Judge en Freeman bekroond met Player of the Month

De tweede maand van Major League Baseball is ook weer voorbij gevlogen. Dat betekent dat het tijd is voor de maandelijkse awards. Slechts één speler pakte ook in de tweede maand dezelfde award. Aaron Judge en Freddie Freeman werden in hun respectievelijke divisies uitgeroepen tot Player of the Month. Verder nog drie awards en het team van de maand.

PLAYER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: AARON JUDGE

Met een slashline van .342/.474/.882 knalde Aaron Judge zijn weg naar zijn eerste Player of the Month van dit seizoen. Het is de zesde uit zijn carrière, maar het zal voor menig New York Yankee-fan een opluchting zijn dat de captain zijn vorm weer heeft gevonden. De eerste maand van het seizoen bleek een roestige opstartperiode voor de rechtsvelder. Hij sloeg in de maand april: .250/.346/.477 met slechts vijf homeruns en twaalf RBI. Dat aantal verdubbelde zich in mei naar twaalf homeruns en 25 RBI. In totaal sloeg Judge 26 hits en dat betekent dan weer dat 46.2% van zijn hits in de tribunes verdween voor een homerun. Daarmee is hij ook weer helemaal terug in de strijd voor het homerunkampioenschap. Pete Alonso voert nog altijd het pak aan met 21 homeruns, maar de 31-jarige sloeg zich terug naar de tweede plek met negentien.


PLAYER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: FREDDIE FREEMAN

Waar Judge in de American League met de Player of the Month aan de haal ging, was het in de National League tijd voor Freddie Freeman. Hij tekende voor zijn vierde Player of the Month en het was zijn tweede in dienst van de Los Angeles Dodgers. De derdehonkman speelde 28 wedstrijden in de maand mei en sloot de maand zelfs af met een hitting streak die twintig wedstrijden duurde. Tijdens zijn fantastische maand sloeg hij 46 hits, waarvan zeventien doubles, één triple en zes homeruns. Hij sloeg 26 RBI en stal vier honken. Door zijn zeventien tweehonkslagen is Freeman nu leider van de Major League in die categorie. Hij leidt de dans met 23 en ziet Matt Chapman, de AL Player of the Month van april, op zijn hielen zitten met 22.


PITCHER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: NATHAN EOVALDI

‘Nasty’ Nate was echt geweldig in mei. De Texas Rangers staan nog altijd fier bovenaan in de American League West en met Jacob deGrom nog altijd in de lappenmand moeten de Rangers het vooral van Nathan Eovaldi hebben. Hij startte deze maand vijf keer en kon vier overwinningen bijschrijven. Slechts vier earned runs werden er tegen de 33-jarige rechtshandige werper gescoord, waarbij het grootste aandeel kwam van de Atlanta Braves. Zij scoorden drie keer een earned run. Ook gooide hij zijn tweede complete wedstrijd. Dit keer waren de Pittsburgh Pirates het slachtoffer, maar in tegenstelling tot de New York Yankees scoorden zij wel één keer. Eovaldi is met zijn twee complete wedstrijden wel alleenheerser op de ranglijst. Daarnaast heeft hij ook de meeste innings van alle MLB-pitchers gegooid.


PITCHER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: MICHAEL WACHA

‘Nasty’ Nate ging er dus met de American League Pitcher of the Month vandoor, maar Michael Wacha pakte de award in de National League. Hij startte net als Eovaldi in vijf wedstrijden en tekende in elk van die wedstrijden voor een quality start. Dat wil zeggen dat hij minimaal 6.0 innings gooide en minder dan drie earned runs tegen kreeg. Hij won drie wedstrijden en gooide 26 strikeouts. Zijn beste wedstrijd gooide hij tegen de Kansas City Royals. Slechts één hit kreeg hij tegen en hij deelde daarin elf keer drieslag uit. Ook kreeg hij in die wedstrijd maar één vrije loop tegen. Daarnaast waren slechts drie van de zestien hits die hij in deze maand incasseerde goed voor een extra base hit. De San Diego Padres kunnen niets anders dan gelukkig zijn met de comeback die ‘Wachamole’ maakte, want in april had hij nog een 6.75 ERA.


ROOKIE OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: JOSH JUNG

Het werd back-to-back voor Josh Jung. De derdehonkman van de Texas Rangers ging vrolijk verder met zijn goede spel en werd wederom verkozen tot Rookie of the Month. In 26 wedstrijden had hij een slashline van .318/.357/.561 en zes homeruns. In de laatste veertien wedstrijden van mei bereikte Jung ook telkens veilig het honk door middel van een hit. Met al twee Rookie of the Months op zak staat de 25-jarige rechtshandige slagman er goed voor om aan het einde ook zichzelf tot Rookie of the Year te kronen. De laatste keer dat een speler van de Texas Rangers zichzelf bekroonde met die award was in 2010. Toen won pitcher Neftali Feliz als tweede Ranger ooit de award. In 1974 was eerstehonkman Mike Hargrove de eerste.


ROOKIE OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: SPENCER STEER

Hij mag dan wel zijn snor hebben afgeschoren, Spencer Steer was en fuego in mei. Steer volgde zijn eerste stroeve maand in de majors op met een geweldige tweede maand. De eerstehonkman sloeg 25 hits in 64 slagbeurten, wat goed is voor een slaggemiddelde van .391. Ook sloeg hij negentien RBI, wat meer dan het dubbele is van het aantal dat hij aan het einde van april had.


RELIEVER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: ALEX LANGE

Slechts één keer eerder in de geschiedenis won een Detroit Tigers-reliever de award Reliever of the Month. Shane Greene behaalde de award voor het eerst in 2019, maar Alex Lange voegt zich nu in zijn gezelschap. Hij kreeg in de afgelopen maand zeven keer de kans op een save en verzilverde deze allemaal. Daarbij stuurde hij zeventien tegenstanders terug naar de dugout met een strikeout en dat terwijl hij slechts 41 slagmensen tegen zich kreeg. Vooral zijn curveball lijkt niet te raken. 27 van zijn 35 K’s kwamen aan de hand van die offspeed pitch en slechts één run scoorde. Dat leverde hem een ERA van 0.84 op in 10.2 gegooide innings.


RELIEVER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: CAMILO DOVAL

Waar het de eerste keer was dat Lange er met de award vandoor ging, werd het al de derde Reliever of the Month Award voor Camilo Doval. De 25-jarige verzamelde er tot nu toe één in elk jaar dat hij in de majors gooide. Hij was ook perfect tijdens de maand mei, want alle elf save-kansen die hij kreeg benutte hij. Tegenstanders hadden slechts een slaggemiddelde van .143 tegen de Dominicaan en dat is ook niet gek, want de closer van de Giants gooit heel hard. Zijn cutter kan een snelheid van 102 mph halen en zit gemiddeld rond de 100 mph. Daarnaast heeft hij in zijn repertoire ook nog een sinker van 98 mph en een slider van 88 mph. Die drie pitches helpen Doval met het verslaan van zijn tegenstanders en dat lukt nog goed ook. Naast het lage slaggemiddelde gooide hij namelijk ook 23 strikeouts.


MLB TEAM OF THE MONTH

Alleen Alex Lange en Spencer Steer behaalde naast hun award geen plekje in het team van de maand. Achter de plaat mag Salvador Perez plaatsnemen. De 33-jarige Venezolaan sloeg negen homeruns in de maand mei en had een slaggemiddelde boven de .300. Als designated hitter werd Jorge Soler verkozen. Ook hij kende een rustige opstartperiode, maar sloeg net als Aaron Judge tijdens de tweede maand twaalf homeruns. Daar houdt het kopieergedrag van de Cubaan nog niet op, want ook hij had 25 RBI.

Daarnaast verdiende Juan Soto een plaatsje in het team van de maand. Het aantal vrije lopen dat hij afdwong was er slechts eentje minder dan in april. Toen stond de teller op 26, dit keer bleef het bij 25. Daarmee is hij wel de speler die veruit het vaakst gratis naar het eerste honk mag lopen. Nummer twee Matt Olson staat op 43, terwijl Soto al op 56 staat.

Dan zijn er ook nog twee namen die wat meer opvallen. Lourdes Gurriel Jr. is dit seizoen een van de sterkhouders bij de Arizona Diamondbacka en neemt de franchise dit jaar op sleeptouw. In 91 slagbeurten sloeg hij 32 hits en had hij een slashline van .352/.416/.714. Op het tweede honk kreeg Owen Miller zijn eerste verkiezing. De ‘utility man’ van de Milwaukee Brewers kan op bijna alle posities spelen en was uitermate goed in vorm. Net als Gurriel had hij een slaggemiddelde boven de .350 (.363) en dat in 80 slagbeurten.

Coverfoto: Javier Rojas

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen