Gegard Mousasi: de hoop van Nederland


Dit weekend staan er maar liefst twee UFC evenementen op het programma. Twee Fight Nights, twee verschillende steden. In Sao Paulo, en in Belfast. De main event van Fight Night Belfast wordt verzorgd door onze eigen Gegard Mousasi, die zal gaan vechten tegen Uriah Hall. Nadat Alistair Overeem op UFC 203 roemloos verloor van Stipe Miocic, verloor Nederland de kans om een kampioen in zijn armen te sluiten. Gegard Mousasi is echter dichtbij een titelshot. Is hij dan de hoop van Nederland? Kunnen wij binnenkort eindelijk een UFC kampioen binnen onze gelederen bewonderen?
De laatste tijd is Mousasi veelvuldig in het nieuws vanwege zijn sterke gevechten. Hij heeft inmiddels al drie gevechten op rij gewonnen en hij lijkt heel dichtbij een titelshot. Met zijn 31 jaar is Mousasi, die ook wel de bijnaam ‘Dreamcatcher‘ gebruikt, nog vrij jong. Hij heeft echter een schat aan ervaring en heeft al bijna 50 MMA gevechten achter zijn naam staan. Mousasi was actief in K1, PRIDE en in Strikeforce, en is de trotse eigenaar van een blinkend 40-6-2 win-loss record. Hij verloor pas drie keer in de UFC, en niet bepaald tegen de minste. Voormalig light heavyweight kampioen Lyoto Machida was een maatje te groot, evenals Jacare Souza. De laatste keer dat Mousasi verloor was tegen de tegenstander van vanavond, Uriah Hall.

De verliespartijen van Mousasi.

Intro
Maar we gaan eerst even terug. De naam Mousasi klinkt niet echt Nederlands. Dat is het ook niet. Hij werd geboren in Iran, maar vertrok met zijn Armeense ouders al snel naar Nederland. Daar ontwikkelde hij zijn liefde voor vechten. Gerard bleek een begenadigd judoka, en behaalde daar uiteindelijk ook een zwarte band in. Maar Mousasi wilde meer. In zijn tienerjaren stapte hij over naar boksen en kickboksen. Leiden is al die tijd zijn thuisbasis geweest. En tot op de dag van vandaag woont en traint hij in Leiden. De gym waar hij samen met zijn broer Gewik traint ligt handig op nog geen steenworp afstand van huize Mousasi.
The Dreamcatcher‘ heeft zoals gezegd al een karrenvracht aan gevechten achter zijn rug. Gegard is verder viervoudig wereldkampioen in verschillende organisaties. Geen geringe prestatie. Hij werd in DREAM middleweight en light heavyweight kampioen, in Cage Warriors werd hij eveneens middleweight kampioen. En tenslotte werd hij ook in de organisatie Strikeforce, de voorganger van de UFC, light heavyweight kampioen. Helaas verloor hij zijn eerste titelverdediging in Strikeforce van Muhammed Lawal, die zelf inmiddels in Bellator actief is. In die partij kwamen er wat scheurtjes in het schild van Mousasi aan het licht. King Mo scoorde in die partij een hoop punten met zijn takedowns, en daar had Mousasi helaas geen antwoord op.
The Dreamcatcher‘ dook na de verliespartij echter gelijk de gym in om daaraan te werken. Worsteltrainer Kamran Bakthiari verklaarde tegenover fight magazine Ringsports:

Wanneer kwam Gegard bij je langs om zich het worstelen eigen te maken?
“Dat was meteen na zijn partij tegen Muhammed Lawal (King Mo). Gegard was staand oppermachtig maar werd constant naar de grond gebracht. Ground and pound was niet zijn ding. Daardoor verloor hij die partij op punten. Zo kwam zijn verzoek om bij ons te komen worstelen. We hadden toen toevallig een sterk worstelteam uit het buitenland op bezoek. Die lieten Gegard alle hoeken van de mat zien. Daarna werd duidelijk uit welk hout hij gesneden was. De volgende training stond hij weer op de mat en na enkele maanden maakte het onze worstelaars steeds moeilijker. Op dit moment kan hij qua worstelen met de besten mee. Gegard is een hele serieuze jongen die goed luistert. Niet eigenwijs is. Hij heeft bovendien de gave dat hij een wedstrijd kan lezen.”

Sterke punten
Als men naar een gevecht van Mousasi kijkt, valt op dat hij eigenlijk geen zwakke punten meer heeft. Hij is staand zeer sterk, en heeft sterke en felle combinaties in huis. Hij heeft ook zware kicks in huis, en kan zoals eerder gezegd nu ook met de beste mee als het om worstelen gaat. Als hij zijn tegenstander op de grond heeft weten te krijgen, kan hij ook met gevaarlijke submissions uit de hoek komen. Zijn stiff jab is hard en bliksemsnel. Als de jab regelmatig zijn doel vindt, kan dat een startsein zijn voor de sterke combinaties die Mousasi kan gooien. Dit zou hij vaker moeten doen, Mousasi heeft nog weleens de neiging te geduldig en berekenend zijn. Dit komt ook als voornaamste kritiekpunt naar boven bij de fans. Mousasi blijft echter een hele veelzijdige en gevaarlijke vechter. Trainer Bert Kops is duidelijk:

“Waarom denk je dat Gegard constant gematcht is tegen vechters buiten de top tien? Dat komt omdat niemand in de top 10 tegen hem wil vechten. Ze weten dat Gegard in het staande gevecht een moordenaar is.”

Hot streak
In zijn laatste drie partijen was dat zeker het geval. In Londen op UFC Fight Night maakte hij korte metten met Thales Leites, wiens gezicht hij danig verbouwde. Met zijn ijzersterke jab brak hij rustig de wil van Leites, die aan het einde van ronde twee het gevecht niet meer staande wilde houden. Mousasi weigerde echter door te schakelen naar de hoogste versnelling, en dat is ook een kritisch punt dat hij vaker te horen krijgt. Mousasi is soms te gereserveerd. In zijn interview na het gevecht laat hij een glimp zien van een boze, gefrustreerde Mousasi. Iets wat hij normaal nooit laat zien.


In de partij tegen Thiago Santos op UFC 200 had hij daar al minder last van. In de eerste ronde drukte hij gelijk door, wat resulteerde in een snelle knockout. Mousasi liet eens te meer zien dat hij staand levensgevaarlijk is. Zijn sterke optreden leverde hem ook een fight of the night bonus op. Een zakelijk, degelijk optreden. Maar hij had vooraf wel een teleurstelling te verwerken. Toen Jon Jones door de USADA van de card werd gehaald vanwege een positieve dopingcontrole, reageerde de manager van Mousasi alert. Hij vroeg de UFC of zijn vechter de plaats van Jones over mocht nemen. Dit zou betekenen dat hij tegen Daniel Cormier zou vechten. De UFC was akkoord, maar toen kwam Joe Silva met het bericht dat Anderson Silva de plaats van Jones over zou nemen.
Hij kreeg uiteindelijk wel een grote vis aangeboden. Op UFC 204 volgde de partij tegen legende Vitor Belfort. Vanaf het begin stalkt hij de Braziliaan, die in zijn achteruit wordt gedwongen. Het gevecht verloopt zoals zoveel gevechten van Gegard. Rustig en kalm kiest de Nederlander zijn tijd om aan te vallen met geplaatste stoten.
Wanneer we ongeveer anderhalf minuut in de tweede ronde zitten, landt het scheenbeen van Mousasi hard op het hoofd van ‘The Phenom‘. En dat blijkt het startschot voor Mousasi om alle remmen los te gooien. De Nederlander laat zijn vuisten vliegen als een zwerm opstijgende spreeuwen. Maar vergis je niet. Nimmer zal Mousasi wild en ongecontroleerd erop los slaan. De harde, geplaatste stoten hebben maar één doel: de verdediging van ‘The Phenom‘ afbrokkelen. Als een droog zandkasteel bij vloed. En dat lukt. Het gevecht gaat naar de grond waar Gegard systematisch het verzet van Belfort afbreekt. Mousasi verkrijgt al snel full mount positie, en met felle ground and pound verbrandt hij de laatste strohalmen van de verdediging van Belfort.
Op de persconferentie na het gevecht trakteert Mousasi de aanwezige journalisten op een kalme, geconcentreerde tirade. Deze kant van ‘The Dreamcatcher‘ komt maar zelden naar boven. Normaliter is de vechter de rust zelve en zal hij niet uit zijn slof schieten. Hem betrappen op een sappige soundbite komt ook maar zelden voor. Maar die avond is alles anders. Mousasi laat de grote groep journalisten smullen. Hij schoffeert de ranking, kampioen Michael Bisping, de rest van de middleweight divisie en zelfs Conor McGregor.
Over de kampioen in zijn divisie zei hij: “I fight Michael Bisping. With his performance tonight, I like Bisping, but, you guys know I can beat him. I would beat Michael Bisping. I would jab his face the whole night. Easy.”. Verscheidene journalisten kunnen een schaterlach niet onderdrukken.

Mousasi heeft inmiddels geleerd dat af en toe een grote mond opzetten in de UFC werkt. Laten we hopen dat hij zich hieraan houdt, want de persconferentie na afloop van UFC 204 was om van te smullen.
Het gevecht tegen Uriah Hall
Vanavond staat er veel op het spel voor de Nederlander. Een overwinning brengt hem niet dichter in de buurt van een titelshot. Zelf weet hij dat ook, maar hij moet en zal revanche nemen op Hall, van wie hij eerder al een keer verloor. In de eerste partij domineerde hij de wedstrijd, op de grond was Mousasi heer en meester. Aan het begin van de tweede ronde wordt hij echter verrast door een spinning back kick. Omdat Mousasi dook, landt de voet van Hall recht op zijn hoofd waardoor hij zijn balans verliest. Hall duikt als een piranha boven op onze landgenoot en maakt het gevecht op de grond af. Door de verliespartij verloor Mousasi grond in de divisie. Inmiddels is dat weer rechtgezet, maar er staat dus zogezegd nog een rekening open.

“He won fair and square. I’m not going to take anything away from him. I respect him for giving me the rematch. It’s a fight, anything can happen. Anything can happen in this fight, but I’m not going to go be too aggressive, over committing, I believe nothing will go wrong this time. I have something to put straight,” Mousasi said. “Not so much against Uriah Hall but you have people who are sitting and just waiting for you to fail so they can have a laugh. So it’s more to set straight something with the idiots who don’t know anything about the sport.
“I’ve got nothing against him. He’s probably a nice guy but I want my revenge. It’s more personal but not against Uriah Hall. It’s against people that thought that he’s the better fighter.”


Voorafgaand aan het gevecht kwam Mousasi zijn tegenstander nog tegen. Maar de twee zijn absoluut geen gezworen vijanden. Getuige deze foto.
Het wordt voor Mousasi zaak om gewoon zijn normale spel te blijven spelen. De tegenstander naar achteren drukken en gebruik maken van zijn sterke jab. De jab zal hij als meter moeten gebruiken, en bij effectief gebruik zal hij zijn sterke combinaties los moeten laten. Op de grond weet Mousasi dat hij de meerdere is van Hall, dat werd ook duidelijk in het eerste gevecht. Wel zal hij beducht moeten zijn op de atletische trappen van Hall. Het wordt ook vooral zaak om niet als een blinde op Hall af te stormen, maar dat kunnen we wel aan Gegard over laten. Hall verloor zijn laatste partij van Derek Brunson op TKO. Mocht Mousasi vanavond winnen heeft hij al een nieuwe tegenstander op het oog: Luke Rockhold. Eerst zal hij de klus van vanavond moeten klaren, en volgens de Leidenaar gaat dat ook lukken. Bij winst is de één na laatste horde genomen. Gegard Mousasi, de hoop van Nederland.
UFC Fight Night Belfast wordt uitgezonden op Fox Sports NL, de uitzending begint om 20.48 met een voorbeschouwing, vanaf 21.40 zullen de gevechten plaatsvinden. Mousasi verzorgt het main event, dus zal als laatste aan de beurt zijn.
Foto’s: Getty Images / Daniel Caraballe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen