Chapman en Acuña winnen Player of the Month

In de Major Leagues wordt alweer één maand gehonkbald. Sommige spelers staken net boven de rest uit en die beloont MLB elke maand met verschillende awards. Zo gingen Matt Chapman en Ronald Acuna Jr. met de eerste Player of the Month naar huis. Naast nog drie andere awards werd ook het eerste team van de maand bekend gemaakt.

PLAYER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: MATT CHAPMAN

Voordat het seizoen begon, liet Matt Chapman aan de lokale pers weten dat hij tijdens het offseason een aanpassing had gedaan aan zijn slag. Het seizoen is nu een maand bezig en deze verandering lijkt goed te werken, want de derdehonkman was in de eerste maand en fuego. Hij had 94 slagbeurten in april en kwam daarin tot een .372 slaggemiddelde. Vijftien doubles en vijf homeruns samen met 14 vrije lopen en 20 RBI maakte hem zeer gevaarlijk aan slag. Tevens leidde hij de Majors ook in OPS (1.152), wRC+ (219) en fWAR (2.0).


PLAYER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: RONALD ACUÑA JR.

Waar Chapman in de American League zijn beste beentje voor zette, was Ronald Acuna Jr. geweldig bezig in de National League. Hij miste vorig jaar de helft van het seizoen door een kruisbandblessure, maar laat in de eerste maand terug zien dat hij daar geen last meer van heeft. Hij had een slashline van .352/.440/.546 met negen doubles en vier homeruns. De 25-jarige Venezolaan was niet alleen een gevaar in het slagperk. Op het moment dat hij op de honken kwam maakte hij het leven van menig pitcher moeilijk. In totaal stal hij dertien honken en daarmee was hij leider van de gehele Major League. Ook was er niemand binnen de Majors die zoveel multi-hit wedstrijden had als de rechtsvelder. Net als de gestolen honken sloeg hij ook in dertien wedstrijden meer dan één hit en dat deed niemand beter.


PITCHER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: GERRIT COLE

Bij de New York Yankees verloopt het seizoen nog niet geheel volgens plan. Veel sterren raken geblesseerd, waaronder kapitein Aaron Judge. Echter is er sowieso een lichtpuntje. Het moment dat Gerrit Cole op de heuvel staat als de starter lukt het de Bronx Bombers wel om te winnen. Hij gooide vijf starts in april en kreeg slechts één no decision aangewezen. De andere wedstrijden schreef hij een overwinning bij. In totaal had Cole 34.2 innings gegooid en daarin kreeg hij slechts vijf earned runs in tegen. Geen van deze runs kwam echter vanuit een homerun, want geen enkele speler sloeg nog een homerun tegen de Yankees ace. Hij gooide ook 33 keer drieslag met als hoogtepunt de wedstrijd tegen de Minnesota Twins. Tien keer deelde hij een strikeout uit in de complete game shutout die hij gooide.


PITCHER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: CLAYTON KERSHAW

Zeven jaar geleden won Clayton Kershaw al eens de Pitcher of the Month award. Daarna nooit meer, tot aan de eerste maand van het seizoen 2023. De veteraan is het seizoen spetterend begonnen en neemt de Dodgers bij de hand. In 38 gegooide innings gooide hij 41 strikeouts en boekte hij ook vijf overwinningen. In zijn zes starts kreeg hij elf earned runs tegen en vier homeruns. Het enige smetje van zijn maand kwam in zijn tweede start van het seizoen tegen de Arizona Diamondbacks. Hij kreeg zeven hits tegen waaronder twee homeruns en kreeg daardoor zijn eerste verliespartij van het seizoen bijgeschreven. Dat bleek echter zijn enige misstap, want hij herpakte zich daarna en was geweldig.


ROOKIE OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: JOSH JUNG

Dat het lekker loopt bij de Texas Rangers blijkt wel uit de eerste plaats in de divisie. De franchise is nog altijd de Houston Astros voor, maar belangrijker nog: het spel is ook zeer goed. Rookie derdehonkman Josh Jung heeft daarin een groot aandeel. Hij werd benoemd tot de eerste Rookie of the Month in de American League en dat was meer dan verdiend. Hij was de leider van alle rookies binnen de American League in hits (27), homeruns (zes) en totale honken (44). Daarbij had hij ook een gedeelde eerste plaats in RBI (21). Hoogtepunt voor Jung was zijn grandslam homerun tegen de New York Yankees. In de eerste inning had Nestor Cortes zich al in de problemen gewerkt en hij strafte het geweldig af. Een no-doubt homerun naar het rechtsveld gaf de Rangers al vroeg een 4-0 voorsprong. Uiteindelijk zouden zij met 15-2 winning op de laatste dag van april.


ROOKIE OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: JAMES OUTMAN

Kershaw was niet de enige speler van de Los Angeles Dodgers die door MLB in het zonnetje werd gezet. Rookie midvelder James Outman is al sinds het seizoen begonnen is geweldig in vorm en kan zich nu de eerste Rookie of the Month noemen in de National League. Hij kwam ook al voorbij in de vorige Rookie Watch, maar zou de twee weken die volgden dezelfde vorm vasthouden. Belangrijkste moment uit de maand april voor Outman was tegen de Chicago Cubs. Met een 2-2 gelijke stand sloeg hij zijn tweede homerun van de dag. Het was niet zomaar een homerun, want net als Jung was het een grandslam. Met één nul in de negende inning zou de homerun uiteindelijk ook de beslissing betekenen, want de Dodgers wonnen met 6-2.


RELIEVER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: FELIX BAUTISTA

In Baltimore heeft men de volgende dominante closer gevonden. Felix Bautista kreeg zeven kansen op een save en verzilverde ze allemaal. Daarbij kreeg hij in de maand april slechts één earned run tegen en gooide hij 25 keer drieslag verdeeld over 13.2 innings aan werk. Alleen de Detroit Tigers kregen het voor elkaar om het ERA van de closer te verhogen. Dat de stuff van Bautista moeilijk te raken is, blijkt wel uit de whiff rate die hij heeft. 46.4% van de tijd als de 27-jarige rechtshandige werper een pitch gooit slaat de slagman er vergeefs naar.


RELIEVER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: JOSH HADER

Toen hij verkaste naar San Diego leek Josh Hader het gooien verleerd, maar nu laat hij zien dat dat zeker niet zo is. Tien-uit-tien ging hij op zijn save-kansen en daarmee was hij leider onder alle pitchers. Ook kreeg hij slechts één run tegen in dertien innings aan werk. Die run kwam tegen de New York Mets, toen hij twee vrije lopen uitdeelde en één hit tegen kreeg. Hij kon de save wel bijschrijven, want verder zouden de Mets niet komen. Überhaupt het verkrijgen van een hit tegen Hader blijkt moeilijk, want het lukte slagmensen in april maar vier keer. Daarmee staat het slaggemiddelde tegen Hader op 0.093.


MLB TEAM OF THE MONTH

Niet alle spelers die de individuele awards ontvingen van MLB kregen ook een plekje in het team van de maand. Jung, Outman, Bautista en Hader werden niet opgenomen. Daarbij kregen wel wat andere interessante namen een uitverkiezing. Brandon Marsh nam de Philadelphia Phillies op sleeptouw tijdens de eerste maand. Hij had een slashline van .321/.415/.617 en sloeg zes doubles, drie triples en vier homeruns. De batting champion van vorig jaar, Luis Arraez, zag zijn naam ingevuld worden bij het tweede honk. Dit jaar is hij vrolijk verder gegaan met het slaan van hits, hij sloeg er 36 in 86 slagbeurten.

Koninrijksspeler Xander Bogaerts kende ook een goeie start bij de San Diego Padres, zoals te lezen was in de Dutch Watch. Hij werd uitverkozen tot kortestop van de maand, terwijl Max Muncy als designated hitter werd opgeschreven. Hij had elf homeruns en 22 RBI. Op dit moment is hij leider in het homerunklassement onder alle spelers. Waar Bautista en Hader werden verkozen als Relievers of the Month, ging David Bednar er vandoor met een plekje in het team van de maand. Hij verzamelde acht saves in de maand april voor de Pittsburgh Pirates en was daarmee ook aandeelhouder in de goede start van de franchise. De Pirates gaan op dit moment aan de leiding in de National League Central en zullen hopen die positie nog lang vol te houden.

Coverfoto: Brett Davis

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen