UFC 222: Probleemkindje van de UFC


Vannacht staat UFC 222 op de planning. Het is een event wat de UFC al de nodige kopzorgen heeft opgeleverd. Nadat de geplande title fight tussen Max Holloway en Frankie Edgar niet kon doorgaan, moest de UFC in allerijl op zoek naar een vervangende title fight. Uiteindelijk is gekozen voor een duel in de Women’s Featherweight division tussen Cris Cyborg en Yana Kunitskaya. Vanwege een blessure bij Max Holloway neemt Frankie Edgar het in het co-main event op tegen Brian Ortega. Stefan Struve raakte hierdoor zijn plek als co-main event kwijt.


GEEN AANLOKKELIJK AFFICHE


Cris Cyborg tegen Yana Kunitskaya is zeker niet de headliner waar de UFC van heeft gedroomd. Na het afzeggen van Holloway was er echter weinig keuze voor een ander titelgevecht. Praktisch alle kampioenen hadden namelijk pas gevochten, hadden een gevecht in de planning, of waren geblesseerd. Vandaar dat er is gekozen om de Braziliaanse topvechter Cris Cyborg het te laten op nemen tegen de Invicta bantamweight-kampioen Yana Kunitskaya.

Braziliaanse machine

Winnen lijkt op voorhand slechts een formaliteit voor de Braziliaanse Cyborg. Nadat ze haar eerste MMA gevecht in 2005 verloor is Cyborg al 20 wedstrijden ongeslagen. Voordat Cris Justino, zoals haar echte naam luidt, zich aansloot bij de UFC maakte ze grote indruk bij Strikeforce en Invicta. Bij beide bonden won Cyborg de titel in de featherweight-divisie. In haar tijd bij deze bonden wist ze onder andere twee keer te winnen van de Nederlandse Marloes Coenen. Naast MMA heeft Cyborg ook drie partijen gevochten in Muay Thai. Haar laatste Muay Thai-gevecht verloor de Braziliaanse opvallend genoeg van de Nederlanse Jorina Baars.
LEES OOK: DE TOEKOMST VAN VROUWEN IN COMBAT SPORTS
Begin 2016 werd Cyborg gecontracteerd door de UFC. In haar debuut tijdens UFC 198 liet ze in haar thuisland tegenstander Leslie Smith compleet kansloos. Deze vorm trok ze door richting haar tweede partij tegen Lina Länsberg. Länsberg hield het tot het einde van de tweede ronde vol voordat ze geveld werd door een TKO van Cyborg. Deze overwinningen hadden een dusdanige indruk gemaakt dat ze voor de featherweight-titel mocht gaan vechten. In dit titelgevecht wist Cyborg tegenstander Tonya Evinger in de derde ronde KO te krijgen. In haar meest recente gevecht verdedigde ze deze titel met succes tegen de Amerikaanse Holly Holm.

De grote onbekende

De Russin Yana Kunitskaya is de grote onbekende voor het overgrote gedeelte van het UFC-publiek. Tot voor kort had de UFC geen eens een foto van Kunitskaya op de officiële website staan. De Russin maakt dan ook pas haar UFC-debuut vannacht. Hoewel ze bantamweight-kampioen was bij Invicta is ze niettemin met grote afstand underdog. De meeste kenners geven haar geen schijn van kans. Zo wist Kunitskaya niet te winnen van Tonya Evinger, een tegenstander waar Cyborg weinig moeite mee had. Mocht Kunitskaya vannacht weten te winnen dan is dat één van de grootste upsets in de geschiedenis van de UFC.


KNALLER ALS CO-MAIN


Voormalig kampioen

Als co-main event staat de title eliminator tussen Frankie Edgar en Brian Ortega op het programma. De Amerikaan Frankie Edgar is een echte routinier. Hij maakte zijn debuut al tijdens UFC 67. Na jarenlang goed gepresteerd te hebben in de lightweight-divisie kreeg ‘The Answer’ een title shot. Tijdens UFC 112 kroonde Edgar zich tot kampioen na een overwinning tegen B.J. Penn. Ook de rematch tegen B.J. Penn ging via unanimous decision gewonnen. Hij verloor de titel twee gevechten later echter wel tegen Benson Henderson. Nadat hij in de rematch opnieuw niet opgewassen bleek tegen ‘Bendo’ maakte Edgar de stap naar featherweight.
LEES OOK: STRUVE VS ARLOVSKI PREVIEW
Zijn eerste gevecht was wederom een titelgevecht en ook deze ging verloren. De Braziliaanse legende José Aldo was namelijk een maatje te groot. Edgar won vervolgens vijf partijen op rij tegen onder andere Chad Mendes en Cub Swanson en dwong hiermee een interim title shot af. José Aldo was opnieuw zijn tegenstander en de Braziliaan was opnieuw te sterk. Na overwinningen op Yair Rodriguez en Jeremy Stephens is Frankie Edgar nu niettemin maar één overwinning verwijderd van een nieuw titelgevecht.

Ongeslagen bedreiging

De uitdager is de Mexicaans-Amerikaanse Brian Ortega. Ortega heeft zichzelf langzaam omhoog gewerkt op de ranglijst en heeft daarmee grote indruk gemaakt. Hij is namelijk nog ongeslagen. Nog opmerkelijker is dat geen enkele partij van Ortega tot het einde heeft geduurd. Hij heeft al zijn UFC-tegenstanders weten te finishen.
Zijn eerste partij tegen Mike De La Torre werd weliswaar veranderd in een NC, in eerste instantie was het een submission-overwinning voor Ortega. Na deze valse start wist hij achter elkaar Thiago Tavares en Diego Brandão overtuigend te verslaan. Ook de Amerikaan Clay Guida wist geen antwoord te vinden op de kwaliteiten van Ortega.
Na een overwinning op Renato Moicano mocht Ortega het gaan opnemen tegen de ervaren vechter Cub Swanson. In dit gevecht liet hij zien dat ook Swanson geen partij voor hem was. In de tweede ronde ging Cub Swanson namelijk ten onder aan een guillotine choke van Ortega. Tegen Frankie Edgar zal Ortega moeten laten zien of hij geschikt is voor een title shot of dat deze kans nog te vroeg komt voor de getalenteerde vechter.


MOOIE MAIN CARD


Sugar Sean

Behalve deze twee events en de strijd tussen Struve en Arlovski staan er nog twee gevechten op de main card. In de bantamweight-division neemt Sean O’Mally het op tegen Andre Soukhamthath. Hoewel Soukhamthath meer ervaring heeft in de UFC en derhalve ook favoriet is, is ‘Sugar Sean’ een echte publiekslieveling. Nadat de Amerikaan zich in de kijker vocht tijdens ‘Dana White’s Tuesday Night Contender Series’ wist hij rap de harten te veroveren van de UFC-fans. Dat O’Mally voorlopig nog ongeslagen is en zijn eerste partij in de UFC wist te winnen van Terrion Ware heeft zijn status alleen maar verhoogd. Hoewel hij vannacht dus niet de favoriet is, zal hij zeer waarschijnlijk wel kunnen rekenen op de steun van het publiek.

Ervaring vs. talent

Het eerste gevecht op de main card gaat tussen Cat Zingano en Ketlen Vieira in de Women’s Bantamweight. Cat Zingano heeft al enkele mooie overwinningen op haar naam staan. Zingano wist namelijk achtereenvolgens te winnen van Miesha Tate en huidig kampioen Amanda Nunes. Deze overwinningen brachten haar een title shot tegen Ronda Rousey. Na slechts 14 seconden ging Zingano echter al ten onder door een submission van Rousey. Dit gevecht heeft haar zelfvertrouwen een klap gegeven en ook de volgende partij tegen Julianna Peña ging verloren. Dat is inmiddels al bijna twee jaar geleden. Het is dus de vraag in hoeverre Zingano nog haar niveau van drie jaar geleden weet te halen.

Tegenstander Ketlen Vieira is een rising star in de women’s bantamweight. De Braziliaanse is nog ongeslagen in haar MMA-gevechten. Anderhalf jaar geleden maakte ‘Fenômeno’ haar debuut in de UFC. Met een overwinning op Kelly Faszholz liet ze meteen van zich horen. Vervolgens wist ze ook haar tweede en derde partij te winnen. Ashlee Evans-Smith en Sara McMann werden overtuigend aan de zegekar gebonden en hebben ervoor gezorgd dat Vieira naam voor haarzelf heeft gemaakt. Vanwege haar goede vorm en overwinningen in de afgelopen twee jaar is ze vannacht favoriet tegen de routinier Cat Zingano.

Top Photo: UFC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen