ALCS: Rally Astros brengt serie in evenwicht

Na twee overtuigende zeges leken de Red Sox ook vannacht weer lange tijd op weg naar een overwinning. Een tot dan toe tandeloze Astros’ lineup beet echter in de negende inning plots flink van zich af en liep uit naar een 9-2 winst.

VROEGE HOMERUNS

Na twee wedstrijden vroeg tegen een 9-0 achterstand te hebben aangekeken, liet Alex Bregman er in Game 4 geen gras over groeien. Al in de eerste inning sloeg hij een worp van starter Nick Pivetta de tribunes in. De voorsprong hield niet lang stand, want Zack Greinke kreeg al in de gelijkmakende slagbeurt ook een homerun te verwerken. Omdat onze landgenoot Xander Bogaerts teamgenoot Rafael Devers mee over de thuisplaat nam, betekende dat een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.

PIVETTA STERK

Die tussenstand bleef tot de achtste inning op het bord staan. Niet dat de Red Sox geen kansen kregen hun marge uit te bouwen. In vijf van de tussenliggende innings hadden zij honklopers in scoringspositie, maar ze wisten deze kansen keer op keer niet te verzilveren.

Na de homerun van Bregman hield Pivetta de Astros volledig onder de duim. Waar zijn teamgenoten veelvuldig op de honken kwamen, stond hij alleen nog in de tweede inning een honkloper tot voorbij het eerste honk toe. In vijf innings incasseerde hij slechts twee honkslagen en gooide hij drie strikeouts om tweemaal vier wijd. Met een krappe voorsprong droeg hij de bal ver aan zijn bullpen.

OMWENTELING

Ondanks alle kansen voor de thuisploeg, stond het in de achtste inning ineens gelijk. Jose Altuve sloeg toe op de eerste worp van reliever Garrett Whitlock en poneerde diens sinker tussen het publiek bovenop de Green Monster. Daarmee bracht de kleine Venezolaan niet alleen de stand in de wedstrijd gelijk, maar doorbrak hij ook zijn eigen slump van 0-uit-12.

Daar bleef het in de achtste inning nog bij, maar een slagbeurt later zouden de Astros volledig ontketenen. Tegenover de verrassend verkozen gelegenheidscloser Nathan Eovaldi opende Carlos Correa het bal met een double. De klap van de kortestop bleef net buiten het bereik van rechtsvelder Hunter Renfroe.

RALLY DIE BIJNA GEEN RALLY WERD

Na strikeouts voor Kyle Tucker en Aledmys Diaz en een opzettelijk vrije loop voor Yuli Gurriel, leek Eovaldi zich uit de problemen te gooien door ook catcher Jason Castro met drie slag naar de kant te sturen, maar umpire Laz Diaz oordeelde anders. De curveball van de righty zou de hoek van de plaat net gemist hebben. Twee worpen later stonden de Astros met 3-2 voor.

Na vier wijd voor Altuve haalde Alex Cora Eovaldi van de heuvel. Hij liet zijn vervanger Martin Perez de volle honken na. De Texanen zouden geen spaan heel laten van de Venezolaan. Een double, een tweede opzettelijk vier wijd en drie opeenvolgende singles later was de stand 9-2 en kon de overwinning de Astros bijna niet meer ontgaan. Closer Ryan Pressly kreeg nog wel twee honkslagen tegen, maar gooide ook drie strikeouts en daarmee de wedstrijd definitief in het slot.

UP NEXT

De nederlaag zal even slikken zijn voor de Red Sox, die tot die laatste innings duidelijk het momentum aan hun kant hadden. Onder Cora heeft de club echter nog nooit twee achtereenvolgende wedstrijden in de playoffs verloren en dus zal er vertrouwen zijn dat ze alsnog met een voorsprong Fenway zullen verlaten. Aan Chris Sale de taak om de knuppels van de Astros terug in slaap te wiegen.

Hij neemt het op tegen Framber Valdez. De Dominicaan kende een uitstekend regulier seizoen, maar dit jaar wil het in de playoffs nog niet zo vlotten. Verspreid over twee wedstrijden stond hij 7 innings op de heuvel, waarin hij 13 honkslagen en 7 runs incasseerde. Game 5 begint om iets over 11 uur Nederlandse tijd.

Coverfoto: Brett Coomer / Houston Chronicle

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen