze teams werd met 8-4 een prooi voor de bezoekers.

YES IN-DIDI!!!

Over de eerste wedstrijd tegen de Twins kunnen we kort zijn. Gregorius kwam even als pinch runner binnen de lijnen en kwam niet aan slag in de met 8-6 verloren ontmoeting. Dan die, voor Sir Didi, onvergetelijke pot van afgelopen dinsdag. Met een RBI-double zette Gregorius de Yankees in de eerste inning op voorsprong, maar daarna dreigde deze wedstrijd uit te lopen op een klein drama voor de Bronx Bombers. Na vier innings keken ze tegen een 8-2 achterstand aan, maar toen nam Gregorius weer het woord. Een 3-run homerun van de Nederlander bracht de Yankees terug in de wedstrijd en zijn RBI-double in de achtste zette New York zelfs op voorsprong. Pas in de extra innings kregen de Yankees, mede ook dankzij een prachtige catch van Aaron Hicks, de tegenstander op de knieën: 14-12. Maar met 5-for-5 en 7 RBIs was Didi Gregorius toch de man van de wedstrijd.


Zijn slaggemiddelde maakte een behoorlijke sprong na deze avond en ging van .252 naar .281. Daarnaast verdubbelde hij bijna zijn aantal RBIs in deze maand. De zeven binnengeslagen punten betekenden echter geen nieuw persoonlijk record. Vorig jaar sloeg hij, op 3 april tegen de Rays, al eens acht runs binnen. Woensdag moest Gregorius het doen met “slechts” 3 RBIs. In de tweede inning kon Edwin Encarnacion scoren op een RBI-double van de Nederlander. Twee innings later kwam hij door met z’n eerste triple van het seizoen en dat stelde Aaron Judge en Aaron Hicks in staat te scoren. De Yankees wonnen opnieuw. Dit keer met 10-7. Achter de naam van Gregorius staan inmiddels 6 homeruns en 26 RBIs. Na de ASG staat de teller al op 17 binnengeslagen punten.

Kenley Jansen had een nare smaak overgehouden aan het bezoek aan Philadelphia. In één inning liep hij tegen z’n vierde blown save, zijn derde loss én een enkelblessure aan. Hoewel dat laatste hem niet lang parten speelde, moest hij tot vrijdag 19 juli wachten op zijn volgende kans. In de eerste thuiswedstrijd na een lange road trip hadden de Dodgers het lastig tegen de Miami Marlins, maar hun closer stond in elk geval weer z’n mannetje. Daarna wachtte hen, in een rustige week, een korte serie tegen de LA Angels. In de NL West is de voorsprong nog steeds gigantisch, maar komt de naaste belager inmiddels uit San Francisco en niet meer uit Denver, San Diego of Phoenix.

GOOD OLD KENLEY

In de NL East komen de Marlins er niet aan te pas, maar na een gewonnen serie tegen de San Diego Padres maakten ze het vorige week vrijdag de Dodgers toch ook knap lastig. De Dodgers hadden een fout van de Marlins nodig om op een 2-1 voorsprong te komen. In een wedstrijd waarin de hits duur waren, gezamenlijk kwamen de teams tot 10 hits, mocht Jansen in de negende inning aan de slag. Voor de strikeout van Harold Ramirez had de closer zeven pitches nodig en Jorge Alfaro boog na vijf pitches zijn hoofd. Jansen had voor Neil Walker slechts drie strikes nodig en daarmee was zijn 24e save én de 2-1 overwinning een feit. De overige duels werden door de Dodgers relatief eenvoudig gewonnen. Na een 10-6 op zaterdag volgde zondag een 9-0 overwinning. In beide gevallen was de hulp van Jansen niet nodig.


Dat was ook niet het geval in de korte serie tegen de stadgenoot. Dit keer was het echter niet uit luxe. Vanuit het oogpunt van de Dodgers verliep het tweeluik niet volgens plan, want de oppermachtige koploper in de NL West ging twee keer verrassend onderuit tegen de Angels. Jansen maakte woensdag nog wel even zijn opwachting, hield de Angels van scoren, maar begon al met een 3-2 achterstand aan de negende inning. Hij bleef dus op 24 saves staan en daarmee bezet hij de vierde plaats in de MLB. Zijn ERA van 3.54 ligt wat hoger dan dat van zijn collega’s. Aroidis Chapman van de Yankees tikt de 2.50 aan en Brad Hand van Cleveland komt tot 2.55. Aan de 1.05 van Kirby Yates kan voorlopig niemand tippen.

Vorige week konden we de loftrompet steken over Jurickson Profar. Hij was weliswaar “gedegradeerd” tot een utility player, maar in drie wedstrijden harkte hij vijf RBIs en drie homeruns bij elkaar. Tegen de Minnesota Twins leek hij afgelopen weekend die lijn door te trekken. Twee keer mocht hij starten, maar z’n manager bleek niet over al te veel geduld te beschikken. Met zijn Oakland Athletics heeft Profar een lastige road trip achter de rug. Na een bezoek aan Minny vloog het gezelschap door naar Houston voor drie duels met de Astros.

WEER EEN HOMER!

Na z’n twee dingers tegen de Mariners had Jurickson Profar natuurlijk ook wel een beetje recht op een plek in de starting line up en die kreeg hij op 18 juli dan ook tegen de Twins. Hij was die dag 1-for-4, maar die klap was wel van groot belang. Met Raul Laureano op de honken sloeg Profar z’n 14e homerun van het seizoen en zette zijn A’s op een 3-1 voorsprong. In de zevende en achtste inning bewezen de Twins dit kunstje ook te beheersen en gingen er met een 6-3 zege vandoor. Ook in de tweede ontmoeting mocht Profar starten. Met 0-for-5 had hij aanvallend niet echt een aandeel in de 5-3 zege en in de negende werd hij dan ook gewisseld. In de derde wedstrijd moest Profar het doen met een invalbeurt. Zaterdag was hij 0-for-1, maar wonnen de A’s na een sterke negende inning met 5-4.


Profar mocht ook starten in de vierde en laatste wedstrijd tegen de Twins. Een walk in de vijfde leidde tot een run dankzij een homerun van catcher Josh Phegley. Dit keer waren het echter de Twins die toesloegen in de negende en de A’s met 7-6 versloegen. Met onze landgenoot op het tweede honk gingen de Athletics dinsdag hard onderuit in Houston: 1-11. Profar was 0-for-3, maar zette dit woensdag enigszins recht in zijn enige at-bat. Als pinch hitter kwam hij voor Franklin Barreto, maar tot een run leidde die hit niet. Voor de uitslag maakte het geen verschil. De A’s wonnen nipt: 4-3. De Astros legden woensdag beslag op de laatste wedstrijd. Meer dan een walk in de vijfde inning zat er voor Profar niet in, maar er was wel weer een plek in de starting line-up voor hem weggelegd. In de batting order stond hij als negende genoteerd.

De buikspierblessure die Jonathan Schoop vorige week opliep tegen de New York Mets was niet al te ernstig. Toch hield de onwillige spier de tweedehonkman nog een paar dagen aan de kant. Pas afgelopen zaterdag maakte hij z’n rentree in de serie tegen de Oakland Athletics. Ondertussen zit bij z’n werkgever de klad er een beetje in, De Twins bewogen zich zeer overtuigend door de eerste maanden, maar nu ook in de VS de zon wat vaker schijnt gaat het allemaal niet meer zo vanzelf.

RENTREE

De eerste twee wedstrijden tegen Oakland liet Schoop aan zich voorbij gaan, maar Rocco Baldelli zette de naam van Schoop voor het derde duel weer als achtste in de batting order. De Twins-manager kreeg geen spijt van zijn keuze. Defensief was de Oranje-international, zoals vrijwel altijd, foutloos en in de zevende inning zette hij met een sac fly de Twins ook nog eens op een 4-3 voorsprong. In de negende sloegen de A’s echter keihard terug. Oakland scoorde twee runs en wisten de rentree van Schoop daarmee aardig te verpesten. In deze serie bleef het bij dit ene optreden. Minnesota won de eerste wedstrijd in deze serie van vier en ook de laatste werd in winst omgezet: 7-6. Die zeges waren ook hard nodig, want in de AL Central naderen de Indians met de spreekwoordelijke rasse schreden. De voorsprong bedraagt nog slechts drie gewonnen wedstrijden.


Thuis tegen de New York Yankees leken de Twins dinsdag na vier innings op weg naar hun 62e win van dit seizoen. Een comfortabele 8-2 lead bleek echter niet comfortabel genoeg voor Minnesota. Schoop bekeek dit duel grotendeels vanuit de dug-out, nadat hij 0-for-4 was in de eerste wedstrijd (8-6 winst). Heel even mocht hij nog opdraven in de wedstrijd waarin Gregorius de show stal en de Twins met 14-12 onderuit gingen. In de tweede ontmoeting was er wel een plek in de starting line-up weggelegd voor Schoop en met 2-for-4 zal hij ook niet ontevreden zijn over zijn eigen prestaties. De twee singles hielpen de Twins echter niet aan een overwinning. Met 10-7 kon New York opnieuw een overwinning aan het totaal toevoegen.

Met 9-for-27 kwam Andrelton Simmons heel behoorlijk uit de All-Star break, maar vorige week tegen de Seattle Mariners had de knuppel van de kortestop het toch lastig. De Angels daarentegen trokken de goede lijn door en mogen heel voorzichtig nog hopen op een wildcard. Na de serie tegen de Mariners werd het voor Simba en consorten wat lastiger. Die andere club uit LA, de Dodgers, stond hen op te wachten voor een korte serie van twee.
Simmons en de Halos zullen de wedstrijd van 19 juli snel willen vergeten. Onze landgenoot werd na zeven innings gewisseld en was 0-for-2 in twee slagbeurten. Daarmee was Simba bepaald geen uitzondering, want Mariners-starter Mike Leake was hard op weg naar een perfect game. Pas in de negende inning stak tweedehonkman Luis Rengifo daar een stokje voor. Seattle won met 10-0, maar werd in de tweede ontmoeting weer op hun plek gezet. Simmons kwam door met een single in de vierde en zorgde dankzij een tik van Kevan Smith voor een run. De Angels revancheerde zich met een 6-2 zege en wonnen zondag ook de rubber game. Los Angeles versloeg de opponent met 9-3, maar hun Nederlandse kortestop droeg aanvallend niets bij. Simba was 0-for-4.

SURPRISE

In tegenstelling tot zijn team is Andrelton Simmons niet red hot uit de break gekomen. De hits zijn er wel, maar z’n voorlopig laatste RBI sloeg hij op 15 juli tegen de Astros. In dat duel sloeg hij ook z’n laatste homerun. Deze week was Simba tegen de sterke Dodgers 2-for-9 in twee wedstrijden. In de serie tegen de Mariners kwam er nog een error achter z’n naam te staan, maar dit gebeurde hem tegen de stadgenoot niet opnieuw. Helaas voor Simmons hield het aanvallend niet over, maar dat werd door z’n teamgenoten ruimschoots gecompenseerd. De Angels trokken verrassend genoeg twee keer aan het langste eind en versloegen de Dodgers met 5-4 en 3-2. Na deze twee overwinning bedroeg de achterstand op de tweede wildcard nog vier gewonnen wedstrijden voor Simmons en de zijnen.

Cover Photo: Adam Hunger/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen