ALCS: Yordan Alvarez slaat Astros naar World Series

Sinds de negende inning van Game 4 was eigenlijk al duidelijk waar deze series op uit zouden draaien en vannacht zetten de Houston Astros dan ook de puntjes op de i. Achter een opgeleefde Luis Garcia en met grote dank aan krachtpatser Yordan Alvarez werd een comfortabele 5-0 zege geboekt en daarmee een ticket voor de World Series.

VROEGE VOORSPRONG

Zoals zo vaak deze serie werd al vroeg de ban gebroken. En weer deden de Astros dat met twee man uit. Op het werpen van Nathan Eovaldi tekende Alex Bregman al in de eerste inning de 1-0 aan. Nadat de derdehonkman zelf met een single op de honken was gekomen, kon hij vanaf het eerste honk over de thuisplaat komen op een double van Alvarez. De klap van de DH leek vangbaar voor Enrique Hernandez, maar die was zo lang onderweg, waardoor hij waarschijnlijk net verkeerd uitkwam en de bal niet in zijn handschoen, maar op zijn pols belandde.

GARCIA

Het was aan Luis Garcia om de voorsprong te verdedigen. Eerder in deze playoffs was de rookie flink te grazen genomen door de Chicago White Sox in de ALDS en eerder in Game 2 van deze serie al door de Red Sox. De Astros waren er echter in geslaagd om de korte metten die er van hem gemaakt waren in elkaar te lijmen en zowaar stond vannacht de Garcia van het reguliere seizoen weer op de heuvel. In 5.2 innings gooide de Venezolaan maar liefst 7 strikeouts tegenover eenmaal vier wijd, terwijl hij ook slechts één honkslag toe stond.

In de zevende inning diende zich dan toch nog een kans voor de Red Sox aan. Na een vrije loop voor JD Martinez, sloeg Alex Verdugo een honkslag. Daardoor hadden de bezoekers honklopers op één en drie met slechts een man uit. Travis Shaw ging echter uit met een strikeout, en omdat Verdugo tegelijkertijd door catcher Martin Maldonado werd uitgegooid bij het stelen, was het gevaar binnen een oogwenk geweken.

ALVAREZ

Aanvallend moest het dus vooral van Alvarez komen vannacht. De sterke Cubaan nam vier van Houstons 10 hits voor zijn rekening, waaronder twee doubles en een triple. Na Bregman in de eerste inning sloeg hij geen andere teamgenoten meer over de thuisplaat, maar hij kon wel zelf nog twee punten aantekenen.

Behalve voor Alvarez was er ook voor Kyle Tucker offensief een belangrijke rol weggelegd. De outfielder die een paar jaar geleden het predicaat eeuwig talent leek te krijgen opgespeld, is inmiddels tot volle wasdom gekomen en laat dat ook deze playoffs zien. Zijn homerun in de negende inning was goed voor drie runs en betekende de definitieve beslissing in de wedstrijd.

UP NEXT

Nu zullen de Astros moeten afwachten wie hun opponent zal worden in de World Series. Mochten de Los Angeles Dodgers er alsnog in slagen de NLCS om te gooien en de resterende wedstrijden van de Atlanta Braves te winnen, dan zouden we een rematch van de World Series van 2017 krijgen. Het zou ook een weerzien van Yordan Alvarez met zijn oude organisatie betekenen. De Dodgers ruilden hem in een grijs verleden namelijk voor Josh Fields.

Coverfoto: Will Newton/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen