Rookie Watch editie II: Brown domineert

Weer zitten er twee weken op in Major League Baseball. In de afgelopen twee weken was Hunter Brown geweldig in vorm. Hij liet aan de Houston Astros zien dat hij een arm is om rekening mee te houden. Ook was James Outman en fuego in het midveld voor de Los Angeles Dodgers. Verder nog vier andere rookies in willekeurige volgorde.

HUNTER BROWN (Houston Astros)

Stats: 18.2 IP, 19 K’s, 4 ER, 14 H, 5 BB

De Houston Astros verloren in Free Agency hun absolute ace Justin Verlander aan de New York Mets. Daardoor kwam er een plekje vrij in de startende rotatie. Lance McCullers Jr. staat ook nog altijd op de Injured List en daarom kreeg Hunter Brown de kans om zich te laten zien. Die kans pakte hij met beide handen aan, want Brown is sensationeel begonnen aan zijn carrière in de Majors. Zijn beste wedstrijd gooide hij tegen de Texas Rangers op Jackie Robinson Day. In 7.0 innings kreeg hij geen enkele earned run tegen en gooide hij vijf keer drieslag. Tegen de Atlanta Braves ging het wat minder, want hij kreeg in 4.2 innings aan werk vier earned runs tegen, toch gooide hij wel zeven strikeouts.

Een van de meest effectieve pitches voor de 24-jarige rechtshandige starter is zijn slider. Tegen de Texas Rangers kwamen drie van de vijf K’s via die pitch. Vooral mede rookie Josh Jung had veel moeite met de worp. Hij werd twee keer terug gestuurd naar de dugout door de slider van Brown. Ook de Atlanta Braves hadden moeite met Browns slider. Van de zeven strikeouts werden wederom drie ervan door deze pitch bezegeld. Het is afwachten of hij de vijfde plek in de rotatie kan behouden als McCullers Jr. terugkeert, maar de Astros hebben wel weer een geweldig talent erbij.


JAMES OUTMAN (Los Angeles Dodgers)

Stats: .294 (15-uit-51), 4 HR, 2 2B, 3B, 1 SB, 3 BB, 10 RBI, .941 OPS

James Outman debuteerde met een knal in de Majors. Hij sloeg op Opening Day meteen zijn eerste homerun in MLB. Dat bleek slechts het begin, want de midvelder blijkt een homerunkanon te zijn. In de weken die volgden sloeg hij nog zes homeruns, waaronder vier in de afgelopen twee weken. Met zijn zeven homeruns is hij dan ook lijstaanvoerder onder alle rookies, maar hij brak er tevens een record mee. Hij is namelijk de eerste rookie in de geschiedenis van de Los Angeles Dodgers die meer dan zes homeruns sloeg in de maanden maart en april. Verder sloeg hij ook nog twee doubles, één triple en had hij één gestolen honk.

De belangrijkste homerun tot nu toe in de carrière van Outman sloeg hij in de eerste wedstrijd van de series tegen de Chicago Cubs. De 25-jarige kwam met volle honken in de negende inning aan slag. Hij had eerder in de wedstrijd een solo-homerun geslagen, maar hij zou dat aantal verdubbelen. Michael Fulmer gooide een cutter, maar deze eindigde perfect op de knuppel van Outman. Daarmee bracht hij de Dodgers niet alleen de overwinning, maar tekende hij ook voor de eerste grandslam uit zijn carrière. In de wedstrijden die volgden in de series bleef hij een gevaar voor de Cubs pitcher. Nog tweemaal pijnigde hij hen.


PEYTON BATTENFIELD (Cleveland Guardians)

Stats: 10.2 IP, 8 K’s, 2 ER, 7 H, 3 BB

Bij de Cleveland Guardians debuteerde in de afgelopen twee weken Peyton Battenfield. Hij stond tegen de New York Yankees voor het eerst op de heuvel en deed dat met 4.2 innings als starter. Hij kreeg één earned run tegen en vier hits, terwijl hij geen enkele vier wijd gooide en drie keer drieslag uitdeelde. In zijn tweede partij tegen de Detroit Tigers ging het wederom een stukje beter. Hij kon dan wel zijn eerste verloren wedstrijd in MLB bijschrijven, toch was het ook zijn eerste quality start in de majors. Hij gooide 6.0 innings en kreeg daar slechts een solo-homerun in tegen, de Guardians scoorde alleen zelf niet en daarom ging de wedstrijd met 1-0 verloren.

Vooral de cutters van Battenfield hebben veel succes tegen zijn tegenstanders. Hij gooide de pitch 24 keer en het gemiddelde slaggemiddelde tegen de pitch is 0.087. Verder gooide hij er acht keer een strikeout mee, terwijl er slechts één vrije loop en twee hits van kwamen. Beide hits waren ook een single, dus blijkt de pitch vooralsnog erg succesvol. Zijn volgende start zal naar alle waarschijnlijkheid komen tegen de Colorado Rockies en dus zal het interessant zijn of hij zijn ERA onder de 2.00 kan houden. Op dit moment staat hij namelijk op een 1.69 ERA in 10.2 innings werk.


ESTEURY RUIZ (Oakland Athletics)

Stats: .306 (15-uit-49), 2 2B, 4 SB, 6 RBI, .705 OPS

Dat er niet veel te juichen is in Oakland hoeft niet elke keer benoemd te worden. Toch levert het voor de Rookie Watch wel goed nieuws op. Heel veel rookies krijgen de kans bij de Athletics en dus hebben zij sneller de kans om zich te nestelen in de Rookie Watch. Deze weken was Esteury Ruiz de man om in de gaten te houden in de slagvolgorde van de franchise. Hij had een slaggemiddelde van boven de .300 in 49 slagbeurten en stal ook nog eens vier honken. Hij moet nog altijd wachten op zijn eerste homerun in de majors, maar zijn twee doubles gaven de A’s toch de kans om te scoren in een seizoen dat tot dusver ongelofelijk teleurstellend is.

De Athletics speelde van vrijdag tot zondag een drie wedstrijd durende series tegen de Texas Rangers. Tijdens de openingswedstrijd van de series presenteerden de Rangers hun City Connect-uniformen, maar toch werd dat feestje aardig verpest. Mede door een single van Ruiz kwamen de A’s op gelijke hoogte en daarna zou mede-rookie Jordan Diaz de eerste homerun uit zijn carrière slaan voor de 5-4 voorsprong. Het betekende pas de vierde overwinning van het seizoen voor de franchise. Er werden achttien wedstrijden verloren en daarmee heeft de franchise de slechtste start uit de geschiedenis te pakken. Ook werden er al zes wedstrijden met meer dan tien runs verschil verloren. In de periode van 2019 tot 2022 gebeurde dat slechts twee keer. Toch zijn er nog altijd spelers als Ruiz die het kijken naar de Athletics iets dragelijker maken.


KEN WALDICHUK (Oakland Athletics)

Stats: 11.1 IP, 9 K’s, 3 ER, 10 H, 6 BB

Ook Ken Waldichuk staat op de Rookie Watch-lijst van deze week. Hij is daarmee de tweede speler van de Athletics. Hij startte twee wedstrijden en gooide daarin 11.1 innings. Zijn eerste start gooide hij tegen de Baltimore Orioles en zijn tweede start kwam tegen de Chicago Cubs. Tegen de Cubs kreeg hij geen enkele run tegen in zijn 5.0 durende start, maar tegen de Orioles incasseerde hij er drie. Wel gooide hij negen keer drieslag, terwijl hij tien hits en zes vrije lopen weggaf.

De A’s beginnen op maandagavond een nieuwe series tegen divisiegenoot de Los Angeles Angels. Het is voor Waldichuk dan kijken of hij zich ook kan meten met de grote jongens. Hij is namelijk de starter in de eerste wedstrijd in Los Angeles. Zijn eerste twee starts van het seizoen waren dramatisch, maar de twee die volgden waren dan weer uitstekend. Het is kijken of hij ook Shohei Ohtani en Mike Trout de mond kan snoeren. Mocht dat lukken kunnen de A’s misschien wel weer eens een wedstrijdje winnen, al gaat dat een hele moeilijke opgave worden.


CORBIN CARROLL (Arizona Diamondbacks)

Stats: .298 (14-uit-47), 2 HR, 5 2B, 3 SB, 4 BB, 5 RBI, .885 OPS

De enige speler die weet terug te keren sinds de eerste editie van de 2023 Rookie Watch is Corbin Carroll. De linksvelder van de Diamondbacks behield zijn vorm en sloeg zichzelf wederom tussen de beste rookies van de afgelopen twee weken. Hij had bijna een slaggemiddelde van .300 in 47 slagbeurten, maar kwam net twee punten tekort. Wel sloeg hij twee homeruns, waaronder een raket naar het midveld tegen de Miami Marlins. Ook was hij leider van alle rookies als het gaat om doubles, hij sloeg er vijf. Met drie gestolen honken bleef hij ook een gevaar op de honken en daarmee blijf hij toch echt een van de grootste kanshebbers voor Rookie of the Year.

Ook op defensief gebied was Carroll aanwezig. In de derde wedstrijd van de series tegen de San Diego Padres maakte hij meteen een statement met de eerste nul. Trent Grisham raakte een bal perfect en dacht minimaal een honkslag op zijn naam te hebben. Tot daar opeens Carroll opdook met een prachtige catch in volle sprint. Daarmee liet de 22-jarige zien niet alleen op offensief gebied zijn steentje te kunnen bijdragen, maar op defensief gebied ook zijn mannetje te staan. Het goede begin van de wedstrijd konden de Diamondbacks niet doorzetten, want uiteindelijk werd er met 5-3 verloren.

Coverfoto: Matthew Grimes Jr.

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen