WJC ’22 recap Day 2: Finland maakt gehakt van Oostenrijk en shutout Jesper Wallstedt

Dag twee van het WJC was een dag van uitersten. Zo excelleerde Finse forward Ville Koivunen en noteerde Zweeds goalie een shutout tegen Slowakije. Uit het Zwitserse kamp kwam er echter een vervelend bericht. Aanvoerder Simon Knak kon na een positieve COVID-test zijn spullen pakken.

OOSTENRIJK – FINLAND (1-7)

Finland heeft vannacht gehakt gemaakt van de leeftijdsgenoten van Oostenrijk. Met een enigszins voorspelde monsterzege pakten de Finnen en passant de leiding in Poule A.

Forward Ville Koivunen was de grote man aan de kant van de Finse equipe. Met twee goals en een assist werd hij verkozen tot First Star van de wedstrijd. Teamgenoot Brad Lambert voegde drie punten toe aan zijn totaal en voert nu met vijf punten het toernooiklassement aan. Teamgenoten Samuel Helenius en Ville Koivunen (vier punten) maken de top drie geheel wit-blauw.

In de aanloop naar de openingswedstrijd tegen Finland, verliep niet geheel vlekkeloos voor de Oostenrijkers. Zo moest de ploeg na een positieve COVID-test in zijn geheel in quarantaine. Dit zag men ook terug in de zestig minuten tegen de Finnen. Er werd slechts negen keer op goal geschoten waarvan Martin Urbanek de puck uiteindelijk achter Juha Jatkola kreeg. Goalie Sebastian Wraneschwitz zag maar liefst 48 schoten op zich af komen.

Aankomende nacht zal Oostenrijk het opnemen tegen Canada. De ploeg van coach Dave Cameron won op Opening Day met 6-3 van Tsjechië en geldt nog altijd als de favoriet voor goud. Finland mag na twee gewonnen wedstrijden een dagje herstellen om het morgen op te nemen tegen Tsjechië.


RUSLAND – ZWITSERLAND (4-2)

Na een defensief dramatische pot tegen Zweden, was Team Rusland uit op revanche in wedstrijd nummer twee. De prooi vannacht vond men terug in de vorm van Zwitserland. In de aanloop naar het treffen met Rusland, kregen de Zwitsers echter een flinke domper te verwerken. Aanvoerder Simon Knak kon na een positieve COVID-test het toernooi verlaten.

Vanaf de start was het doel van de Russen duidelijk. Zwitserland zo snel mogelijk het gevoel geven dat er niks te halen viel. Na zeven minuten was Danila Yurov na een schot van Nikita Chibrikov het meest attent en tikte de 1-0 achter goalie Kevin Pasche. Acht minuten later verdubbelde Dmitri Zlodeyev de score, 2-0. De dominantie van de Russen werd door Pavel Tyutnev verder verduidelijkt, 3-0. Attilio Biasca bracht met nog één minuut te spelen in de eerste periode de Zwitsers voor het eerst dit toernooi op de borden.

Zwitserland hield de schade de rest van de wedstrijd goed beperkt door gedisciplineerd verdedigen. Tot acht minuten voor tijd bleef de score op 3-1, alvorens top prospect Matvei Michkov de Russische formatie haar vierde treffer schonk in een perfect uitgevoerde tegenaanval. De treffer van Fabian Ritzmann in de laatste minuut was er één voor de statistieken.

Rusland mag dinsdag een dag herstellen, om op woensdag de degens te kruisen met Slowakije. Zwitserland mag vanavond weer aan de bak tegen titelhouder USA.


DUITSLAND – TSJECHIË (2-1)

De eerste verrassing van het toernooi werd vannacht door Duitsland bewerkstelligt. In een kwalitatief zwakke wedstrijd won die Mannschaft uiteindelijk in overtime met 2-1 van Tsjechië.

Alexander Blank noteerde beide Duitse treffers. De voor Krefeld Pinguine (DEL) uitkomende centre schoot in overtime vanuit een lastige hoek de winnende treffer achter goalie Jan Bednar. Naamgenoot Jan Mysak noteerde in de tweede periode de enige treffer namens de Tsjechen. Mannen van de wedstrijd waren daarentegen beide goalies. Florian Bugl stopte maar liefst 39 schoten en collega Bednar maakte 30 reddingen. Mede door deze belangrijke overwinning stevenen de Duitsers af op de derde plaats in Poule B. Na een vrije dag op dinsdag wacht opent Tsjechië woensdag de dans in Edmonton tegen Finland en neemt Duitsland het op tegen Owen Power en consorten.


ZWEDEN – SLOWAKIJE (3-0)

Dat Slowakije op de deur van het internationale ijshockey klopt en steeds meer gaat kloppen, werd ook vannacht tegen Team Zweden duidelijk. In een spannende en gelijk opgaande wedstrijd schoten de Slowaken 48 (!) keer op goalie Jesper Wallstedt, maar bleef de teller na zestig minuten op nul treffers staan.

De schotenverhouding aan het begin van de eerste periode was maar liefst 6-0 voor de Slowaken. Desondanks viel de puck bij het eerste schot van de Zweden gelijk goed. In een 5-on-4 verschalkte Theodor Niederbach doelman Simon Latkoczy en tekende hiermee voor de 1-0.

Aan het begin van de tweede periode verdubbelde Albert Sjoberg de voorsprong na goed druk zetten op de Slowaakse blue line. In de één tegen één met Latkoczy, faalde de door Dallas Stars gedrafte (nog geen contract) forward niet. Met een schotenverhouding van 30-19 voor de Slowaken werd de tweede periode afgesloten.

Dat Wallstedt de shutout op zijn naam schreef, was ook grotendeels toe te schrijven aan zijn eigen inbreng. In de derde periode draaiden de Slowaken nog verder de duimschroeven aan wat resulteerde in meerdere powerplay situaties. Desondanks bleef Zweden overeind en maakte Daniel Ljungsman met een empty-netter aan alle aspiraties van Slowakije een einde en bracht de 3-0 eindstand op het scorebord.

Beide teams hebben vandaag een rustdag. Op woensdag neemt Slowakije het op tegen Rusland en staat voor Zweden de clash met Team USA op het programma.


Coverfoto: Codie McLachlan

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen