UFC 210: Johnson droomt van titel, Mousasi van titelkans

6136354236_590bd302aa_o
Een jaar geleden was het nog verboden gebied, maar nu staat alweer het derde UFC-event in vijf maanden tijd op New Yorks grondgebied op het programma. In Buffalo worden twee vragen beantwoord die al maanden in het wereldje gonzen. Kan Anthony Johnson wraak nemen op Daniel Cormier? En is Gegard Mousasi klaar voor een titelgevecht?
De wereld van de UFC kent de laatste tijd veel oude vetes die nieuw leven worden ingeblazen. De vete tussen Daniel ‘DC’ Cormier en Anthony ‘Rumble’ Johnson is er daar één van. Het duel in Buffalo is namelijk de tweede maal dat de kemphanen om de gordel gaan strijden. De eerste ontmoeting, in mei 2015 in Las Vegas, eindigde in submission in de derde ronde.

Johnson heeft het zichzelf sindsdien vooral kwalijk genomen dat hij Cormier niet knock-out wist te slaan en heeft zijn heavy hands sindsdien alleen maar nog harder gemaakt. Na de verliespartij tegen Cormier noteerde hij KO’s tegen achtereenvolgens Jimi Manuwa, Ryan Bader en Glover Texeira. Die laatste bleef welgeteld dertien seconden rechtopstaan tegen ‘Rumble’.
Hoewel ook Cormier al drie partijen op rij ongeslagen is (inclusief die tegen Johnson) is de uitdager toch licht favoriet. Dit komt vooral door de manier waarop hij met zijn tegenstanders omging in de afgelopen gevechten. Johnson stond bij elkaar opgeteld nog geen twee hele rondes in de octagon sinds hij verloor van Cormier. Het duel met ‘DC’ alleen duurde al langer dan alles wat hij sindsdien deed. Gemiddeld gezien over zijn hele loopbaan staat Johnson bijna de helft van de tijd in de octagon ten opzichte van zijn opponent. Johnsons gevechten duren 6:02, die van Cormier gemiddeld 12:37.

De geest van Jon Jones

Dan is er nog een andere geest die in de hoofden van Cormier en Johnson zal spelen, die van Jon Jones. Jones is Cormiers andere grote rivaal in de lichtzwaargewicht divisie. Sterker nog, Jones, een lieveling van de UFC-fans, is de reden waarom DC niet altijd even warm wordt onthaald als hij in de octagon stapt. Voor Cormier is de rematch tegen Johnson dan ook vooral een podium om de boe roepende fans definitief het zwijgen op te leggen.
Al zou dat slechts voor korte duur kunnen zijn. Bijna geen enkele voorbeschouwing (inclusief deze) kijkt niet vooruit voorbij de ontmoeting tussen Cormier en Johnson. De schorsing van Jones loopt namelijk ten einde. Sommigen verwachten zelfs dat dit weekend al wordt aangekondigd waar en wanneer hij terugkomt. In het ideale scenario zou Cormier van Johnson winnen waardoor Cormier vs Jones, het gevecht dat Jones misliep op UFC 200 door zijn schorsing, alsnog kan plaatsvinden.

Mousasi wil naar titelgevecht

Hoewel de rest van de wereld waarschijnlijk vooral naar het kemphanengevecht tussen Cormier en Johnson uitkijkt, zullen de Nederlandse fans vooral uitkijken naar het gevecht dat voorafgaat. Dan staat Gegard Mousasi namelijk tegenover Chris Weidman. Beide heren dromen ervan de riem te veroveren. Of heroveren, in het geval van Weidman.
Waar Weidman een nederlaag (tegen Luke Rockhold), een zware blessure, en weer een nederlaag (tegen Yoel Romero) te verwerken kreeg, daar legde Mousasi de ene na de andere opponent neer. Het is dus niet zo vreemd dat ook Mousasi uitspreekt graag eens voor de titel te gaan. Probleem is daarbij dat er flinke drukte in de gewichtsklasse van de heren is. De tirades hierover van Mousasi zijn inmiddels een bekend fenomeen op persconferenties en Twitter.


Mousasi staat vooralsnog vijfde op de UFC-ranking. Michael Bisping is nog altijd de kampioen. Er zijn echter vele kapers op de kust. Naast Weidman (vierde) en Mousasi, zou ook Yoel Romero (eerste) weleens een kans willen, net als Jacare Souza (derde). En dan is er nog de teruggekeerde Georges St-Pierre. Nog niet zo lang geleden was GSP de koning van de UFC. Na een afwezigheid van drie jaar en een geschil met de UFC over zijn status is zijn terugkeer nu aanstaande. Hij gaat het bij zijn comeback direct tegen Bisping opnemen.

Het opvallende daarbij is dat St-Pierre in het verleden nimmer in deze divise vocht. Mousasi dacht er het zijne over. De Leidenaar liet optekenen dat hij het maar vreemd vond dat iemand als GSP kan terugkeren in de UFC, in een voor hem nieuwe gewichtsklasse, en direct een titleshot krijgt. Mousasi ziet daar enige oneerlijkheid in tegenover de hoog gerankte vechters die wel hun sporen in de divisie verdiend hebben.
Vooralsnog is het eerst de taak aan Mousasi om Weidman uit te schakelen. De Leidenaar zegt al weken klaar te zijn en exact te weten wat zijn tegenstander zal gaan doen. Mocht hij zijn winstreak verlengen naar vijf wedstrijden, dan zal de kans groot zijn dat een title shot eindelijk aan de horizon zal gaan gloren.
Foto: Getty Images/Archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen