WJC ’22 recap Day 3: COVID-uitbraak bij Team USA en Canada gebruikt Oostenrijk als schietschijf

Waar het in de eerste twee dagen van het WJC in Edmonton en Red Deer voornamelijk om een aantal losse besmettingen ging, heeft het COVID-spook nu daadwerkelijk toegeslagen. Uitgerekend bij titelverdediger USA. Verder verpulverde de tandem McTavish – Bedard prooi Oostenrijk.

Je zat er als ijshockeyfan eigenlijk al een beetje op te wachten. In de NHL volgen de besmettingen elkaar als rijpe appelen op, maar bleef het bij het WJC nog redelijk rustig. Dinsdagavond kwam daar echter verandering in. Met twee besmettingen binnen het team werd de equipe van Nate Leaman in quarantaine geplaatst. Logisch gevolg is dat de wedstrijd tegen Zwitserland door deze omstandigheid werd afgelast. Het reglement van het IIHF schrijft voor, dat de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor Zwitserland wordt omgezet.

Op woensdag zal ieder lid van de Amerikaanse formatie zich individueel opnieuw laten testen om de situatie te evalueren. Aankomende nacht staat immers de topwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Zweden op het programma. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het opvallend, dat het Amerikaanse team met meerdere landen in één hotel is ondergebracht.

CANADA – OOSTENRIJK (11-2)

Ondanks de perikelen bij the Stars and Stripes werd er vannacht toch een wedstrijd afgewerkt. Canada mocht het in Edmonton opnemen tegen Oostenrijk. Dat de wedstrijd eenzijdig zou worden, was zo klaar als een klontje. En die voorspelling kwam ook meer dan uit.

Voor de laatste ontmoeting tussen Canada en Oostenrijk op het World Junior Championship moeten we ver terug in het verleden. In de editie van 1981 was het voor het laatst dat de twee landen de degens kruisten. Met first overall pick en vorig jaar overleden Dale Hawerchuk in de gelederen kwam de eindstand (11-1) op 30 december 1980 akelig dicht in de buurt bij die van dinsdag.

Grote man aan de kant van de Canadezen was fenomeen Connor Bedard. Met zijn zestien jaar werd hij de jongste speler in de geschiedenis van het WJC die een hattrick op de borden bracht. Toch is hij niet de eerste Canadese speler die dit op zestienjarige leeftijd voor elkaar bokst. Zijn voorganger? Wayne Douglas Gretzky.

Bovendien bewerkstelligde Bedard als eerste zestienjarige ooit een totaal van vier goals in één wedstrijd. Het is overigens niet de eerste keer dat een Canadees vier treffers in één duel maakte. Zo gingen onder meer Mario Lemieux (1983), Simon Gagne (1999), Brayden Schenn (2010) en Taylor Raddysh (2016) de top prospect voor.

MIT DEM RÜCKEN ZUR WAND

De wedstrijd zelf was one-way traffic. Naast de uitspatting van Bedard (2x) opende Columbus Blue Jacket prospect Kent Johnson in een 5-on-4 situatie de score. Binnen drie minuten liep de ploeg van Dave Cameron uit naar een comfortabele 3-0 voorsprong na treffers van Lukas Cornier en Logan Stankoven. Slotakkoord kwam van de stick van Bedard, die binnen anderhalve minuut de vierde en vijfde treffer voor zijn rekening nam.

De tweede periode was de stilte voor de storm. Bedard schoot op aangeven van Elliot Desnoyers zijn hattrick tegen de touwen. Met nog 31 seconden op de klok tekende Lukas Necesany voor de eerste Oostenrijkse treffer.

Wellicht dat er door de coaching staff iets in de thee was gedaan, maar vanaf de face-off voor aanvang van de derde periode viel alles op zijn plaats. Binnen zeven minuten liep Canada via treffers van Perfetti, Bedard, McTavish (2x) en Bourque uit naar een 11-1 tussenstand. Na deze zeven minuten durende stormram vond Canada het welletjes en speelden ze de wedstrijd professioneel uit. De powerplay treffer van Mathias Boehm was er één voor de statistieken.

Coverfoto: Tom Pennington

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen