Het belang van een gezonde leefstijl voor sporters

— INGEZONDEN BOODSCHAP —

Een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker. We worden ons er steeds meer van bewust dat gezond eten en voldoende beweging essentieel is voor een gezonde leefstijl. Niet alleen zorgt het voor een verbetering van onze lichamelijke conditie, maar het komt ook onze geestelijke gesteldheid ten goede. Bij een gezonde leefstijl staan drie zaken centraal: eten, beweging en ook nachtrust. Vooral laatstgenoemde wordt vaak vergeten en ook onderschat. Te weinig slaap zorgt namelijk voor de aanmaak van cortisol een stresshormoon, wat op haar beurt weer invloed heeft op zowel lichaam als geest. Door deze drie zaken in balans te brengen, zul je merken dat je zowel lichamelijk als geestelijk een stuk sterker bent.

Het begin is een uitdaging

Een gezonde leefstijl is voor velen een beste uitdaging. Het is daarom belangrijk, dat wanneer je besluit iets te gaan doen, je dit stap voor stap doet. Net als dat jij zelf moet wennen aan deze nieuwe leefstijl, moet ook je lichaam hieraan wennen. Door het stap voor stap door te voeren in je huidige leefstijl, zul je merken dat het een stuk eenvoudiger gaat, dan wanneer je van de één op de andere dag je volledige voedingsschema omgooit. Probeer de eerste week bij één maaltijd per dag iets ongezonds te vervangen door groente of fruit. Door dit te doen, zul je merken dat het op een gegeven moment vanzelf gaat. Je kunt wel vast beginnen met bewegen, echter wel rustig. Je lichaam is die inspanning niet gewend. Dus ga niet direct een uur hardlopen met je sportlegging, anita bh en sportschoenen, maar begin met dagelijks een half uur wandelen.

Begin met bewegen

Nu je stap voor stap je voeding aan het aanpassen bent, is het ook goed de frequentie aangaand het bewegen wat verder op te schroeven. Waar je voorheen dagelijks een half uur ging wandelen, kun je dit na verloop van tijd opschroeven naar een uur per dag. Uiteraard is het belangrijk te allen tijde te luisteren naar je lichaam, want ga je over je eigen grenzen, dan zal je lichamelijke gesteldheid dit niet ten goede komen. Het kan vooral wanneer je net begint raadzaam zijn een bewegingscoach te raadplegen. Die kan dan samen met jou kijken welk type beweging het beste bij je past. Ga dus niet direct zelf in je sport bh hardlopen, maar doe dit altijd in overleg met een expert. Dit voorkomt vervelende blessures, maar ook overbelasting van je lichaam. Vaak kun je via je zorgverzekeraar een ‘health check’ doen. Biedt jouw zorgverzekeraar deze mogelijkheid niet, dan is het aan te raden eens naar een andere verzekeraar te kijken. Online vergelijken van je zorgverzekering om te kijken welke het beste bij je past was nog nooit zo eenvoudig.

Zorg ook voor voldoende beweging

Naast goede voeding en voldoende beweging, is ook rust een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Rust is namelijk een belangrijk onderdeel voor herstel. Heb je net een aantal kilometer in je nieuwe outfit afgelegd of een potjes gebasketbald? Dan is het belangrijk dat je na je workout je lichaam tot rust laat komen. Daarnaast is ook slaap een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Door ’s nachts voldoende nachtrust te pakken, zal je merken dat je overdag een stuk fitter bent. Door iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan, zul je merken dat je door het creëren van een vast slaapritme overdag een stuk productiever bent en je fitter voelt.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen