Major League Soccer: voetballen in Amerika

INGEZONDEN BOODSCHAP

Veel Amerikanen hebben niet veel op met voetbal. In de Verenigde Staten gaat het voornamelijk om honkbal, basketbal en American Football als we het hebben over populaire sporten. Toch begint voetbal (in Amerika ‘soccer’ genoemd) steeds meer voet aan de grond te krijgen. De MLS-competitie bestaat inmiddels uit een kleine dertig teams en de stadions raken voller en voller. De Major League Soccer (MLS) voetbal is via ESPN te volgen. De wedstrijden vinden ’s nachts plaats dus wanneer je de wedstrijden live wilt bekijken is het belangrijk te weten wanneer deze worden uitgezonden. Voor informatie over de MLS, zoals clubs, wedstrijden en actuele stand op voetbal vandaag.

DE OPRICHTING VAN DE MLS

In 1994 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in de Verenigde Staten. Hierdoor krijgt het nationale voetbal een boost en wordt besloten om een nieuwe Amerikaanse voetbalcompetitie op te starten. Daarnaast vallen de prestaties van het nationale Amerikaanse elftal erg tegen en op deze manier wil men het niveau van dit team verhogen. Er werd namelijk al gevoetbald op competitieniveau in Amerika in North American Soccer League, maar deze competitie houdt in 1984 op te bestaan. In 1996 vinden de eerste wedstrijden plaats in de Major Soccer League die op dat moment bestaat uit tien teams.

DE BEGINJAREN

Als de MLS van start gaat, loopt het publiek niet echt warm voor de competitie. Een oorzaak hiervan is dat bepaalde ‘geamerikaniseerde’ spelregels afwijken van de reguliere spelregels die overal ter wereld worden gehanteerd. Bij een gelijkspel worden er bijvoorbeeld shoot- outs genomen om toch een winnaar aan te wijzen. Ook werkt men met een aftelklok als een helft bijna teneinde is. Daarnaast spelen de teams in de veelal enorme stadions van American Footballteams wat een echte voetbalsfeer niet ten goede komt.

DE OMMEKEER

De plek in de kwartfinale die het Amerikaanse team op het WK van 2002 haalt, blijkt de ommekeer voor de MLS. Ineens komt er weer publiek naar de stadions, waarvan inmiddels een aantal ploegen in echte voetbalstadions speelt. Ook komen er meer clubs bij, onder andere ook uit Canada. Daarnaast wordt de regel ingevoerd dat clubs drie zogenaamde ‘designated’ spelers aan mogen kopen: spelers die een hoger salaris verdienen dan de ‘normale’ spelers. De eerste designated speler in de MLS wordt de Engelse superster David Beckham. Door zijn komst wordt de populariteit van de MLS enorm verhoogd. Overal ter wereld kijkt men nu Amerikaans voetbal op tv.

HOE WERKT DE MLS?

De Major Soccer League is in twee divisies verdeeld: de Eastern Conference met clubs uit het
oostelijk deel van het land en de western Conference met ploegen uit het westen van Amerika. De Eastern Conference bestaat uit veertien teams en de Western Conference uit dertien. De teams spelen in ieder geval twee keer tegen alle ploegen uit de eigen Conference. Daarnaast spelen ze ook nog wedstrijden tegen clubs uit de andere Conference.

DE WINNAARS

Als alle clubs 34 wedstrijden gespeeld hebben, wordt de MLS stand weergegeven De nummers één van beide Conferences winnen het zogenaamde Supporters Shield. De eerste zeven teams van beide Conferences spelen ook nog in een knock- out systeem tegen elkaar om de landstitel: de MLS Cup.

BEKENDE CLUBS UIT DE MLS

Eén van de ploegen van het eerste uur uit de geschiedenis van de MLS is DC United uit Washington DC. De club uit de hoofdstad wint de eerste landstitel van de MLS, later gevolgd door nog drie landskampioenschappen en vier Supporters Shields. De succesvolste ploeg uit de MLS is L.A. Galaxy uit Los Angeles. Dit team wint vijf keer de MLS Cup en vier Supporters Shields. Een relatief nieuw team in de MLS is de New York Red Bulls. Het team heet eerst New York Metro Stars, maar wordt in 2006 verkocht aan het Red Bull-concern. Sinds de overname hebben New York Red Bulls al drie Supporters Shields gewonnen.

BEKENDE SPELERS

De eerste Europese topvoetballer in de MLS is David Beckham. Hij speelt verschillende periodes voor LA Galaxy. Inmiddels is hij eigenaar van een gloednieuw team in de MLS: Inter Miami FC. Een andere bekende topspeler in de MLS is Zlatan Ibrahimovic. Ook hij kwam uit voor LA Galaxy. Op dit moment kent de MLS ook bekende voetballers. De Uruguyaanse aanvaller Diego Rossi speelt voor Los Angeles FC, waar hij een gevreesd aanvalskoppel vormt met de Mexicaan Carlos Vela die onder meer uitkwam voor Real Sociedad. Gonzalo Higuain, oud-topspits van Real Madrid en Juventus, komt uit voor Inter Miami FC. De MLS heeft dan ook een goede mix aan voormalige topspelers en aanstormend talent.

Coverfoto: stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen