Mets trappen trade deadline af, halen Stroman


De New York Mets hebben als eerste club dit jaar een trade deadline-move gemaakt en een ‘grote naam’ binnengehaald. Na weken van geruchten rondom zijn persoon komt de op Long Island geboren Marcus Stroman ’thuis’. De 28-jarige rechtshandige werper, die furore maakte bij de Toronto Blue Jays, kost de Mets twee prospects uit hun top 10. Stroman staat nog tot eind 2020 onder contract en neemt zijn 2.96 ERA van dit jaar en 47-45 career record mee naar de National League.

VERRASSEND

Dat de Mets de uiteindelijke winnaars zijn geworden in de Stroman-sweepstakes, is op z’n zachtst gezegd opvallend te noemen. Met alle geruchten rondom de New Yorkers, die zes games achterstaan in de Wildcard en ace Noah ‘Thor’ Syndergaard en stercloser Edwin Diaz prominent op het tradeblok hebben liggen, waren de Metropolitans verre van de getipte eindbestemming voor de 2019 All-Star. Sterker nog: de Mets hebben — wanneer Thor’s rotationleden Zack Wheeler, Jacob deGrom, Jason Vargas en Steven Matz allemaal fit zijn — ogenschijnlijk niet eens plek voor Stroman. Daarnaast is de 2017 World Baseball Classic MVP een extreme grondbalpitcher (56,3% grondbalratio) en beschikken de Mets over één van de slechtste defensieve infields in de Majors (resp. 18e, 23e, 23e en 29e in de Majors, per binnenveldpositie).
De trade lijkt dan ook te hinten op meer deals vanuit New York, bijvoorbeeld eentje waarbij Wheeler of Syndergaard betrokken zijn. Het is zelfs niet uit te sluiten dat New York Stroman doorverkoopt. De Mets hebben in elk geval de prijs voor hun beschikbare pitchers met deze move weer hoger gemaakt, middels het van de markt nemen van één van de grotere andere namen.

PROSPECTS NAAR TORONTO

De Blue Jays hadden een duidelijke prijs gezet op het hoofd van Stroman. Zo vroegen de Canadezen de Yankees om top pitching prospect Deivi Garcia voor Stroman (de Yankees hadden geen interesse), dus kwamen ze uit bij de rivalen uit Queens. LHP Anthony Kay (Mets #4 prospect) en RHP Simeon Woods-Richardson (Mets #6 prospect) vertrekken nu naar Toronto, de club waar vijf van de top 10 prospects rechtshandige werpers zijn. Geen van beide werpers staan in MLB’s Top 100 Prospects.
Kay zit het dichtst tegen de Majors aan. De lefty gooit dit seizoen in Triple-A, maar heeft weinig succes (6.61 ERA in 7 starts).  Woods-Richardson is pas 18 jaar, maar laat in Single-A zien over een erg goede arm te beschikken. Met 97 strikeouts in 78.1 innings (slechts 17 walks) zit er aardig wat toekomstmuziek in de jonge vlammenwerper.
Toronto lijkt overigens ook nog niet klaar met het traden van spelers. Relievers Daniel Hudson en Ken Giles worden ook druk gescout door andere teams. Er lijken dus nog meer veranderingen op komst in de Canadese metropool.

RUIMTE VOOR BICHETTE

De Stroman-deal was namelijk al de tweede trade van de dag voor Toronto, dat eerder op zondag al Eric Sogard naar de Tampa Bay Rays stuurde in ruil voor twee PTBNL (Players To Be Named Later). Het signaal in de 416 is duidelijk: de toekomst is aangebroken. Als reactie op de Sogard-deal werd de volgende topprospect opgeroepen naar de Majors. In de voetsporen van Vlad Guerrero Jr. en Cavan Biggio maakt Bo Bichette het trio ‘zoons van ex-Major League-sterren’ in de Jays-lineup compleet.
Bichette liet zich vorige week al wat geïrriteerd uit over het feit dat hij de enige van de drie was die nog tot speeltijd in Triple-A gedwongen werd, maar nu maakt ook deze infielder dus zijn opwachting in de Majors. Bichette sloeg dit jaar .275/.333/.473 met een .806 OPS in Triple-A, met 8 homeruns, 15 steals, 48 strikeouts en 19 walks in 222 slagbeurten.
De trade deadline is woensdagavond, 31 juli, om 22:00 uur (Nederlandse tijd).

Coverfoto: Nathan Denette / THE CANADIAN PRESS

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen