Bauer Out: Tribe trades Trevor in three-team-deal


Het gerucht ging al enige tijd: de Padres zouden verregaande interesse hebben in Trevor Bauer. De Indians zouden echter twijfelen of ze ‘Bauer Outage’ daadwerkelijk moesten verhandelen, want de club maakt nog steeds serieuze kans op een plek in het postseason. Afgelopen nacht werd aan alle onduidelijkheid een einde gemaakt door beide clubs, maar niet op de manier zoals van tevoren gedacht.
San Diego was inderdaad betrokken bij een Trevor Bauer-deal, maar niet voor de pitcher zelf. Uit het niets was daar namelijk een derde team dat met één van de betere werpers uit de American League aan de haal ging: de Cincinnati Reds. Een three-team-trade was het resultaat, waarbij eigenlijk alledrie de teams op hun eigen manier goede zaken doen.

FIRST THINGS FIRST

Voordat we per team deze trade belichten, is het misschien handig om even op een rijtje te hebben wie precies waar heengaat. De Indians halen de meeste spelers binnen voor Bauer, vijf stuks om precies te zijn (twee van Cincinnati en drie van San Diego). De twee andere ploegen krijgen daar ieder één speler voor terug. De Padres krijgen top 30 MLB Prospect Taylor Trammell en de Reds dus Trevor Bauer.
In schematische vorm ziet de deal er dan als volgt uit.


CLEVELAND INDIANS


Van alle kanten begint het nu duidelijk te worden: de Indians waren Trevor Bauer zat. Nadat de werper afgelopen zondag zijn frustratie uitte door een bal vanaf de pitchersheuvel over de muur in het centerfield te smijten (een actie waar hij overigens voor beboet werd door MLB), stuurde Cleveland het bericht rond dat geïnteresseerde teams uiterlijk dinsdagmiddag hun beste bod moesten doen. Dat bod kwam uiteindelijk uit de combinatie San Diego/Cincinnati.

 
Bauer laat op het eerste oog natuurlijk een gat in een geplaagde Indians-rotation achter, maar met de terugkeer van Danny Salazar en de aanstaande terugkeren van Corey Kluber en Carlos Carrasco verwacht ’the Tribe’ voldoende vangnet te hebben om het verlies van hun voormalige Cy Young-kandidaat op te kunnen vangen.

DE RETURN

Voor Bauer ontvangen de Indians vijf spelers, waarvan er drie Major League-ervaring hebben. Van de Reds komt als eerste Yasiel Puig, van wie je weet wat je krijgt: power, spektakel en heel veel randzaken. Puig blijft een goede honkballer, maar is tegelijkertijd één van de grootste figuren die in de Amerikaanse rondloopt. Werper Scott Moss gooide dit seizoen een 3.44 ERA, 1.38 WHIP en 123:57 K/BB over 102 innings in Double-A bij elkaar.
Van de Padres komen de interessantere jonge spelers. Outfielder Franmil Reyes is één van de meest intrigerende spelers in de deal. De 24-jarige, 1.96 meter lange, 125 kilo wegende Dominicaan brak vorig seizoen door in San Diego en sloeg dit seizoen de bal al 27 keer over de hekken. Met een OPS+ van 121 speelt hij dus 21% beter dan de gemiddelde speler, terwijl hij defensief (ver) onder de maat is. In Cleveland kan hij doorgroeien naar zijn uiteindelijke waarschijnlijke rol: Designated Hitter.

 
Werper Logan Allen (22) debuteerde eerder dit seizoen op het hoogste niveau, maar werd onlangs teruggestuurd naar Triple-A. De nummer 98 uit MLB’s Top 100 zal aansluiten in de rij aan potentiële back end of the rotation starters die Cleveland’s minor league-systeem al rijk is.
Victor Nova is een 19-jarige derdehonkman die dit seizoen uitkwam in de Rookie League.


SAN DIEGO PADRES


De Padres tasten dus diep in de buidel voor slechts één speler, maar de club kan zich dit permitteren. Hoewel het verhandelen van Logan Allen licht opvallend is (de Padres zitten al niet zo dik in hun Major League-ready pitchers), zijn de gaten die Reyes en Nova achterlaten relatief eenvoudig te vullen. Reyes’ power zal opzich gemist worden in het pitchervriendelijke stadion van San Diego, maar defensief is hij dusdanig achtergesteld dat hij haast wel naar een American League-team moest.

DE RETURN

Het draaide de Padres allemaal om Taylor Trammell. De 21-jarige outfielder, die afgelopen winter al door San Diego geprobeerd werd los te weken, maakt een bijzonder moeilijk seizoen door in Double-A. Toch loopt hij over van het talent. Hij staat niet voor niets 30e in MLB Pipeline’s recent geüpdatete Prospect Top 100. Er bestaat zelfs een verwachting dat hij al in 2020 op de Opening Day Lineup van de Padres kan staan.


CINCINNATI REDS


Dan zijn daar nog de Cincinnati Reds, die dus één van de betere beschikbare werpers binnenhalen. Dat dit ten koste ging van één van de grootste aanwezigheden in de Majors heeft de club voor lief genomen. De Reds-carrière van de 28-jarige Cubaan blijft dus beperkt tot zeven enerverende maanden, waarin de outfielder 22 homeruns sloeg, een OPS+ van 98 noteerde (2% onder het gemiddelde) en meerdere keren betrokken was bij vechtpartijen met tegenstanders.
Cincinnati was bereid één van hun ster-Minor Leaguers af te staan, omdat Trammell’s status binnen de organisatie niet meer zo onaantastbaar was als voorheen. Met een OPS dat elk van de laatste drie seizoenen is gedaald, was dit het moment voor een trade.

DE RETURN

Met de komst van Bauer beschikt Cincy nu over een rotation waarin Sonny Gray, Luis Castillo en Trevor Bauer de bovenste drie posities innemen. Met de komst van Bauer beschikt Cincy nu ook over een speler die net zoveel problemen kan veroorzaken als Puig…
Het wordt dan ook interessant om te zien hoe de Reds omgaan met Bauer’s fratsen. Hoe het de flamboyante werper zal vergaan in een klein stadion en bij een non-contender is de vraag. Hoe dan ook staat Bauer nog tenminste tot en met 2020 onder contract. Mochten de Reds hem daarna alweer zat zijn, kan hij via een geweigerd qualifying offer nog een extra draftkeuze opleveren. U weet wel, zo’n zelfde soort bonuspick als de Reds in 2016 spendeerden aan… Taylor Trammell.

ENERVERENDE AVOND

Het werd alles bij elkaar een avond om niet snel te vergeten, zeker voor de fans in Cincinnati. Het nieuws van de trade brak tijdens de wedstrijd van gisteren, wat een aantal fans de gelegenheid gaf om outfielder Jesse Winker live te vertellen dat zijn team een blockbuster trade had gemaakt.


Puig werd logischerwijs gewisseld nadat het nieuws de ronde deed, maar het zou niet het laatste zijn wat de fans in Cincinnati van hun kleurrijke outfielder zouden zien (de Cubaan verschijnt rond 2:18 op het onderstaande toneel).


Alles bij elkaar is het wel toepasselijk dat twee van de meest uitgesproken en opvallende spelers uit de league, Bauer en Puig, in dezelfde trade betrokken worden. Nu wordt het interessant om te zien hoe beide organisaties omgaan met hun nieuwe enfants terribles.

Coverfoto: Denny Medley, USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen