Dutch Watch: actie voor Tromp, nederlagen voor Profar

In deze Dutch Watch komen we een oude bekende tegen. Chadwick Tromp maakte deze week voor het eerst dit seizoen zijn opwachting voor de Atlanta Braves. Mede dankzij de hits van Ozzie Albies ziet die club in een lekkere flow. Dit kan niet gezegd worden van de Colorado Rockies van Jurickson Profar. De outfielder heeft ’t lastig met zijn nieuwe werkgever en bungelt in de kelder van de NL West.


OZZIE ALBIES (2B, ATLANTA BRAVES)

76 AB, 18 H, 7 R, 4 HR, 14 RBI, .237 BA, .263 OBP, .408 SLG, .670 OPS

Slecht waren de eerste twee weken niet voor Ozzie Albies, maar de infielder had waarschijnlijk hoger ingezet dan bijvoorbeeld de 6 RBIs die achter zijn naam stonden. Defensief zag het er niet altijd even vloeiend uit, maar Albies was foutloos door de eerste vier series gekomen. Over de prestaties van de Atlanta Braves niets dan lof. De wereldkampioen van 2021 had alleen een serie tegen de Padres verloren, maar daarvoor kregen ze deze week kans op revanche. Maar eerst naar Kansas City!

Atlanta opende de serie met een ruime 10-3, maar Albies bleef verstoken van een hit. Zaterdag maakte hij dit echter ruimschoots goed in de tweede wedstrijd. Weer wonnen de Braves eenvoudig (9-3) en met 3-for-5 en 4 RBIs had de tweedehonkman een flinke vinger in de pap. In de derde en achtste inning kwam hij door met een 2-run RBI-single.

BELANGRIJKE KLAPPEN

Zondag in de series finale sloeg Albies in de vierde inning zijn derde homerun, maar zijn double in de negende bleek zo mogelijk nog belangrijker. Die leverde, na een RBI-single van Vaughn Grissom, namelijk de winnende run op (5-4). Het was de tweede sweep op rij voor de Braves, die met een 6-game winning streak naar San Diego trokken.

Albies had in Kansas City 5 hits in zijn laatste twee wedstrijden, maar in Californië maakte zijn knuppel minder lawaai. Atlanta opende de serie met een 2-0 overwinning op maandag. Een homerun van Austin Riley maakte hier het verschil, terwijl Albies 0-for-3 was. De infielder kwam tot één hit in deze serie, maar wat was die belangrijk voor zijn Braves.

Bij een 2-0 voorsprong in de achtste inning en twee honken bezet kwam onze landgenoot door met zijn vierde homerun van dit nog prille seizoen. Het boorde alle hoop op een terugkeer van de Padres de grond in en de bezoekers zouden uiteindelijk met 8-1 zegevieren. De winning streak eindigde na acht wedstrijden, na de 13-game streak van de Rays de langste in de MLB dit seizoen. Dankzij een homerun van Juan Soto legden de Padres beslag op de series finale. Albies was 0-for-4 in dat met 0-1 verloren duel.


XANDER BOGAERTS (SS, SAN DIEGO PADRES)

76 AB, 26 H, 10 R, 4 HR, 10 RBI, .342 BA, .414 OBP, .539 SLG, .953 OPS

Xander Bogaerts liet in de eerste weken duidelijk zien waarom de San Diego Padres de knip voor hem trokken. Een goed slaggemiddelde (.327 na vier series), 10 RBIs en 4 homeruns. Cijfers waar je wel mee thuis kunt komen. Manager Bob Melvin zag in Bogaerts zowel een leadoff hitter als cleanup hitter, maar met de terugkeer van Fernando Tatis Jr. zal dit “probleem” waarschijnlijk opgelost worden. Die zal als leadoff hitter dienst gaan doen. Bogaerts kan zich dan gaan richten op het binnenslaan van runs en juist dat ging hem deze week niet zo goed af.

Het schema was de Padres niet gunstig gezind. Na een zware road trip tegen de Braves en Mets kwamen de Friars thuis voor series tegen de Brewers en opnieuw de Braves. Milwaukee doet het goed in de Central en won vorige week donderdag ook de eerste wedstrijd in de serie van vier in Californië. Xander Bogaerts kon met zijn 2-for-4 een 4-3 nederlaag in extra innings niet voorkomen. Minder spannend was het een dag later. De Brewers sloegen de thuisploeg met 11-2 volledig van het veld. Onze landgenoot moest zich tevreden stellen met één hit in vier AB’s.

EINDE VAN DE STREAK

Inmiddels stond er al een 9-game hitting streak achter de naam van Bogaerts en die kreeg zaterdag een vervolg. Na drie nederlagen op rij wonnen de Padres weer eens. Milwaukee werd met 10-3 verslagen en met 3-for-4 deed het slaggemiddelde van Xander Bogaerts uitstekende zaken. Hij scoorde in dit duel 2 runs. In de series finale tilde de infielder (1-for-4) zijn hitting streak naar tien wedstrijden, maar gescoord werd er alleen door Milwaukee. Eén run was voldoende voor de zege.

Tegen Atlanta verging het de Padres al niet veel beter. In de serie van drie wedstrijden scoorden ze slechts 2 runs. Eén daarvan was in de derde ontmoeting wel genoeg voor de overwinning. In ’t met 2-0 verloren eerste duel kwam Bogaerts nog twee keer door met een single. Zijn streak kwam daarmee op elf wedstrijden, maar eindigde afgelopen dinsdag. Na een HBP bereikte hij nog wel de honken in ’t met 1-8 verloren duel, maar meer zat er niet in. San Diego sloot af met een 1-0 zege. Bogaerts was 1-for-4 en zette daarmee zijn slaggemiddelde op .342. Zijn laatste RBI dateert inmiddels van 11 april.


KENLEY JANSEN (RHP, BOSTON RED SOX)

6.0 IP, 4 SV, 0.00 ERA, 4 H, 2 BB, 9 K, 0 R, 0 ER, 1.000 WHIP

Vorige week brachten de Red Sox een bezoek aan de Tampa Bay Rays en in principe wordt het daarna alleen maar gemakkelijker. Dat klopte in dit geval ook wel. De LA Angels mogen in Mike Trout en Shohei Ohtani dan twee van de beste spelers in de majors hebben, maar ze zijn te pakken voor Boston. Later in de week hoopten Kenley Jansen en de BoSox de Minnesota Twins het leven zuur te kunnen maken.

In Tampa kwam Kenley Jansen niet in actie, maar eenmaal thuis in Fenway Park mocht de closer vorige week vrijdag direct aan de bak. Met al 2 saves op zak begon Jansen aan de serie tegen LA, maar nummer 3 volgde snel. Slechts 13 pitches had onze landgenoot nodig om de 5-3 overwinning veilig te stellen. Trout en Ohtani werden elk met een strikeout weggezet, maar Anthony Rendon hield de Angels nog even in de wedstrijd met een single. Slechts 3 pitches later was het echter klaar. Hunter Renfroe was de derde en laatste nul en ook deze kwam via een strikeout tot stand.

Wat rust zat er nu niet in, want zaterdag werd Jansen opnieuw aan het werk gezet. Lang duurde die werkdag niet, want al na 7 pitches stonden er 3 nullen op het bord. Rendon, Renfroe en Urshela kregen de knuppel tegen de bal, maar de defensie van Boston klaarde de klus eenvoudig voor de 9-7 overwinning. Boston won uiteindelijk drie van de vier wedstrijden tegen de Angels, maar Jansen zou niet meer in actie komen.

JANSEN BLIJFT FOUTLOOS

Ook tegen de Twins lieten de Red Sox zich het zoet van een overwinning twee keer smaken. Het enige optreden van Kenley Jansen was in de eerste wedstrijd. Bij een 2-2 tussenstand in de negende inning moest de closer Minnesota van scoren houden. Jansen trok de lijn door die hij tegen de Angels al had ingezet. Slechts 13 pitches had hij nodig om aan de drie benodigde outs te komen. Twee keer gebeurde dit middels drie slag. Dat de BoSox in extra innings uiteindelijk ook nog aan het langste eind trokken, was voor Kenley Jansen een mooie beloning: 5-4.


JURICKSON PROFAR (OF, COLORADO ROCKIES)

61 AB, 13 H, 5 R, 2 HR, 5 RBI, .213 BA, .279 OBP, .344 SLG, .624 OPS

Jurickson Profar wist waar hij aan begon toen hij zijn krabbel zette onder een contract bij de Rockies. Voor de club uit Colorado geen titelaspiraties, maar een kleine rol in de marge van de MLB. Deze week werd dat maar weer eens pijnlijk duidelijk. De Rockies openden de jaargang nog met twee verrassende zeges in San Diego. Veel meer kwamen d’r daarna niet meer bij. Deze week welgeteld nul. Helaas voor Profar en Hensley Meulens is hun club bezig aan een lange losing streak.

De tijd dat Profar als een duizend dingen doekje over het gehele veld pendelde, ligt al een tijdje achter ons. Bij de Rockies kan hij zich “gewoon” concentreren op zijn plekje in het linksveld en staat hij als leadoff hitter in de batting order. Aan slag hield het deze week niet over. Dat begon al vorige week vrijdag op bezoek bij de Mariners, waar Profar een 0-for-5 noteerde en de Rockies met 3-5 verloren.

OP HET ROOSTER VAN DE BUCCOS

In datzelfde weekend volgde op zaterdag zijn tweede double van het jaar. Dit gebeurde in de derde inning bij één uit, maar Kris Bryant en Charlie Blackmon slaagden er niet in onze landgenoot over de thuisplaat te krijgen. Voor de vierde keer op rij werd verloren, nu met 2-9. De vijfde nederlaag op rij volgde afgelopen zondag. Profar noteerde één van de slechts 3 hits die de Rockies wisten te produceren. Seattle deed het met 4 hits niet veel beter, maar zij scoorden wel: 1-0.

De Pittsburgh Pirates doen het verrassend goed in de NL Central en deze week maakten de Rockies voor het eerst kennis met deze stuntploeg. Die eerste kennismaking willen ze in Denver snel vergeten, want de Buccos wasten hen met 14-3 de oren. Dat Profar 2-for-4 was, was een heel klein doekje voor het bloeden. De outfielder deed ’t in de tweede ontmoeting aan slag iets minder goed (1-for-5) en er volgde een zevende nederlaag in successie. Dat ’t dit keer bij 3-5 bleef, voelde als een schrale troost.

Twee keer bereikte Jurickson Profar de honken in de series finale. Beide keren gebeurde dit na vier wijd, want een hit was de international deze wedstrijd niet gegeven. Voor de tweede keer in drie wedstrijden kregen de Rockies van deze Pirates alle hoeken van ’t eigen Coors Field te zien, want de achtste nederlaag op rij was opnieuw een hele ruime: 3-14.


JONATHAN SCHOOP (INF, DETROIT TIGERS)

25 AB, 5 H, 2 R, 0 HR, 0 RBI, .200 BA, .310 OBP, .200 SLG, .510 OPS

We zijn de laatste jaren wel gewend geraakt aan een koude start van Jonathan Schoop. Het verschil met nu is echter dat hij toen doorgaans nog wel een vaste waarde was in de line-up van de Tigers. Helaas is de infielder dat in 2023 (nog) niet. Deze week moest hij er helemaal het beste van maken, want de weergoden waren de Detroit Tigers niet zo gunstig gezind. Zowel in de serie tegen de Giants als tegen de Guardians werd een wedstrijd afgelast.

Vorige week vrijdag mocht Schoop starten in de eerste wedstrijd tegen de Giants. Hij begon aan dat duel met een .211 slaggemiddelde, maar na zijn 0-for-3 daalde dit naar .182. Het seizoen was op dat moment twee weken oud en Schoop wachtte nog altijd op zijn eerste RBI. In de achtste inning werd Schoop vervangen door Zach McKinstry. Die maakte in de elfde inning vanaf de honken mee hoe Detroit deze eerste wedstrijd met 7-5 naar zich toetrok.

Mede door de weersomstandigheden moest Schoop tot dinsdag wachten op zijn volgende kans. Detroit had de eerste wedstrijd in deze doubleheader tegen Cleveland al gewonnen en ging ’s avonds dus voor een verrassende sweep. De twee teams kwamen tot een totaal van 9 hits in deze wedstrijd en één daarvan kwam van de knuppel van Jonathan Schoop. Helaas voor de international leidde dat niet tot een run, maar de Tigers wonnen, mede dankzij goed defensief werk van Schoop, wel: 1-0.


CHADWICK TROMP (C, ATLANTA BRAVES)

4 AB, 0 H, 0 R, 0 HR, 0 RBI, .000 BA, .000 OBP, .000 SLG, .000 OPS

Bij de afgelopen World Baseball Classic was Chadwick Tromp een vaste waarde voor het Koninkrijksteam, maar in de MLB waren we hem al een tijdje niet tegengekomen. Voor de Braves speelde Tromp in 2022 slechts één wedstrijd, maar met 3 hits en 3 RBIs deed de catcher dit bepaald niet onverdienstelijk. Bij afwezigheid van Travis d’Arnaud deed manager Brian Snitker deze week weer een beroep op de man uit Oranjestad.

Op 13 augustus bewees Tromp zijn waarde voor de Braves, maar hij moest tot 16 april wachten op zijn volgende kans. Voor zijn positie werd Sean Murphy in december gehaald, waardoor Atlanta misschien wel ’t beste tandem achter de plaat in de MLB hebben. Met d’Arnaud in de lappenmand kreeg Tromp de call in Kansas City. Hij zal dit duel snel willen vergeten, want niet alleen was hij 0-for-4 maar hij kreeg ook nog eens drie strikeouts te slikken.

Cover photo: Mark J. Terrill /AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen