UFC Fight Night 96 Portland: Lineker wint battle of John's

UFC

In rap tempo volgen de UFC Fight Night evenementen elkaar op. Vorige week werd er nog in Brasilia gevochten, vannacht was Portland aan de beurt. In de Moda Center, normaal gesproken de thuishaven van de Portland Trail Blazers, kregen de fans een aantal heerlijke gevechten voorgeschoteld. In de aanloop naar de avond van de vechtpartijen waren er natuurlijk eerst nog de weigh-ins. Helaas waren er liefst drie vechters die het streefgewicht niet haalden, en eentje daarvan is John Lineker, die nota ben het hoofdgevecht moet gaan verzorgen tegen John Dodson. Ook de tegenstander van Will Brooks, Alex Oliveira was te zwaar en had het wel heel bont gemaakt. Hij was maar liefst 5,5 pond boven het toegestane gewicht. Maar hij was niet de laatste. Die twijfelachtige eer ging naar Hacran Dias, die 3,5 pond boven het gewicht woog toen hij de weegschaal op stapte. Alle drie zullen 20% van hun fight purse, het geld dat ze krijgen voor het gevecht, in moeten leveren aan hun respectievelijke tegenstanders.
Light heavyweight kampioen Daniel Cormier zit in de booth naast Jon Anik en zal het commentaar van wat extra kleur voorzien. Vorige week was bantamweight kampioen Dominick Cruz al gast commentator en vandaag is het de beurt aan Cormier.John Lineker verslaat John Dodson
– Jurybesluit (verdeeld)
Lineker kon al voor de vijfde keer niet op gewicht komen voor een partij, en is iemand die helaas structureel problemen heeft met de weight cut. De andere vier keer haalde hij het streefgewicht voor de flyweight divisie, namelijk 125 pond, niet. Dat prompte hem om toch maar op 135 pond, in de bantamweight divisie, zijn partijen te vechten. Maar het mocht weer niet baten. Lineker, ‘the hands of stone‘ genoemd, heeft in Dodson een bijzonder geduchte tegenstander. Dodson, genaamd ‘The Magician‘, heeft ook zware handen die menigeen tegenstander al tegen het canvas hebben geslagen.
Dodson hanteert de leg kick om te proberen een opening te forceren. Beide heren zijn zeer explosief en daardoor zijn beiden wat huiverig om voluit te gaan. De snelheid van ‘The Magician’ is duidelijk wanneer hij een head kick op het hoofd van Lineker uitvoert. De Braziliaan verroert echter geen vin en is niet van zijn stuk gebracht ondanks de voltreffer van Dodson.
Lineker heeft duidelijk instructies gekregen om meer te trappen en om de afstand te verkleinen. Dodson is echter gezegend met goed voetenwerk en is altijd op zijn hoede. Dodson countert ook zeer goed en weigert zich te laten insluiten door de Braziliaan. Even later wordt het gevecht even stilgelegd door een low blow van Dodson. De heren beginnen na de stop stoten uit te wisselen en lijkt het gevecht eindelijk te ontvlammen. Lineker probeert het met harde trappen, terwijl Dodson met bliksemsnelle counter combinaties scoort.
Een vlammende slagenwisseling is het hoogtepunt aan het begin van ronde drie. De heren bestoken elkaar met alles wat ze hebben. In het midden wordt Dodson even aan het wankelen gebracht door een harde stoot van Lineker, maar is rap weer uit de gevarenzone. ‘The Magician’ raakt daarna Lineker weer eens met een head kick, maar zonder het gewenste resultaat.
Dodson begint aan het begin van de vierde ronde op het lichaam van ‘The Hands of stone’ te trappen, met resultaat. Hij blijft ook scoren met zijn razendsnelle linkerhand en is qua percentage ook veel effectiever dan de Braziliaan. Maar Lineker is levensgevaarlijk, en blijft Dodson opjagen.
De conditie van beide heren is verbluffend. In de vijfde ronde blijft Lineker proberen Dodson neer te maaien met harde hoeken. Echter is “The Magician’ telkens hem te vlug af en verdwijnt snel uit de slagzone van de Braziliaan. Vlak voor het einde gaat Lineker weer wild te keer en lijkt Dodson even in de tang te hebben. De opleving is echter van korte duur. Dodson voert zijn uitstekende game plan weer goed uit en kan Lineker voldoende van zich afhouden. Verrassend genoeg blijkt Lineker voldoende te hebben gedaan om de overwinning uit het vuur te slepen. Een controversiële beslissing, vooral als men de statistieken onder ogen neemt.


Alex Oliveira verslaat Will Brooks
– TKO (derde ronde)
Ill‘ Will Brooks is de voormalig Bellator lightweight kampioen, maar besloot de overstap te maken naar de UFC en won in zijn eerste gevecht van Ross Pearson. In de aanloop naar het gevecht bleek Oliveira maar liefst 5,5 pond boven het streefgewicht te zitten, iets wat op weinig begrip kon rekenen bij zijn tegenstander. Brooks labelde de Braziliaan niet professioneel en weigerde bij de weigh ins en face off zijn tegenstander zelfs te erkennen. Bij de face off keerde hij zijn lichaam richting het publiek in plaats van zijn tegenstander in de ogen aan te kijken. Er is dus al gelijk wat extra peper toegevoegd aan het gevecht.
Brooks probeert met worstelen ‘Cowboy‘ uit zijn spel te brengen en heeft aan het einde van de ronde de Braziliaan eindelijk tegen de grond gewerkt. Oliveira kan echter weer opstaan en de aanval van Brooks onschadelijk maken. De eerste ronde eindigt zonder spektakel.
In de tweede ronde gaat Brooks weer naar zijn bread and butter, het worstelen. Hij is al snel op de rug van Cowboy belandt en probeert een staande choke uit te voeren. De Braziliaan pareert en geeft later Ill Will een koekje van eigen deeg. Hij krijgt Brooks twee keer op zijn rug maar kan geen dominante positie verkrijgen. Het gevecht speelt zich grotendeels aan het hek af en er wordt veel geclinched. Brooks heeft in de minuut rust veel last van zijn ribben en grimast duidelijk.
Brooks wordt aan het begin van de derde ronde gevloerd door een directe rechtse van Cowboy, daarna gaan de heren weer de clinch aan. Cowboy lijkt Brooks met zijn eigen vechtstijl te bestrijden. De Braziliaan heeft Brooks op de grond en kan dominante positie vergaren, en maakt Brooks af met ground and pound. Aan het einde van de partij laat de Braziliaan zich van zijn slechtste kant zien. Hij strooit nog wat extra zout in de wonden van Brooks door hem te beschimpen, iets waar Brooks natuurlijk niet van gediend is. Het gooit helaas een donker randje over de knappe overwinning van Cowboy.


Zak Ottow vs Joshua Burkman
– Jurybesluit (verdeeld)
Voor dit gevecht hoeft Burkman niet te veel weight te cutten. Normaal gesproken is hij actief op 155, maar dit gevecht vindt plaats op 170. Ottow houdt zijn aanval goed gevarieerd, met stoten en felle low kicks. Burkman heeft wel het initiatief en dringt Ottow terug. Het gevecht wordt even stilgelegd vanwege een trap op de edele delen van Burkman. In het vervolg borduurt Ottow door op zijn sterke eerste ronde. Hij blijft de low kicks als de punten van zijn aanval hanteren. In de derde ronde voelt Burkman dat hij achterstaat en probeert wat meer naar voren te vechten. Aan het einde van de ronde scoort hij een takedown, maar kan daar geen optimaal gebruik van maken. Ottow kan vervolgens ook weer opstaan en heeft seconden voor het einde de rollen omgedraaid en Burkman bijna in een choke. De jury is op basis van zijn twee sterke rondes overtuigd en oordeelt in het voordeel van Ottow.
Brandon Moreno verslaat Louis Smolka
– Submission (guillotine choke, eerste ronde)
Smolka zou eigenlijk eerst tegen Sergio Pettis, het jongere broertje van Anthony ‘Showtime‘ Pettis uitkomen, maar die moest geblesseerd afhaken. Smolka, ‘The Last Samurai‘, staat als negende op de flyweight ranking en is de favoriet in dit gevecht. Maar hij kan zijn favorietenrol niet waarmaken. Morena is totaal niet geïntimideerd en heeft halverwege de ronde Smolka in een guillotine choke. Eerst ontsnapt hij, maar is later alsnog niet opgewassen tegen de verbetenheid van Moreno. Zo ziet men maar weer eens dat in de UFC iedereen van elkaar kan winnen, en wordt de pracht en onberekenbaarheid van deze sport in volle glorie tentoongespreid.


——————–
FS2 Prelims
Henrique da Silva verslaat Joachim Christensen
– Submission (armbar, tweede ronde)
Andre Fili verslaat Hacran Dias
– Jurybesluit (unaniem)
Shamil Abdurakhimov verslaat Walt Harris
– Jurybesluit (verdeeld)
Elizeu Zaleski dos Santos verslaat Keita Nakamura
– Jurybesluit (unaniem)
——————–
Fight Pass Prelims
Nate Marquart verslaat Tamdan McCrory
– KO (tweede ronde)
Ion Cutelaba verslaat Jonathan Wilson
– Jurybesluit (unaniem)
Curtis Blaydes verslaat Cody East
– TKO (tweede ronde)
Keulen Vieira verslaat Kelly Falzholz
– Jurybesluit (verdeeld)
Foto: Getty Images / Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen