World Junior Championship ‘23: Recap poulefase

Het World Junior Championship is nu een kleine week onderweg en met de inluiding van het jaar 2023, zetten de teams ook een streep onder de poulefase. En wat voor een week werd het in Halifax en Moncton. Waar Team Canada de torenhoge favoriet voor goud was, lijkt daar nu toch een tweetal outsiders zich bijgevoegd te hebben. Schreef Connor Bedard (maar weer eens) geschiedenis en zagen we meerdere malen de dubbele cijfers op de scoreborden terug. Lees hier alles over hoe het de teams in Poule A en B verging.

Waar van te voren een “walk in the park” werd verwacht voor diverse teams, zat de eerste week van het WJC echter vol verrassingen. Zo werd Team Canada op Opening Night direct vakkundig met beide benen op de grond gezet door Tsjechië (5-2 nederlaag) en kreeg Finland een behoorlijk deksel op de neus van Zwitserland (2-3 OT).

Desalniettemin zijn alle usual suspects wederom van de partij in de kwartfinales, die vanavond in gang worden geschoten. Poule A werd verrassenderwijs gewonnen door de Tsjechen. Na de nederlaag tegen Zweden (2-3 OT), maakte de ploeg van head coach Radim Rulik gehakt van Oostenrijk (9-0) en Duitsland (8-1).

Grote man aan de kant van de Tsjechen is David Spacek (Minnesota Wild). De blue-liner voert het klassement van Tsjechië met zes punten aan (drie goals, drie assists) en heeft bovendien de meeste minuten van alle Tsjechen gemaakt. Met tien punten behaalden de Europeanen tot noch toe de meeste punten van alle landen dit WJC.

POULE B PROOI VOOR TEAM USA

In poule B is het Team USA wat de klok sloeg. Na de misser van Finland op Opening Night, leek een zekere poulewinst niets de ‘Stars and Stripes’ in de weg te staan. Ware het niet dat Slowakije — met een uitblinkende Filip Mesar en Simon Nemec — de Amerikanen met 6-3 van het ijs poetsten.

Desalniettemin kan Team USA meer dan behoorlijk bouwen op het duo Jimmy Snuggerud en Logan Cooley. Het first-rounder duo van 2022 maakten beide reeds zeven punten en waren met zijn tweeën goed voor 40% van de Amerikaanse productie.

Na een ruime overwinning tegen Zwitserland (5-1), werd op oudejaarsavond in een onderling duel tegen Finland om groepswinst gestreden. Mede een ijzersterke tweede periode lieten de Finnen definitief buiten schot en werd het pleit met een eindstand van 6-2 beslecht.

CONNOR BEDARD SCHRIJFT GESCHIEDENIS

Je komt zo langzamerhand superlatieven tekort om het talent van Connor Bedard onder woorden te brengen. Het zeventienjarige fenomeen laat er ook tijdens dit WJC andermaal geen gras over groeien. Met een totaal van achttien (!) punten in vier wedstrijden maakt hij niet alleen gehakt van zijn naaste concurrenten, maar schreef hij bovendien een Canadees record op zijn naam.

Eric Lindros voerde sinds jaar en dag het landsklassement in punten op het WJC aan (31). In de 5-1 overwinning op Zweden voegde Bedard zich echter naast de Hall of Famer. De nagenoeg “zekere” first-overall pick van 2023 deed er echter slechts dertien wedstrijden over. Lindros 21.

Ja, je moet wel zo eerlijk zijn en concluderen dat Bedard zijn scorekaart opvoerde tegen “mindere goden” Duitsland en Oostenrijk, maar er zijn in de afgelopen dertig jaar slechts drie spelers geweest die in een WJC-wedstrijd zeven punten — Bedard deed het tegen Duitsland — noteerden.

Overigens is het niet ondenkbaar dat Bedard op termijn het all-time record van Peter Forsberg (42 punten) gaat evenaren. Op papier is de Canadees in zowel de 2024, als de 2025 editie verkiesbaar voor het nationale team.

NEW GOALIE ON THE SWEDISH BLOCK

Zweden speelt tot op heden een foutloos WJC. Ondanks de nederlaag tegen Canada in de slotronde van de poulefase, veegde Tre Kronor op Opening Day waanzinnig de vloer aan met Oostenrijk (11-0).

Toch zetten we ondanks het aanvallende geweld de startend goalie in het zonnetje. Carl Lindbom (Vegas Golden Knights) spot met de statistiekwetten en noteert tot op heden een .974 (!) sv% en twee shutouts — tegen Oostenrijk en Duitsland —. Het feit dat er in 180 minuten ijshockey 74 pucks op de goalie werden afgevuurd, maakt het des te bijzonder.

In de kwartfinale kruist Tre Kronor de degens met buurman en aartsrivaal Finland. Stoelriemen vast.. Let’s go!

UP NEXT

Bij het ter perse gaan van dit artikel zijn de kwartfinales alweer in volle gang. Zweden dient in een onderling gevecht af te rekenen met Finland. Dienen de ‘Stars and Stripes’ zich te ontdoen van Duitsland en maken Tsjechië en Zwitserland uit wie de tegenstander van de ‘Scandinavische derby’ wordt.

Toch is zonder twijfel de hoofdact Team Canada tegen reuzendoder Slowakije. Team USA zag de Europeanen in de poulefase met

Coverfoto: Donna Spencer – Canadian Press

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen